Examen susţinut în nordul continentului de „lupi”, în Europa League

Redactia -

Examen susţinut în nordul continentului de „lupi”, în Europa League

Inter_Turku_logoLa tragerea la sorţi de luni, 24 iunie 2013, de la sediul UEFA, din Nyon (Elveţia), s-a stabilit ca SC FC Petrolul Ploieşti s-o întâlnească, în turul II preliminar din Europa League, pe învingătoarea dublei manşe, din turul precedent, dintre FC Inter Turku (locul 9 în prima ligă a Finlandei) şi GI/LIF Vikingur (Insulele Feroe). Cele două vor combate pe 4 şi 11 iulie. Pronosticurile merg pe mâna formaţiei din Turku, fotbalul finlandez fiind superior celui din micuţa insulă.

FC Inter Turku s-a înfiinţat în anul 1990 şi evoluează pe o arenă de 9.000 de locuri (foto sus, dreapta; www.uefa.com), numită „Veritas Stadium”, din Kupittaa. Este o echipă formată din jucători autohtoni, dar care numără şi câţiva străini. Echipamentul principal este albastru/negru, iar cel de rezervă – roşu/alb. Antrenorul Interului finlandez este un… olandez, Job Drangtsma. Vikingur este şi mai „tânără”, data naşterii consemnându-se pe 4 februarie 2008, şi organizează partidele de acasă pe „Serpugerdi Stadium” (foto jos, stânga; www.uefa.com), din Goeta, care are numai 2.000 de locuri. Feroezii folosesc, de regulă, echipament de culoare bleu/negru, substituit, la nevoie, de unul negru cu puţin alb.

Stadion_VikingurVikingur_Gota-logo-DFEAA2F079-seeklogo.comÎn condiţii normale, Petrolul nu ar trebui să se teamă de oricare dintre aceste adversare, singura problemă fiind deplasarea lungă şi costurile aferente. Ce va fi bine e că, dacă pe 18 iulie, va combate pe „Ilie Oană”, într-o lună în care se anunţă o medie mai mare în privinţa temperaturilor maxime obişnuite, pe 25 iulie, în nordul Europei, va fi numai bine pentru fotbal, cunoscută fiind clima răcoroasă din zonă. Rămâne acum ca staff-ul tehnic al „lupilor” să urmărească „dubla” dintre Inter Turku şi Vikingur sau măcar prima dintre partide, dacă atunci se va şi decide în proporţie covârşitoare viitoarea calificată în turul al II-lea. Nu-i mai puţin adevărat că, până la data celui dintâi joc, găzarii ar trebui să acopere presupusele locuri goale din primul „11”, pentru a nu mai avea deloc emoţii. Dacă ploieştenilor le va fi bine la Turku, finlandezilor, la Ploieşti – nicidecum, date fiind gradele din termometre la acea dată!

Tot luni s-a stabilit şi viitoarea adversară a Stelei din turul II preliminar al Ligii Campionilor – în eventualitatea în care campioana României nu va primi interdicţie de participare -, aceasta fiind campioana Macedoniei, Vardar Skopje, la care a jucat fostul golgheter al echipei FC Braşov, transferat apoi la Rapid Bucureşti, Blaze Ilijoski. Cât o priveşte pe Astra Giurgiu, care intră în competiţie în turul I preliminar din Europa League, aceasta se va duela cu Domzale, din Slovenia. Pandurii Târgu Jiu îşi va cunoaşte adversara, din acelaşi tur II preliminar al celei de-a doua competiţii europene, ca şi Petrolul, după o dublă manşă, cea dintre FC Levadia Tallin (Estonia) şi Bala Town (Ţara Galilor).