Fapt mai puțin întâlnit la ACS Petrolul ’52 Ploiești în ultimii trei ani de eșalon secund: nicio plecare, nicio sosire în ultima zi de mercato de vară! Nae Constantin trebuie să se descurce cu tot ceea ce are acum în curte!

Dragos Trestioreanu -

Fapt mai puțin întâlnit la ACS Petrolul ’52 Ploiești în ultimii trei ani de eșalon secund: nicio plecare, nicio sosire în ultima zi de mercato de vară! Nae Constantin trebuie să se descurce cu tot ceea ce are acum în curte!

În ultimii trei ani de prezență în eșalonul secund, după promovările succesive în ligile a treia, respectiv a doua, se obișnuia ca în ultima zi de mercato de vară, dar și de iarnă, să se producă diverse „mișcări” de jucători la ACS Petrolul ’52 Ploiești, în sensul nu numai al sosirilor, ci și al plecărilor, cele din urmă fie definitiv, fie mai ales sub formă de împrumut. Dar, o astfel de strategie, însemnând un număr mare de jucători plecați/sosiți în pauza dintre sezoane sau în cea dintre tur și retur, atunci când competiția era astfel structurată, ajunsese să fie criticată vehement de către suporterii „lupilor”. Iar asta, pe motiv dificultății omogenizării unui lot mult schimbat și a timpului nu foarte mare de a se implementa diverse inovații tehnico-tactice. Iată însă că, acum, mai precis ieri, 6 septembrie 2021, în ultima zi a perioadei oficiale de transferuri pentru primele trei ligi din România, surpriză: în premieră absolută, fără sosiri/plecări la/de la Petrolul ’52! Așa ceva chiar și în condițiile în care mai există și un fotbalist accidentat grav, cazul unui nou-venit în vară, maramureșeanul Marius Coman, a cărui dată a revenirii pe gazon, în plenitudinea forțelor și a formei arătate în sezoanele precedente, terminate ca golgheter în Liga a II-a, este încă greu de estimat.

În acest moment, efectivul pe care îl are la dispoziție antrenorul principal Nicolae Constantin (foto sus, al doilea de la dreapta) numără 31 de jucători (dintre care nouă cu statut de „under”): patru portari (doi „underi”), nouă apărători (tot doi „underi”), 12 mijlocași (4 „underi”) și șase atacanți (un „under”). Numeric, ca seniori și chiar și din punctul de vedere al „underilor”, ACS Petrolul ’52 stă bine. Evident, cu excepția mai sus-menționată – absența prelungită a lui Coman. Una la care se mai adaugă însă, când și când, și cele ale unor coechipieri ai acestuia, fie accidentați și ei, dar nu atât de serios precum atacantul, fie suspendați pentru cumul de cartonașe galbene ori pentru cele roșii, dacă vor exista. Până la iarnă se va merge cu acest lot, abia atunci putându-se face eventuale retușuri. Deocamdată, după cinci etape de campionat (patru victorii, vezi mai ales „cloul Dacia Unirea Brăila”, cu acel „careu” de reușite ale lui Sory Diarra, și un eșec), plus un meci din Cupa României (5-0 în dauna echipei CSO, la Plopeni, cu „tripla” lui Silviu Pană), rezultatele sunt bune, iar ele au condus la clasarea pe a patra poziție din zona play-off, la numai un singur punct față de formațiile de pe podium. Bașca golaverajul, cel mai bun din eșalon fiind al „galben-albaștrilor”, ex-aequo cu marea revelație și următoarea lor gazdă din L2, Unirea Slobozia, beneficiara unei reușite în plus la o diferență egală: +10. Ca să nu mai vorbim de un singur gol primit – ca și Concordia Chiajna -, cel de la înfrângerea de la București, cu Metaloglobus. În acest context, în care cârcotașii de serviciu nu prea au mai deloc motive de a strâmba din nas, chiar dacă vor merge pe cartea… lipsei de bani ca o explicație a unei ultime zile de mercato „goale”, nu ar fi deloc exclus ca toți cei care au îmbrățișat noua strategie a conducerii să aibă câștig de cauză. Vom vedea…

După datele statistice parțiale, decizia de a face din germanul de origine bosniacă Senad Jarovic – un atacant înalt și cu un bun control al balonului, cu piciorul stâng îndeosebi – ultimul transfer din mercato de vară al Petrolului ’52 se arată, cel puțin în prezent, drept una inspirată. Că ar mai fi fost nevoie și de un număr 10, de creație, asta-i altă gâscă în altă traistă! Deci, cu numericul lotului actual trebuie ca, până la iarnă, Nae Constantin și Petrolul ’52 să facă tot ceea ce este posibil să rămână în „Top 6”. Bineînțeles, pentru ca la reluarea întrecerilor să facă precum acei atleți de fond, care se strecoară printre concurenți/concurente cât mai aproape de finișul sezonului regular. Toți aceia care vor pleca în play-off cu un punctaj mai mare vor avea, desigur, și șanse mai multe fie de a promova direct (primele două echipe), fie după baraj (următoarele tot atâtea). Repet, până acum a mers OK pentru Valentin Țicu & Co., să vedem însă cum va fi miercuri, 8 septembrie, de la ora 16.30, în Cupa României, la Brăila, din nou în fața Daciei Unirea, și – apoi – după patru zile, pe 12 septembrie, de la 11.00, la Slobozia, contra Unirii, în runda a șasea a campionatului Ligii a II-a. O calificare în „16”-imi, implicit posibilitatea de a aduce pe arena Ilie Oană, atunci, o grupare de L1, respectiv un rezultat pozitiv și în Ialomița, ar însemna o confirmare a deciziei de schimbare a strategiei din anii trecuți în privința ultimei zile de mercato de vară!

Foto: www.fcpetrolul.ro