Evaluarea Naţională. Concluzii după prima probă

Redactia -

Evaluarea Naţională. Concluzii după prima probă

Prima probă scrisă (Limba şi literatura română) din cadrul Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a (sesiunea 2023) s-a desfăşurat astăzi, 19 iunie, fără incidente.

S-au prezentat 154.600 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din totalul celor înscrişi, rezultând o rată de participare de 95,63%. 7.052 de absolvenţi au absentat de la această probă. S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflaţi în această situaţie fiind notate cu 1 (unu).

Comparativ cu nivelul de participare consemnat la proba de Limba şi literatura română din sesiunea 2022 (148.888 de elevi prezenţi dintr-un total de 155.561 de înscrişi), în acest an se constată o creştere cu peste 5.000 de participanţi (154.600 de absolvenţi din totalul de 161.654 de înscrişi).

A doua probă scrisă (Matematică) va avea loc miercuri, 21 iunie, urmată joi, 22 iunie, de ultima probă scrisă (Limba şi literatura maternă).

Rezultatele iniţiale vor fi afişate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen şi pe site-ul dedicat.

Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai candidaţilor minori.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 4 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul anterior menţionat, respectându-se prevederile GDPR. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, acestea fiind distribuite, pe bază de semnătură de primire, la probă susţinută astăzi.