Fântâna centrală de la Castelul Peleș redevine funcțională, în urma lucrărilor de reabilitare făcute de Veolia

Daniel Dimache -

Fântâna centrală de la Castelul Peleș redevine funcțională, în urma lucrărilor de reabilitare făcute de Veolia

Veolia România, expert în managementul resurselor de apă, a sprijinit Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș pentru reîntregirea monumentului istoric şit erasele acestuia, prin execuţia lucrărilor necesare repunerii în funcţiune a fântânii centrale din curtea CastelulPeleş, unul dintre cele mai prestigioase monumente din Europa. Fântâna principală, cea mai mare dintre cele 16 fântâni existente în curtea castelului, a fost reabilitată printr-un proces amplu de refacere a sistemului de instalaţii de apă şi jet, cât şi prin intervenţii de construcţii pentru refacerea estetică şi funcţională a obiectivului, lucrări care au dura taproximativ două luni.

 „Compania noastră susține valorile românești, de aceea ne-am implicat în acest proiect deosebit. Fântâna reabilitată din Curtea Castelului Peleș este un monument istoric, un reper național și suntem mândri că prin expertiza noastră am dus la reîntregirea unuia dintre cele mai importante monumente istorice din România. Așa cum am redat Bucureștiului fântânile din PiațaUnirii, cu ajutorul specialiștilor Apa Nova, așa ne dorim ca această reabilitare să contribuie esenţial la creşterea calităţii vieţii culturale a comunităţii, iar cei peste 400.000 de turiști, care vizitează anual Muzeul Național Peleș să se bucure acum și de acest glorios simbol al României”, a declarat Mădălin Mihailovici, Director General Veolia România.

Fântâna este funcțională și poate fi admirată începând cu data de 22 august, când se împlinesc 144 de ani de la ceremonia de punere a pietrei de temelie a Castelului Peleș. Acesta a fostconstruit de Carol I al României nu doar pentru a fi reședința de vară a regilor României, ci și ca un monument național care să marcheze victoria în războiul de Independență al României.

„Fântâna refăcută reprezintă un element de dinamică în percepția palatului și adaugă un plus de valoarea cestuia. Fiecaret urist care va vizita Castelul Peleș se va putea bucura de frumusețea spectacolului oferit de fântâni, așa cum erau odinioară”, a precizat Profesor Doctor Arhitect Augustin Ioan, președintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Cele 16 fântăni reprezintă lucrări de artă ce întregesc monumentul istoric și terasele acestuia, iar fotografiile de epocă ne arată splendoarea grădinilor cu fântânile artezienef uncționale. Fântâna principală este cea mai importantă datorită amplasamentului ei față de Castelul Peleș și față de Piațeta Complexului Economat.