Ex-atacant al Petrolului și actual vârf al echipei CS Blejoi, Cosmin Lambru a revenit la vechiul număr de când era cel mai tânăr golgheter al Ligii A Prahova!

Dragos Trestioreanu -

Ex-atacant al Petrolului și actual vârf al echipei CS Blejoi, Cosmin Lambru a revenit la vechiul număr de când era cel mai tânăr golgheter al Ligii A Prahova!

Pe la jumătatea ultimei luni de vară a anului 2016, pe când se antrena cu o divizionară D locală, CS Blejoi, fără a fi fost legitimat încă acolo, fostul junior al defunctei SC FC Petrolul Cosmin Lambru, golgheter la toate echipele din CCJ, din care a făcut parte, a fost chemat la nou-înființata pe-atunci ACS Petrolul ’52. Cea care urma să se înscrie în eșalonul de elită prahovean, Liga A. A răspuns cu maximă bucurie solicitării și s-a pus repede sub comanda lui Octavian Grigore, după ce, în primul – și ultimul – meci amical pentru „lupi”, le fusese adversar acestora, îmbrăcând echipamentul Blejoiului. Paradoxal, în chiar săptămâna de dinaintea debutului în campionat, Lambru a cerut, din motive personale, să fie lăsat să revină la gruparea la care se pregătise în inter-sezon. Asta chiar când conducerea clubului definitivase lista de legitimări și urma s-o depună, în aceeași zi, la AJF Prahova. Cererea i-a fost onorată și Cosmin a semnat pe loc un contract cu CS Blejoi.

La formația antrenată de Răzvan Vlad și Emil Coșieru, deși debutant în eșalonul al patrulea, ulterior bifării a 20 de minute pe finalul ultimului meci din… istoria SC FC Petrolul, la Craiova, pe fosta arenă Electroputere, din Parcul Romanescu, contra localnicilor de la CSU, în Liga 1, juniorul falimentatului Petrolul a prins un campionat de vis. Astfel, la finele turului, a fost golgheterul absolut al Ligii A Prahova! La finalul întrecerilor, numai mai vârstnicul cu 10 ani, Andrei Ciobanu, un atacant cu mare experiență la acest nivel, l-a putut depăși, dar nu cu mult. Drept urmare, a fost inclus în lotul pe-atunci nou-divizionarei C FC Petrolul Ploiești! Și la clubul găzarilor a debutat fericit, a marcat, atât în Cupa României, cât și în campionat, până ce, brusc și fără vreo explicație, a fost trecut pe… bancă!

Vremuri ceva mai bune pentru el au revenit odată cu instalarea lui Romulus Ciobanu, ca A1, în locul deja-amintitului Tavi Grigore. A fost folosit din nou, nu însă chiar pe cât de mult ar fi meritat, a înscris din nou (foto, bucurându-se după unul dintre golurile marcate pe terenul echipei FC Aninoasa), dar în vara lui 2018 – după ce s-a pregătit cu Leo Grozavu în țară – nu a mai fost trecut pe lista pentru cantonamentul de Slovenia, optând inițial să se antreneze cu… juniorii clubului, decât să fie direcționat unde ar fi vrut conducerea. Dorindu-și totuși să joace, a cerut, apoi, să fie lăsat… iar să meargă la CS Blejoi, acolo unde a fost primit cu brațele deschise. De data aceasta, a mers cu titlu de împrumut. Student la Institutul Național de Educație Fizică și Sport, Cosmin are mai mult timp de școală la CS Blejoi, decât a avut la Petrolul, când era să… piardă anul 1! Revenirea i-a fost de bun augur, a redescoperit gustul golului și, chiar dacă nu a mai fost cel mai bun marcator al turului, a rămas același atacant util pentru Vlad și Coșieru.

Odată cu demararea returului Ligii A, deși titular în partida de acasă cu AS Strejnicu, Lambru nu și-a mai trecut numele pe lista marcatorilor, iar Blejoiul s-a impus doar cu 1-0, în dauna unei echipe din a doua parte a ierarhiei. Din fericire, trupa managerului sportiv Paul Mâinea a urcat singură pe prima poziție a ierarhiei, profitând atunci de semieșecul de pe teren propriu al campioanei de toamnă, AFC Bănești-Urleta: 1-1 cu CS Mănești Coada Izvorului! Poate pentru a „sparge ghinionul”, Cosmin a cerut ca, la meciul următor, unul foarte important, de la Breraza, cu CSO Tricolorul, să revină la numărul de pe tricou de pe vremea când era golgheter de necontestat al campionatului Ligii A Prahova! Astfel, l-a reprimit pe 14, renunțând la 9, pe care i-l cedase după o vreme, tot atunci, generosul Cristian Vasile.

Schimbarea neașteptată a avut un efect deplin, Blejoiul câștigând în fața actualei formații a lui Marius Vișan, plecat în iarnă de la Bănești și preluând postul de director al Clubului Sportiv Orășenesc Breaza, dar mai și îmbrăcând echipamentul echipei de fotbal a acestuia. A fost 3-0 pentru oaspeți, ulterior reușitelor lui… Lambru (o „dublă”) și Vasile (foto, în text, în echipament roșu, aflat între doi adversari), cel din urmă închizând tabela, la o fază fixă. Dovedind din nou instinct de atacant adevărat, fiul fostului fotbalist al Prahovei Ploiești, cea originală, Stelian Lambru, a finalizat perfect două faze, ca urmare a unei bune colaborări cu coechipierii săi. Astfel, s-a dovedit că, nu numai la aritmetică, 14>9! Altfel, în curând o nouă poveste cu Cosmin Lambru.

Foto: Paul MÂINEA și www.fcpetrolul.ro