Este Prahova victima unui genocid economic?

Daniel Dimache -

Este Prahova victima unui genocid economic?

Politicul și „mediul de afaceri prahovean” au acaparat tot spațiul media și on-line. Din nefericire, știrile sunt negative și ilustrează dezastrul din acest județ. M-aş fi bucurat din tot sufletul dacă aparițiile erau despre lucruri bune. Și anume, dacă eram anunțați că se fac angajări la rafinăria OMV sau că la întreprinderea „1 Mai“ Ploieşti se negociază semnarea unui contract de câteva milioane de euro, care asigură locurile de muncă ale celor 18000 de angajați pentru următorii 5 ani ori că la combinatul de la Valea Călugărească s-a modernizat o secție pentru fabricarea îngrășământului chimic.

În schimb, ce aflăm? Simplu: cotele dezastrului cu implicații extrem de grave asupra populației din zona. “1 Mai” Ploiești s-a transformat în Upetrom, cu 800 de angajați și care în 2012  datora statului 13 milioane de lei, iar împotriva companiei s-a declanşat procedura de executare silită. Combinatul de îngrăşăminte de la Valea Călugărească, „Cernobîl-ul României“ unde o parte din active au fost achiziţionate, în 2010, de italienii de la VIR Company Internațional, care au început să demoleze.

Din colosul industrial ridicat în urmă cu aproape 120 de ani, la Valea Călugărească, au mai rămas nişte ruine şi aproape şapte milioane de tone de pirită.

Terenul pe care se află pirita aparţine firmei americane Mega Company, cea căreia reprezentaţii de la instituţiile de mediu din Prahova le cer, dar nu le pot impune măsuri pentru degajarea sau neutralizarea munţilor toxici.

Americanii nu se grăbesc să scape de pirită pentru că vor să o valorifice scoţând minereul de fier, aflat în proporţie de 50-60%, dar şi aurul, argintul şi platina, metale preţioase care, deşi sunt prezente în cantităţi mici, sunt suficiente pentru ca activitatea să fie rentabilă.

Mediul toxic a provocat decese timpurii, iar unii copii au fost născuţi cu malformaţii. Astfel, familiile si micuții bolnavi vor purta toată viața o suferință care putea să nu existe, dacă foamea de bani a unor „afaceriști” nu ar fi fost atât de mare.

În Prahova nu există familie care să nu fi avut cel puţin un membru sau o cunoştinţă care să nu fi lucrat în fostul combinat. Oamenii care au lucrat în mediul toxic de aici au pierdut ani buni din viaţă sau au murit din cauza problemelor de sănătate grave căpătate în anii în care au inhalat substanţele nocive. Cei care depăşesc vârsta de 60 de ani sunt încă fericiţi că se pot bucura de o nouă zi de viață.

Dacă în plan economic putem vorbi, fără a exagera, de un adevărat „genocid”, pe partea politică situația nu este deloc mai bună. Avem parte de un circ media în care ni se prezintă cum politicienii, procurorii, sefi de serivicii sunt chemați la DNA, unii alegându-se chiar cu zile de arest.

Presa mai scrie și despre demisii din partide politice și despre cum după un „șpriț” se spune că respectă criteriile de integritate ale partidului pentru candidați, adoptate la sfârșitul anului trecut, în condițiile în care candidatul, fost primar al Ploieştiului, este urmărit penal de DNA pentru luare de mită, încălcând unul dintre cele zece criterii de integritate.

Boli, moarte, suferința, sărăcie și corupție, iată tabloul dezolant al unui județ care a fost, cândva, faima tarii.

Organizația Partidului Mișcarea Populară Prahova

Andrei Pavel – membru PMP PH