Exerciţiu de amploare la barajul Paltinu

Redactia -

Exerciţiu de amploare la barajul Paltinu

În data de 22.03.2018, începând cu ora 10:00, la Barajul Paltinu se va desfăşura un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice din competenţă, în ipoteza producerii unui cutremur urmat de inundații la baraj.

Potrivit scenariului exercițiului, pe fondul producerii un cutremur de adâncime, cu epicentru în zona Vrancea, având o magnitudine de 6,1 pe scara Richter, s-a produs surparea versantului Estic al barajului Paltinu. Toate aceste aspecte au condus la atingerea unor valori maxime ale nivelului normal de retenţie al barajului. În scopul atenuării undelor de viitură şi pentru a evita atingerea unor valori limită de comportare a construcţiei, personalul barajului, pune în aplicare procedurile specifice de golire controlată a acestuia.

Totodată, personalul de serviciu al construcţiei hidrotehnice începe evacuarea controlată a apei din baraj, ulterior ploturile barajului cedează. Unda de viitură creată, va ajunge în municipiul Câmpina în aproximativ 60 minute.

Populația din zona inundabilă din satele Seciuri, Lunca Mare şi Plaiul Câmpinei se vor autoevacua în zone stabilite din timp de normalitate, ulterior vor fi relocate în căminul cultural din satul Plaiul Câmpinei. Echipa pirotehnică va proceda la deblocarea albiei râului Doftana prin detonarea resturilor lemnoase și spargerea bucăților de gheață.