Ex-produs al Petrolului, ploieșteanul Sorin Ciobanu a fost ales al doilea din ligile austriece, de la a treia în jos! Topul a cuprins 200 de jucători

Dragos Trestioreanu -

Ex-produs al Petrolului, ploieșteanul Sorin Ciobanu a fost ales al doilea din ligile austriece, de la a treia în jos! Topul a cuprins 200 de jucători

Sorin Constantin Ciobanu, pe numele său întreg din cartea de identitate, a făcut junioratul la defunctul centru SC FC Petrolul Ploiești, iar la vârsta de 17 ani a fost transferat, cu alte grupe de copii și juniori, la Chimia Brazi, într-un demers administrativo-sportiv avându-l drept „eminență cenușie” pe fostul acționar al societății mai sus-menționate, Florin Bercea. Sorin Ciobanu a revenit la Petrolul după o vreme, iar apoi a făcut cale întoarsă la clubul din Brazi. Cel de la care a fost transferat, împreună cu foarte tânărul de-atunci Ionuț Șerban, un alt produs al SC FC Petrolul, la Sportul Studențesc București. Iar asta la recomandarea actualului director adjunct al CSM Ploiești, Lucian Rădulescu, președinte executiv la Chimia Brazi. Ciobanu avea 23 de ani. Astăzi, joacă într-un eșalon inferior din Austria și tocmai a fost ales drept al doilea fotbalist ca valoare din toate cele locale, de la cel de-al treilea în jos! Pentru un fotbalist străin este absolut remarcabil, cunoscut fiind… naționalismul austriac! În plus, pentru un prahovean născut la Ploiești acum mai bine 29 de ani și jumătate, este un motiv de mândrie pentru noi toți, fără discuție!

După ce a părăsit-o pe Sportul Studențesc, pe când nu prea mai era… „Gașca nebună”, Sorin Ciobanu a plecat la Câmpina, Reșița și Suceava, devenind un veritabil idol, mai ales la Metalul și, respectiv, Foresta, din ultimele două orașe. Apoi, s-a tras mai înspre Ploiești, la Juventus (Daco-Getica de-acum), părăsind ulterior România, pentru o experiență în străinătate. A ales Austria, o țară cu un nivel fotbalistic destul de ridicat și în eșaloanele inferioare, bașca unele condiții excelente de trai și de practicare a sportului. Pe 6 iulie 2016, Ciobanu a semnat cu ATSV Stadl-Paura, trecând, după un tur de campionat, la ASKOE Oedt, un nivel mai jos, dar urmându-și acolo antrenorul de la precedenta echipă.

În vara acestui an a revenit la Stadl-Paura, iar la finele lui 2018 s-a numărat printre marii favoriți ai unui sondaj făcut de siteul www.ligaportal.at, destinat, repet, celor mai buni fotbaliști care combat în Austria, exceptându-i pe cei de la primele două ligi. Sorin a condus multă vreme acest top, fiind străinul cel mai bine clasat, abia în ultima zi a votului fiind depășit – deh, naționalismul local, prost înțeles, și-a spus cuvântul! – de austriacul Dieter Elsneg (7488). Atacantul stângaci – care poate juca și avansat, și retras, dar și în bandă – de la Grazer AK 1902, o echipă cu tradiție dar ajunsă în al treilea eșalon, fiind lider în prezent al uneia dintre serii, a fost ajutat însă la greu! Printre jucătorii propuși a fi votați s-a mai aflat și un coechipier al lui Sorin Constantin Ciobanu de la ATSV Stadl-Paura, mijlocașul ofensiv timișorean Alin Roman, cel care a bifat, și el, minute în prima ligă a țării noastre. Dar nu a mai intrat în Top 200, în care Sorin al nostru a terminat pe poziția a doua, după ce, aproape de ceasul al 12-lea, a fost… declasat, de organizatorii votului, la nivelul procentelor, iar Elseng… „umflat”! Văd că se întâmplă mizerii dintre acestea și la „case mai mari”! Urât!

Mai vechi prieten al siteului www.gazetaph.ro, Sorin Ciobanu ne-a declarat că „ATSV Stadl-Paura activează în <<Regionalliga Mitte>>, asta însemnând pe românește una dintre seriile ligii a treia din Austria. Am terminat turul pe locul al cincilea, însă la numai două puncte de poziția secundă, în ierarhia turului. Am bifat meciurile din campionat cu excepția unuia singur și pe toate din Cupa Austriei, bifând un gol și având cele mai multe minute jucate dintre toți coechipierii mei. În 17 partide, Stadl-Paura a reușit nouă victorii, a făcut două rezultate de egalitate și a suferit cinci înfrângeri. Echipa mea a condus seria în care evoluează din prima etapă și până în cea cu numărul 10”.

Mesaj pentru fanii culorilor galben-albastre

Aflat de doi ani și jumătate în Austria, Sorin Constantin Ciobanu se bucură de o viață liniștită acolo, dincolo de arene, fiind însoțit de iubita lui, Mădălina, împreună cu care face excursii în locuri absolut minunate, postând instantanee spectaculoase pe pagina de Facebook. Departe de țară, Sorin nu uită de clubul la care a făcut primii pași în fotbalul organizat, așa cum suna asta pe vremuri, și de fiecare dată când vine în vacanță la Ploiești nu ratează vreun meci al Petrolului de pe arena Ilie Oană sau, după cum o va face la finele acestei săptămâni, nu va pregeta să facă un drum la sala Olimpia, pentru a vedea meciurile de copii din Cupa Moș Crăciun.

Ciobanu nu-i uită vreodată nici pe fabuloșii suporteri ai trupei găzarilor, cei cărora „vreau să le transmit că, și după atâția ani de când nu mai sunt la Petrolul, ei se găsesc tot acolo, în inima mea, unde vor sta toată viața. Mă bucur că toți au înțeles că, atunci când ești jos alături de Petrolul, singura direcție în care poți să mergi este numai în sus! Sărbători fericite, alături de familie, sănătate și un an nou încununat cu promovare”!

Foto: arhivă personală