Expoziţia artistului Ştefan Râmniceanu, un regal pentru ploieşteni
Daniel Dimache -
Joi, 3 mai 2018, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, din Ploieşti, a avut loc vernisajul Expoziției de pictură, desen, obiect și sculptură „La întretăierea lumilor” – Ștefan Râmniceanu. Evenimentul a fost anunţat ca „evenimentul anului pentru Muzeul Judeţean de Artă” şi într-adevăr s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. Atât prin prisma participării numeroase şi selecte, prin organizarea ireproşabilă, cât mai ales prin calitatea excepţională a lucrărilor expuse. Practic întregul Muzeu de Artă a fost transformat într-o expoziţie Ştefan Râmniceanu ce ne-a purtat prin toate etapele vieţii şi creaţiei artistului, de la adolescentul de la începutul anilor ’70 şi până la maturitatea deplină a prezentului. Sunt expuse de la schiţe şi desene de mici dimensiuni şi până la lucrări de dimensiuni monumetale, tablouri realizate cu o tehnică specială, de pictură în relief, sculpturi, de asemenea, originale, printre care celebrele „Ferecături” suprind prin tehnică, mesaj şi idee.
Scriam despre participare, şi aici amintim numai câţiva dintre prietenii şi invitaţii de marcă prezenţi la vernisaj: Ivan Patzaichin, Cornel Nistorescu, doctorul Leon Dănăilă, Răzvan Ionescu-Quintus (fiul regretatului senior liberal), Mircea Dridea.
Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Prahova, care au acordat o plachetă din partea preşedintelui şi a Primăriei Ploieşti (viceprimarul Cristian Ganea).
Merită felicitări cu prisosinţă şi gazdele, angajaţii Muzeului Judeţean de Artă şi directorul Florin Sicoe, pentru modul în care au contribuit la reuşita acţiunii.
Ştefan Râmniceanu
Născut la 15 august 1954 la Ploiești, Ștefan Râmniceanu trăiește și lucrează la Paris și București. Studiază la liceul de Artă din Ploiești, apoi absolvă Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din București, promoția 1979. Primele două expoziții personale, în 1979 la teatrul Giulești și în 1980 la Amfiteatru marchează și debutul său artistic. Urmează primele recunoașteri importante: Premiul Amfiteatru în 1980, Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România, în 1981 și Premiul de la Trienala de Pictură de la Sofia, Bulgaria – 1988. Cariera artistică îi este încununată de numeroase premii, dintre care menționam: Omul Anului – pentru arte plastice (2015), Cetățean de Onoare al orașului Ploiești (2015), Premiul Brâncoveanu – pentru pictură, al Fundației Alexandrion (2015), Premiul „Ioan Andreescu“ pentru întreaga carieră, acordat de Academia Română (2016). În 1991 devine bursier al guvernului francez, rezident al Cité International des Arts, 1992, iar din 1993 își stabilește atelierul la Paris, înscriindu-și astfel demersul creator în tradiția artiștilor români din Orașul-Lumină, impunându-se ca unul dintre pictorii cei mai influenți ai diasporei românești. Ştefan Râmniceanu expune în numeroase spații culturale, atât în Franța – Bernanos, Sandoz – Cité Internationale des Arts, Centrul Cultural Român din Paris, La Défense, galeriile Louis, F.H. Art Forum, Visio Dell’Arte la Paris; cât și în afara ei, precum: Rizarios Theological Institut în Grecia, la Atena, Jardin de Lumière în Belgia la Bruxelles, HS Kunst în Germania la Heildelbrg, Uni-Terre în Elveția la Geneva, Alkent în Turcia la Istanbul, Caroline Cline Art, San Francisco, USA, Shaikh Ebrahim bin Mohammed Al Khalifa Center for Culture research – Bin Matar House, în Muharraq, Regatul Bahrain.
Invitat la Ploieşti TV
În decursul carierei, artistului i-au fost dedicate nenumărate emisiuni radio și TV, atât în țară, cât și în străinătate. Marţi, 8 mai, Ştefan Râmniceanu va fi invitatul semnatarului acestor rânduri, la emisiunea Neconveţional, la Ploieşti TV (de la ora 21), într-o emisiune dedicată 100% ploieştenilor şi prahovenilor.
„La întretăierea lumilor“, cel mai nou proiect al artistului, lansat din punctul de origine al călătoriei sale inițiatice și care cumulează simboluri și trimiteri în spațiu și timp la marile civilizații ale lumii este o expoziție dedicată Anului Centenar românesc și integrează cultura acestor locuri atât în spațiul european, cât mai ales în cel mondial al cunoașterii. Expoziţia va poposi vreme de 2 luni la muzeul ploieştean, fiind un suficient răstimp ca iubitorii de artă să o vi ziteze, ceea ce îi îndemnăm pe toţi prahovenii să o facă.
Nu în ultimul rând îi mulţumim lui Răzvan Moşu (Consiliul Judeţean Prahova) pentru excelentele fotografii de la eveniment pe care vi le prezentăm.