Eveniment în medicina românească: Primul implant cohlear cu tehnologie Nurotron, ce scade costurile dispozitivului la jumătate

Redactia -

Eveniment în medicina românească: Primul implant cohlear cu tehnologie Nurotron, ce scade costurile dispozitivului la jumătate

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca a avut loc, luni 18 septembrie, primul implant cohlear cu tehnologie Nurotron, operaţie făcută de profesor doctor Marcel Cosgarea, reputată personalitate în domeniu. Operaţia chirurgicală, care a avut şi un scop didactic pentru studenţii  de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, a durat aproximativ două ore şi a fost efectuată pentru recuperarea auzului unei călugăriţe, în vârstă de 31 de ani, afectată de o hipoacuzie profundă (surzenie).

 „Operaţia a fost reuşită. Acum aşteptăm câteva săptămâni recuperarea pacientei, pentru a putea să trecem la următoarea etapă, pentru recuperarea auzului acesteia”, a declarat prof. dr. Marcel Cosgarea.

România este a treia ţară europeană, după Spania şi Polonia,  care introduce tehnologia Nurotron, de provenienţă chinezească, de altfel răspândită pe tot globul, în Asia, America Latină, precum şi în Europa.

Tehnologia Nurotron are avantajul unui cost redus (circa 12.000 euro), la jumătate faţă de implanturile folosite până acum pe piaţa românească, fiind mult mai accesibilă persoanelor care nu pot fi cuprinse în Programul naţional de  tratament al surdităţii prin implant cohlear.

Sistemul de implant cohlear folosit, a fost donat de firma Pecef Tehnica-Audiolux, care va oferi gratuit, de asemenea, alte două aparate similare care vor fi implantate până la sfârşitul acestui an unor pacienţi selectaţi de de prof. dr. Cosgarea.

Uita-te la acest video pe YouTube.