Exerciţiu de interevenţie antiteroristă la Conpet

Redactia -

Exerciţiu de interevenţie antiteroristă la Conpet

Pe traseul conductelor CONPET de transport țiței 12” și 14” Cartojani – Ploiești, în zona supratraversării râului Prahova, s-a desfășurat vineri, 23 septembrie, de la ora  11:00, un amplu exercițiu de intervenție antiteroristă.

foto-1-liviu-ilasi-director-general-conpet-s-aIntervenția specializată a avut ca scop pregătirea forțelor specializate pentru combaterea unei grupări infracționale care urmărea detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat și a mobilizat efective importante de jandarmi, luptători antitero, pirotehniști, polițiști și pompieri, din partea instituțiilor județene care compun Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNPCT), respectiv Inspectoratul de Jandarmi Județean Prahova, Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Matei Basarab” Ploiești,  Serviciul Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Prahova, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, Inspectoratul de Poliție Județean Prahova.

Tema aplicației a fost „Intervenția specializată a forțelor din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire și Combatere a Terorismului pentru rezolvarea unui incident complex la un obiectiv din cadrul Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte, aflat în competenţa Jandarmeriei Române pe linie de pază şi protecţie.”

Exercițiul tehnico-tactic demonstrativ de vineri a inclus anihilarea membrilor unui grup infracțional care au atacat un obiectiv CONPET, în zona comunei Brazi, sat Stejaru, județul Prahova, și neutralizarea unui dispozitiv exploziv improvizat, amplasat în zonă de către unul dintre infractori.

Atacul infractorilor s-a produs la conductele de transport țiței intern 12”, 14” Cartojani – Ploiești care asigură livrarea unor însemnate cantități de țiței, colectat din bazinul Olteniei, către rafinăria PETROBRAZI.

Printr-o acțiune comună a echipelor de intervenție din cadrul Direcției Județene de Informații Prahova, Grupării de Jandarmi Mobilă ,,Matei Basarab” Ploiești și Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova, care a presupus folosirea de muniție de manevră și dispozitive explozive, s-a reușit neutralizarea grupului de infractori și a dispozitivul exploziv pe care aceștia au încercat să-l amplaseze pe traseul conductei de transport.

Intervenția specializată a fost ultima dintr-o serie de cinci exerciții de intervenție antiteroristă, pe componenta „Securizarea Sistemului Național de Transport al Țițeiului prin Conducte”, în cadrul programului „Securitatea Energetică a României”

CONPET S.A. deţine infrastructură critică naţională, în baza  Hotărârii de Guvern nr.1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale. În acelaşi timp, Sistemul Naţional de Transport al Țițeiului administrat de CONPET S.A. este de importanţă strategică, conform Legii Petrolului nr. 238/2004. Societatea este definită, prin lege, ca fiind de importanță națională și strategică.