Eșecurile rușinoase ale echipelor de handbal de la CSM Ploiești s-ar putea lăsa cu… mâna băgată adânc în buzunar de sportivi!

Dragos Trestioreanu -

Eșecurile rușinoase ale echipelor de handbal de la CSM Ploiești s-ar putea lăsa cu… mâna băgată adânc în buzunar de sportivi!

În urma dublelor înfrângeri ale echipelor de handbal, feminină și masculină, de la CSM Ploiești, ambele combătând în campionatele Ligii Naționale, atmosfera s-a inflamat serios în cadrul clubului municpalității, conducerea interimară actuală convocând comisia de sport, pentru luni și marți, prima oară pentru băieți, a doua oară – pentru fete, în vederea unei analize serioase asupra ultimelor rezultate. Unele apreciate drept de-a dreptul rușinoase, prin scorurile la care s-au pierdut întâlnirile cu pricina – de la Turda, cu Potaissa, și Baia Mare, cu HCM, respectiv de la Ploiești, cu Corona Brașov, și de la Roman, tot cu un HCM.

Dacă eșecul în fața echipei din județul Cluj era să zicem „planificat”, dată fiind diferența clară de valoare în favoarea gazdelor de-atunci, în schimb, în Maramureș, s-a sperat la un succes ori măcar la un rezultat de egalitate al jucătorilor pregătiți de directorul tehnic Ion Nicolae și antrenorul Dragoș Dobrescu. Asta în condițiile în care lotul campioanei en-titre locale a suferit modificări semnificative, în sens negativ, față de partida din tur, de la sala Olimpia, câștigată atunci de către Răzvan Szopka și coechipierii săi.

În decurs de șase zile, Mihaela Tivadar & Co. au disputat două meciuri foarte importante în perspectiva atingerii obiectivului calificării într-o cupă europeană, însă le-au pierdut pe ambele, într-o manieră absolut categorică. Salvate abia pe final în ceea ce privește diferența mare de pe tabela de marcaj în favoarea ardelencelor, pentru că antrenorul Coronei, Bogdan Burcea, a introdus pe parchet jucătoare tinere sau rezerve obișnuite, fetele lui Neven Hrupec au capotat lamentabil în Moldova, după ce au primit 19 goluri în prima repriza și au marcat doar 13, înfrângerea finală fiind cosemnată la șapte goluri diferență!

Nemulțumită vădit de prestațiile jucătorilor și jucătoarelor, din aceste meciuri, conducerea CSM-ului intenționează să dea… milităria jos din pod și să treacă la amenzi, ale căror cuantum procentual este prevăzut în contractele sportivilor și sportivelor. „Este indamisibil ce s-a întâmplat la handbal, în ultimul timp. Sunt singurele noastre formații de prim eșalon de seniori și s-au făcut pur și simplu de râs, fetele fiind în mare pericol să rateze calificarea în Europa, situație cu care, desigur, nu putem fi toleranți, deoarece reprezentăm Ploieștiul, imaginea acestuia” – a tunat directorul Cezar Stoichiciu (foto; www.csmploiesti.ro). Domnia sa a adăugat că „nu vom permite nimănui să-și bată joc de banii publici, alocați cu mare greutate de către municpalitate, aflată într-o situație financiară deloc grozavă. Nu vom lăsa pe nimeni să creadă că astfel de prestații, imposibil de catalogat, vor rămâne fără urmări. Ploieștenii sunt cu ochii pe noi, pe ei îi reprezentăm și nu vrem să-i facem de rușine. Aștept analiza comisiei de sport, în această privință, și suntem deciși ca, în baza rapoartelor, să nu trecem cu vederea aceste episoade rușinoase. Nu suntem puși aici să risipim banii ploieștenilor, ci să-i chibzuim cum putem mai bine, să-i folosim în interesul iubitorilor de sport din oraș, care să fie mândri de rezultatele noastre. Nu a mai fost cazul în ultima vreme, iar așa ceva nu vom tolera deloc. Am făcut eforturi mari, anul trecut, să deblocăm situația financiară ajunsă într-un impas, am reușit s-o facem, sportivii, antrenorii și toți ceilalți și-au luat astfel salariile restante. Am avut pretenția măcar la puțin respect din partea lor. Când colo, handbalistele, după ce-au pierdut fără drept de apel, acasă, meciul cu Corona, și au promis să se revanșeze la Roman, au capotat la un scor de neînchipuit la Roman, lăsându-ne pur și simplu fără cuvinte. Dar acum vom avea totuși, și noi, un cuvânt, căci nu se mai poate” – a declarat, vizibil supărat și tranșant, șeful CSM-ului.

Se pare că, în urma analizelor comisiei de sport a clubului, se va lăsa, așa cum am scris mai sus, cu penalizări financiare importante, atât la fete, cât și la băieți. De precizat că primele au drept obiectiv – fixat de către fosta conducere interimară, descoperită cu o „gaură” de peste 8 miliarde de lei vechi – locurile 5-6. E drept, clasate acum pe poziția a VI-a, Tivadar și colegele sale de echipă pot replica, eventual, că sunt în grafic. Numai că, nota bene, doar a V-a poziție, și aceea doar într-o anumită conjunctură – putând asigură calificarea într-o cupă europeană, un țel apreciat drept obligatoriu de către conducerea actuală, după ce s-au acordat, îndeosebi la fete, salarii amețitoare, făcute, de altfel, publice în 2015. La băieți, remunerațiile sunt ceva mai mici, dar, oricum, ei au drept țintă locurile 9-12. Iar acum sunt pe antepenultima poziție, sub băieții de la CSM mai fiind echipele din Focșani și Galați, care au fost… invitate să participe la Liga Națională! Unde mai pui că s-a terminat la egalitate pe teren propriu, acum, cu trupa modestă din Vrancea! Una care a condus la Ploiești, la pauză, la trei goluri diferență!!! Ținând cont de cheltuielile foarte mari făcute cu remunerațiile acestor două echipe, dar și de bugetul actual, care se aude că ar fi fost redus la jumătate față de anul trecut, este clar că lipsa de interes pentru o reprezentare competițională meritorie trebuie sancționată sever. Trebuie astfel dat un exemplu, pentru a se înțelege că, atunci când te folosești de bani publici fără a avea rezultate onorante, trebuie să dai seamă cumva. Încercând să se „cârpească”, așa cum poate, ulterior moștenirii grele de pe urma fostei conduceri, care a dispus cam după bunul plac împărțirea banilor în club, ajungând la un moment dat să se pericliteze înseși prezențele în campionat ale celor două echipe de handbal, situație în care s-ar fi pierdut gratis sportivi plătiți generos, dar care au dat prea puțin în acest sezon, actualul management al CSM-ului și-a dat seama că, folosind doar vorba bună, nu-i pe deplin înțeleasă. În condiții normale, cine a generat această situație ar trebui să plătească, într-un fel sau altul. Repet, cu banul public nu te joci și, la CSM, s-a închipuit pesemne, până la numirea unei nou management, că ar fi fost un… sat fără câini! Să vedem acum ce decizii se vor lua, pentru a le arăta ploieștenilor că există grijă, acum, față de cheltuirea banilor lor. De notat însă că pedepsele nu ar trebui să fie generalizate, deoarece nu toți sportivii sau sportivele au data dovadă de lisă de interes față de – în fond – meseria lor! Deci, atenție cum se va cântări asupra vinei!