Exercițiu aleatoriu privind eficiența producției finale a generației lui Velisar, Olaru, Lambru și Cotolan din falimentatul Centru de Copii și Juniori al SC FC Petrolul. Păcat că nu se pot calcula cheltuielile totale făcute cu băieții de la „1998-1999”!
Dragos Trestioreanu -
Pornind de la postarea, pe www.liga2.prosport.ro, a unei fotografii cu echipa marii majorități a generației 1998 – excepție făcând trei jucători născuți în 1999 – a falimentatei SC FC Petrolul, antrenată de Claudiu Toader, fratele mai mic al fostului mare talent de altădată al găzarilor, Adrian Toader, am constatat că, din 11 tineri fotbaliști, numai unul singur a ajuns să joace în Liga 1, debutând și la echipa națională a României „U 21”, iar altul face parte din lotul unei prim-divizionare. Doar doi au bifat meciuri în eșalonul secund. Prea puțin, nu-i așa? Și totuși, din ce am mai discutat cu părinți ai unora dintre cei din fotografie, a fost vorba despre o generație dintre cele mai bune ale defunctului centru, unul care a mai „produs” și alți juni talentați, dar care fie mai sunt încă în clubul actual, fie au plecat de aici, odată cu falimentul, dar nu numai, fie – vai! – s-au și lăsat deja de fotbal sau au întrerupt, sine die, activitatea de profil. Repet ceea ce am scris și în titlu, a fost o alegere absolut întâmplătoare.
În poza care ilustrează acest text, sus, la titlu, alături de tehnicianul Claudiu Toader, unul foarte iubit de către jucătorii lui, și atunci, și acum, în rândul de sus, de la stânga la dreapta, sunt următorii tineri fotbaliști: Tiberiu Nițescu (născut în anul 1998; fost la ACS Petrolul ’52, în Liga A Prahova, apoi a trecut la Petrolistul Boldești, în același eșalon, acolo unde se află și și acum), fratele mai mare al actualului petrolist Mihai Nițescu, Mihai Cotolan (1999; a fost titularul postului de portar la Pandurii Târgu Jiu, în Liga a II-a, a trecut, în iarnă, la FC Voluntari, fiind al treilea goal-keeper din lotul prim-divizionarei, dar apărând, până la suspendarea competiției, la echipa a doua), Alberto Olaru (1998; cel mai vechi echipier non-stop al actualului Petrolul, debutând în Liga A Prahova, trecând la L3 și ajungând la L2, în lotul „lupilor”), Cosmin Lambru (1998; a jucat în Liga A Prahova, la CS Blejoi, cu titlu de împrumut de la ACS Petrolul ’52, a revenit, în L3, la „clubul-mamă”, iar în vara promovării în eșalonul secund, a cerut să se întoarcă la CS Blejoi, promovând cu această grupare în L3, cea la care este legitimat și în prezent), Vlad Sisu (1998; s-a lăsat de fotbal), Ionuț Pârvu (1999; a fost detașat de ACS Petrolul ’52 la CS Blejoi, via Petrolul 95 Ploiești, în Liga A Prahova, a plecat la CS Păulești, în aceeași ligă, apoi la CS Cornu, tot în L4 local, ajungând finalmente la Petrolistul Boldești, în același eșalon); în rândul de jos, de la stânga la dreapta, Valentin Ursu (1998; a debutat la ACS Petrolul ’52, în Liga A Prahova, a fost lăsat să plece definitiv la CS Blejoi, la același nivel, a promovat în L3 cu aceeași echipă, a jucat la acest nivel, dar, la 1 noimebrie 2019, a cerut să plece la muncă, în Anglia, lăsându-se de fotbal), Ricardo Gavriloiu (1998; s-a lăsat de fotbal), Mihai Velisar (1998; a debutat la Liga A Prahova cu ACS Petrolul ’52 și în L3 a jucat la aceeași formație, fiind detașat, ulterior, în aceeași ligă, la SCM Gloria Buzău, iar apoi, vândut la Gaz Metan Mediaș, în Liga 1, fiind cel mai titrat produs din această generație, până acum), Silviu Costache (1999; joacă la Liga A Prahova, la CSO Telejeanul Vălenii de Munte), Andrei Oprea (1998; s-a lăsat de fotbal).
Privind situația de mai sus, nu trebuie să fii Einstein ca să îți dai seama că trecerea de la juniori la seniori a reprezentat un impact destul de dur pentru tinerii dintr-o generație apreciată drept foarte bună, nu numai de părinții lor, care pot fi subiectivi, ci și de specialiști locali, însă nu doar de aceștia. Și-atunci, de ce – deși unii dintre ei sunt cu liceul terminat cu brio, fiind la facultate, acum – s-au pierdut pe drum, se chinuie într-un eșalon amator, precum Liga A Prahova, sau într-unul semi-amator, ca Liga a III-a, lăudându-se în prezent numai cu doi prim-divizionari, dintre care unul nu a debutat încă, și cu unul în Liga a II-a?!? S-ar putea spune că eficiența tinde undeva spre un procent insignifiant. Aș fi vrut să văd care o fi fost bugetul de cheltuieli cu această generație, însă este imposibil câtă vreme am aflat că unele, și nu puține, erau suportate exclusiv de… părinții tinerilor fotbaliști!
Inadmisibil așa ceva! Ca și obiceiul de a aduce la seniori, la antrenamente, câte unul sau doi juniori, luați și prin cantonamente, interne sau externe, iar apoi, lăsați de izbeliște prin eșaloane inferioare, prin care se și „pierd”! Sigur, nu sunt adeptul promovării masive a unei generații de juniori, chiar și în al patrulea eșalon, atunci când există obiectiv performant, dar nici să existe – să mă ierte Dumnezeu! – antrenori sau oficiali de club care să viseze vânzări imediate ale copiilor, dar – nota bene – numai pe cei pe care îi simpatizează! Cazul lui Mihai Velisar e strigător la cer, nu mai revin asupra sa, îl știe deja toată suflarea fotbalistică locală, dar voi aprecia mereu că s-a pierdut un vârf de generație. Nu o zic eu, ci o „spune”… eșalonul în care combate acum și tricoul tricolor pe care l-a îmbrăcat de câteva ori! Într-o discuție, fostul președinte executiv Marius Stan mi-a recunoscut că s-a înșelat cu Velisar. Pe care nici nu îl știa, e drept. De ce s-a înșelat? I s-a spus că fundaș stânga trebuia să joace Valentin Țicu, pentru că era ceva mai mic de vârstă, inclus la „U 20” și, posibil, un bun… vandabil mai rapid, cine știe?, iar cum „Veli” fusese împrumutat de către fosta conducere la Gloria Buzău, domnia sa a apreciat că putea fi dat la Gaz Metan Mediaș, chiar și numai pentru 15.000 de euro, ca transfer definitiv!!! Părea astfel că își imaginase că ar fi… păcălit-o pe echipa ardeleană! Nu cred că a fost astfel, deloc! S-a greșit cu Velisar, s-a greșit, dar s-a reparat parțial, cu Olaru, s-a greșit cu Lambru, s-a mai greșit, poate și cu alții, dar clar că nu cu toți!
De ce am scris acest text? Pentru că acum se pune de-o academie de copii și juniori serioasă la FC Petrolul, după cum promite director sportiv Costel Lazăr, în perspectiva accederii în Liga 1. Dacă s-a învățat din trecutul nu foarte îndepărtat, sunt șanse însemnate să fie producție mai mare la Petrolul. Dacă nu, atunci se vor pierde copii talentați în continuare sau se vor vinde pe mai nimic, din nou, când încă nici au fost „înțărcați”, să zic așa. Însă, vom trăi și vom vedea…
Foto: www.liga2.prosport.ro și arhivă personală Cosmin Lambru