Excluzând episodul „Vikingur”, Petrolul nu mai iese din zodia remizelor de pe teren propriu!

Redactia -

Excluzând episodul „Vikingur”, Petrolul nu mai iese din zodia remizelor de pe teren propriu!

După ce a terminat la egalitate ultimele două meciuri de acasă din ediţia precedentă de campionat, 1-1 cu Astra Giurgiu şi, respectiv, Gaz Metan Mediaş, echipa SC FC Petrolul Ploieşti a continuat seria remizelor din partidele oficiale de pe arena Ilie Oană şi în noul an competiţional, singurul succes de la Ploieşti fiind cel din turul II preliminar din Europa League, 3-0 cu Vikingur Gota (Insulele Feroe). În etapa a doua a ediţiei 2013-2014 a Ligii I, contra Pandurilor Târgu Jiu, şi în prima manşă a turului III preliminar din EL, cu Vitesse Arnhem, „lupii” au repetat scorul din disputele cu Astra şi Gaz Metan, iar în cea de pe 4 august, a doua consecutivă de pe teren propriu, din runda a treia, împotriva echipei FC Braşov, doar rezultatul final a fost altul, 0-0, deci tot un scor de egalitate! Astfel, după trei etape, cu două meciuri la rând acasă şi unul în deplasare, la debutul întrecerilor, „galben-albaştrii” au acumulat cinci puncte, aflându-se şi la -1 în ierarhia adevărului!, succesul de pe „Cluj Arena”, cu Universitatea fiind anulat de cele patru puncte pierdute la rând acasă! Drept urmare, paradoxal, ocupanta locului al treilea din clasamentul final al ediţiei trecute a Ligii 1 şi câştigătoarea Cupei României a ajuns să aibă în prezent acelaşi bilanţ cu promovatele Săgeata Năvodari, aflată însă la +2, şi FC Botoşani (tot -1), în condiţiile în care o altă nou-venită în primul eşalon, ACS Poli Timişoara, nu a jucat încă în această rundă, având însă deja patru puncte acumulate!

Cu patru zile înainte de returul de la Arnhem, acolo unde Petrolul speră să se califice totuşi în play-off-ul Europa League, ultima repetiţie a lăsat un gust amar, ca scor, joc ul propiru-zis nefiind slab. Obligat să-şi rotească jucătorii din lot, pentru a-i odihni, după o serie de partide disputate aproape la foc-continuu, antrenorul principal al „lupilor”, Cosmin Contra, a ţinut pe bancă, din minutul 1, fotbalişti precum Hamza Younes, Ferebory Dore, Damien Boudjemaa sau Ovidiu Hoban, titulari inamovibili în mod normal. În Njongo_Pirso_intre_Cristian_Ionescu_si_Brun_o_Madeira_in_Petrolul_-_FC_Brasov_fcpetrolul.ro_4.VIII.2013schimb, a mizat pe doi recent transferaţi, Njongo Lebo Priso (foto jos, între Cristian Ionescu şi Bruno Madeira; www.fcpetrolul.ro) şi Abel Camara (foto sus, la minge, atacat de Ricardo Machado), formula de echipă aliniată la începutul confruntării cu FC Braşov fiind astfel o premieră absolută. Toate ar fi fost bune şi frumoase dacă, la acţiunea din minutul 3, în urma pasei perfecte a lui Priso, de pe dreapta, din careul mare, Gheorghe Grozav nu ar fi luftat cu poarta goală în faţă. Era, de fapt, începutul unei seri nefaste a internaţionalului român, care părea – cu excepţia „scăriţei” din finalul jocului împotriva Pandurilor – să se fi înscris pe drumul cel bun. Grozav şi-a terminat „recitalul” de execuţii ilare atunci când a fost înlocuit de Contra şi a plecat, ca un copil supărat, direct la vestiare, indignat probabil de un cor – altfel destul de slab – de fluierături! În prima repriză, ocaziile mari de gol au fost într-un raport de 4-2 pentru ploieşteni, cu bara lui Camara (16), la pasa inteligentă în urmă a aceluiaşi Priso, şi „zmeul” înălţat din careul mic de Bruno Madeira (29) la… loc de cinste. Ar mai fi fost de consemnat că haoticul central Marius Bocăneală – care habar nu a avut de acordarea legii avantajului şi a permis adesea şi întârzierea nejustificată a jocului – a trecut cu vederea, în minutul 28, îmbrâncirea clară a lui Filipe Teixeira, în suprafaţa de pedeapsă, de către Santos de Almeida! Nimeni nu credea însă că, la reluare, gluma nu se va îngroşa, anticipându-se că golul gazdelor, care plutea totuşi în aer, va veni cu siguranţă în partea a doua a întâlnirii.

Însă, ceea ce a urmat a fost ca un film horror, turnat la buturile ex-petrolistului din eşalonul secund Andrei Marinescu, raportul de oportunităţi de a marca fiind unul zdrobitor în favoarea petroliştilor: 8-2! Ghinionişti, Sony Mustivar (61) şi Damien Boudjemaa (85) au ţintit şi ei barele porţiii braşovenilor, primul – printr-un şut de de la 12 metri, puţin lateral dreapta, în stâlpul stâng, cel de-al doilea, cu un lob măiastru care a aşezat balonul pe transversală. Din nefericire, arbitrul şi-a „intrat în rol” din nou, închizând ochii la un penalti şi mai clar – la faultul lui Sergiu Oltean asupra lui Dore – şi părând uşurat că asistentul Marius Cristian Marchidanu a ridicat fanionul, semnalizând un ofsaid… contrazis de reluările postului de televiziune Dolcesport, care a transmis în direct confruntarea! E drept, şi Alexandru Vagner (70) a ratat o ocazie mare, el şutând, de la 14 metri, direct în Peterson dos Santos Pecanha, scăpat singur spre buturile adverse. Cu şase schimbări, plusi trageri de timp repetate ale oaspeţilor, pe motiv de accidentări, Bocăneală nu a prelungit meciul decât cu patru minute, deşi – dacă era în Premier League – sigur s-ar fi acordat cel puţin 7-8! Nu s-a întâmplat astfel, iar asediul asupra braşovenilor a luat sfârşit cu tabela de marcaj imaculată.  A fost un rezultat nedept pentru echipa preocupată exclusiv de a juca fotbal.

SC FC PETROLUL: Pecanha 7 – Achim 6.5, Geraldo 7, Enza-Yamissi 6.5, Guilherme 6.5 – Mustivar (cpt) 7.5, Pablo de Lucas 6.5 –  Priso 7, Teixeira 6 (57 – Dore 6.5), Grozav 5 (69 – Boudjemaa 7) – Camara 6.5 (57 – Younes 6.5). Antrenor: Cosmin Contra.
FC BRAŞOV: A. Marinescu 6.5 – B. Străuţ 6.5, Oltean 6.5, R. Machado 6.5, Cr. Ionescu (cpt) 6.5 (77 – G Păun) – Santos de Almeida 6.5  – Vagner 6, Mateiu 6, B. Madeira 6, Tătar 6 (80 – Sergio da Silva) – Fonseca 5.5 (72 – Danquah 5.5). Antrenor: Adrian Szabo.
Au arbitrat: Marius Bocăneală 6 (Galaţi) – Szabo Gero 6.5 (Cluj Napoca) şi Cristian Marius Marchidanu 5.5 (Brăila).
Arbitru de rezervă: Cristina Dorcioman (Bucureşti).
Observatori: Marian Albu (pentru joc) şi Adrian Vidan (ambii din Bucureşti), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: B. Străuţ (43), Geraldo (45+1), Camara (52), Danquah (90+3).

La conferinţa de presă de după partidă, primul a luat cuvântul tehnicianul oaspeţilor, Adrian Szabo, cel care a recunoscut cu francheţe că echipa sa a avut noroc şi nu putea să facă altceva decât să conserve jocul, deoarece debutul de campionat a fost slab pentru FC Braşov. La plecare, el le-a urat succese ploieştenilor la returul cu Vitesse. A urmat omologul gazdelor, venit foarte supărat pe semieşec: „Pentru mine, acest rezultat de egalitate este echivalent cu o înfrângere, pentru că nu mă aşteptam să nu câştigăm. Un joc dominat, din nou, clar, unul în care ne-am creat ocazii, dar a devenit din ce în ce mai greu, atâta vreme cât n-am reuşit să concretizăm niciuna dintre oportunităţile mari avute la început. Am făcut mai multe schimbări în primul 11 tocmai pentru a odihni câţiva jucători pentru meciul de joi, din Europa League, şi n-am mai avut aceeaşi cursivitate şi agresivitate ca până acum. Sunt dezamăgit de rezultat, dar luni e o nouă zi, trebuie să ne pregătim pentru confruntarea din cupele europene şi sper ca fotbalul să ne dea înapoi ceea ce ne-a luat în aceste ultime trei meciuri. Mi-aş dori şi eu să avem o jumătate de ocazie, să câştigăm cu 1-0 şi să ne calificăm”! Următorul duel din campionat, cel cu Oţelul, de la Galaţi, va avea loc duminică, 11 august, de la ora 19.00, live pe „DigiSport1”. Până atunci, joi, 8 august, 20.00 (un ceas mai târziu în România), pe „GelreDome”, din Arnhem, în transmisia tot a primului canal al postului de televiziune DigiSport, Petrolul va oferi replica echipei olandeze Vitesse Arnhem, în manşa a II-a a turului III preliminar din Europa League. Tot duminică, 4 august, batavii au debutat cu dreptul, acasă, în noua ediţie din Eredivisie, dispunând cu 3-1 (2-0) de Heracles Almelo, după golurile lui Kelvin Leerdam (28), Marcus Pedersen (31) şi Renato Ibarra (82), respectiv Matthew Amoah (90+3).