Exceptându-i pe ultimii patru străini aduși la probe, lotul Petrolului valorează acum 4 milioane de euro. Cu ei, cu tot, 4.550.000. Primul succes din Turcia dă speranțe

Dragos Trestioreanu -

Exceptându-i pe ultimii patru străini aduși la probe, lotul Petrolului valorează acum 4 milioane de euro. Cu ei, cu tot, 4.550.000. Primul succes din Turcia dă speranțe

Fără a fi neapărat chiar „biblia” în ceea ce privește valoarea fotbaliștilor din lume și/sau prezența lor la diverse echipe, ca jucători legitimați, siteul www.transfermarkt.de rămâne totuși o sursă destul de bună de informații atât pentru oamenii de fotbal, cât și pentru jurnaliști. Dar, o repet, nu și una perfectă. Astfel încât, voi lua cu titlu absolut orientativ cotele, în euro, avute în acest moment de echipierii Petrolului, cele care, adunate, dau un total de 4.000.000 de euro. Asta fără a le lua în calcul și pe cele ale ultimilor patru veniți la probe în stagiul de pregătire și jocuri din partea asiatică a Turciei, adică paraguayanul Derlis David Meza Colli, portughezul Fabio da Rocha Vieira, cubanezo-norvegianul Willian Pozo-Venta și italianul Andrea Compagno. Până când se va decide și în privința lor, Flavius Stoican, antrenorul principal al „lupilor”, valoarea totală ar rămâne de 4.000.000 de euro, dar cu unele amendamente. Astfel, Alberto Olaru – căruia i s-a propus rezilierea amiabilă – este cotat la 200.000 de euro, suma care se va scădea din total, dacă fundașul dreapta va pleca, sub o forma sau alta, de la Petrolul. Apoi, 50.000 de euro sunt înscriși în dreptul lui Cosmin Lambru, atacantul fiind lăsat împrumut, vara trecută, la CS Blejoi, el contribuind cu golurile sale la promovarea acestei formații în Liga a III-a, la finele sezonului competițional trecut, și urmând a i se prelungi, cu siguranță, detașarea la gruparea de lângă Ploiești. Automat, valoarea lotului ar scădea cu 250.000 de euro, adică exact cotele adunate ale lui Pozo-Venta (200.000 de euro) și Compagno (25.000 de euro), situația lui Vieira fiind puțin bizară, el valorând pe siteul german, în 2016, 200.000 de euro, dar de-atunci și până acum… nemaifiind cotat absolut deloc! Însă, nu va exista o compensare aproape egală, fiindcă Meza Colli valorează 300.000 de euro, iar astfel s-ar ajunge la un total de 4.275.000 de euro.

Cel mai valoros fotbalist din prezent al Petrolului, potrivit www.transfermarkt.de, este Ionuț Cioinac (650.000 de euro), al doilea căpitan al „lupilor” fiind operat de curând la menisc, iar în urma intervenției minim invazive, există speranțe că ar putea fi apt de joc chiar de la primul meci al campionatului, cel de la Metaloglobus București. Pe jumătatea lui Cioinac valorează, potrivit aceluiași site german, internaționalul moldovean de peste Prut, Petru Racu (325.000 de euro), fundașul central fiind urmat, ex-aequo, de Ștefan Bărboianu și Alexandru Zaharia (300.000 de euro, fiecare). Dintre jucătorii rămași în lot din sezonul trecut, cel mai bine stau Sergiu Arnăutu (250.000 de euro), Saim Alexandru Tudor (225.000 de euro), singurul din efectiv cu dublă cetățenie, româno-turcă, Laurențiu Marinescu (175.000 de euro) și Cătălin Ștefănescu (150.000 de euro). La nivelul portarilor, clubul ploieștean stă bine, cu excepția junelui moldovean de peste Prut, Cristian Apostolachi (25.000 de euro), vechiul Cezar Lungu și revenitul Raul Avram sunt cotați, fiecare, la 150.000 de euro.

Cât privește capitolul juniorilor „U 19”, pe primul loc, la egalitate, sunt Valentin Țicu și Ianis Stoica, câte 100.000 de euro, cu un „bonus” pentru cel din urmă, care este cel mai mic ca vârstă din lot, cu 16 ani. Deși are cotă de 150.000 de euro, Alexandru Nica, și el împrumutat sezonul trecut la Daco-Getica București, nu a fost reținut în delegația care a zburat spre Turcia, urmând – mai mult ca sigur – să fie detașat din nou la o altă grupare. În urma lui Țicu și Stoica, se află Antoniu Manolache, așa cum i se scrie prenumele în pașaport, acesta având o cotă de 75.000 de euro, iar Robert Enache este egalul lui Apostolachi, cu 25.000 de euro. Ciudat este că, în lotul de pe www.transfermarkt.de al FC Petrolul Ploiești, nu este inclus și juniorul Mario Bratu, produsul defunctului centru de copii și juniori – ca și Olaru, Țicu, Lambru, Manolache, Enache și Stoica – al falimentatei SC FC Petrolul nefigurând în scriptele siteului german, deși a debutat în Liga a II-a, în sezonul trecut, și a parcurs și ambele stagii de pregătire și jocuri din vara aceasta! Tot așa, nu sunt incluși acolo nici cei doi juniori aduși de la Sporting Juniorul Vaslui, Ștefan Ștefanovici și Octavian Cracea (a prins abia vineri primul meci din stagiul din străinătate), dar care figurează ca legitimați la Petrolul, ca și toți seniorii autohtoni aduși vara aceasta, precum mai sus-amintiții Cioinac, Racu, Zaharia, Bărboianu, dar și Mădălin Mihăescu (200.000 de euro), Walace da Silva Alves, Alexandru Munteanu (150.000 de euro, fiecare) și Cristian Sîrghi (100.000 de euro).

Ei bine, de la victoriile obținute în dauna echipei de juniori ACS Kids Tâmpa (6-0) și a unei divizionare din Liga a III-a, ASSR (1-0), ambele din Brașov, abia pe 19 iulie 2019, noul Petrolul, să-i zic așa, a mai bifat încă un succes, cel în dauna unor turkmeni de primă ligă, de la Ahal FK Akdasayak, scor: 3-1 (1-1). Iar asta grație remontadei facilitate de către reușitele lui Pozo-Venta (minutul 43), Walace (59) și Ștefănescu (90+1), după golul lui Gurban Annayev (37). În rest, o remiză albă, la Brașov, cu noua prim-divizionară Chindia Târgoviște, cea care a avut un debut de campionat deloc timid, ca joc, alte două cu goluri, în Turcia, 1-1 cu Fatih Karagümrük SK și 2-2 cu Menemen Belediyespor (ambele promovate în eșalonul secund), și primul eșec din meciurile-test: 1-3 cu Esteghlal FC, una dintre echipele puternice ale Iranului, antrenată acum de italianul Andrea Stramaccioni și argentinianul Sebastian Leto. Un bilanț cu trei victorii, trei rezultate de egalitate și o înfrângere, cu 14 goluri marcate și șapte primite. Mâine, duminică, 21 iulie, de la 17.00, tot pe arena din Kızılcahamam, cu mai puțin de 24 de ore înaintea părăsirii Turciei, în vederea revenirii acasă, FC Petrolul va disputa ultimul test din stagiul desfășurat în străinătate, acum contra unei echipe prima ligă a Azerbaidjanului, Sumquayt FK. Iată, și echipele care au combătut vineri:

FC PETROLUL (repriza I): Apostolachi (30 – Lungu) – Zaharia, Racu, Sîrghi, Manolache – Fabio Vieira, Meza Colli – Munteanu, Marinescu, Pozo-Venta – Arnăutu. Antrenor: Flavius Stoican.

FC PETROLUL (repriza a II-a): Lungu (60 – Avram) – Bărboianu, Walace, Racu (72 – Enache), Ștefanovici (65 – Ștefănescu) – Meza Colli (68 – Țicu), Fabio Vieira (55 – Cracea) – Saim Tudor, Pozo-Venta (65 – Bratu), I. Stoica – Compagno.

AHAL FK: Babayev – Hojovov, Soyunov, Bashimov, Annadurdyyev – Orazov – Beknazarov, Annayev, Saparmammedov – Gurbanov, Soltanov. Au mai jucat: Oveznyradov, Annaorazov – Soyunov, Hamrayev, Hajyev, Abylov, Orazamev, Ylyasov, Kuliyev, Orazmammedov și Gaylyev. Antrenor: Rovshen Meredov.

Foto: www.fcpetrolul.ro