Fără bani s-a mai putut, dar cu (ceva) bani nu a mai mers! Petrolul a retrogradat matematic

Dragos Trestioreanu -

Fără bani s-a mai putut, dar cu (ceva) bani nu a mai mers! Petrolul a retrogradat matematic

Paradoxal, când se plângeau că nu primesc nici măcar un salariu, de mai bine de 3 luni, jucătorii de la Petrolul mai și câștigau meciuri, dar la Voluntari, după donațiile suporterilor și alți bani oferiți de club, oricum departe de cuantumul restanțelor, jucătorii nu s-au putut impune în disputa care i-ar fi menținut în cărțile salvării. Au pierdut, cu 2-0, o partidă în care nu au fost totuși deloc inferiori lui Maftei & Co., deși au rămas mai bine de o repriză cu 10 jucători pe teren. Loviturile fatale au venit de la un fotbalist la care nimeni nu se se aștepta să facă asemenea erori, dovedind inconștiență, pe șleau.

În minutul 9, la o centrare, în marginea interioară a careului mare al oaspeților, a bulgarului Filipov, Benga (foto, în echipament galben-albastru; www.digisport.ro) s-a opus inexplicabil – și condamnabil, totodată – cu mâna ridicată în calea balonului , pentru a nu ajunge la Bălan, neaflat însă într-o poziție periculoasă pentru buturile lui Cobrea. S-a dictat just lovitură de la „11 metri”, pe care același Bălan a transformat-o cu fentă, în minutul 10. Faza s-a consemnat imediat după o lansare superbă a lui Begeorgi, dinspre stânga spre dreapta, dar Zoubir a șutat pe lângă bara de la colțul scurt, de la 14 metri, lateral stânga. În total, în prima repriză, „lupii” au avut alte trei faze calde, ulterior deschiderii scorului, față de numai două ale Voluntariului. La pauză, s-a mers însă la cabine cu dezavantaj de un gol pe tabela de marcaj, spre deziluzia grupului masiv de suporteri înfocați prezenți la fața locului. Ar fi de subliniat că, în minutul 44, a fost o fază dubioasă în suprafața de pedeapsă a echipei lui Sorin Popescu, aflat acum în spațiul tehnic, un apărător al gazdelor căzând peste Astafei, după un duel, dar posesorul ecusonului FIFA, Cristi Balaj, nu a apreciat că fusese ceva neregulamentar și a lăsat jocul să continue. E adevărat că, după ce Benga a dat și lovitura de grație, fault de cartonaș galben, la 40 de metri de propia poartă, asupra unui fost „lup”, Rus, fiind expulzat de pe teren în minutul 35, coechipierii lui s-au cam întrecut în erori individuale neforțate, motiv pentru antrenorul Ionel Gane să facă două înlocuiri chiar înainte de ultimul fluier al primei reprize. A scos doi străini de pe teren și a trimis doi autohtoni. Mai mult, se părea că trebuia schimbat și Gavrilă, cel care… călcase pe minge și se resimțise, dar și-a revenit în cele 15  minute de odihnă.

Cum era de așteptat, FC Voluntari a ieșit motivată de la cabine și, în decurs de patru minute, a bifat trei oprtunități de a majora scorul (56, 58 și, respectiv, 60), Petrolul ripostând cu un șut al fundașului dreapta David, respins greu de ex-găzarul Bornescu (62). După ratarea lui Bălan, din minutul 66, ocaziile de gol au fost exclusiv ale adversarilor, până la a doua reușită, cea din final, a atacantului împins al ilfovenilor. Au fost momente în care un fotbalist care și-a depus recent memoriu pentru a deveni liber de contract, Zoubir, a făcut spectacol pe micuța arenă din Voluntari, duelul lui continuu cu fundașii gazdelor și, în special, cu Bornescu uimindu-i pe suporterii locali, dominați numeric și sonor de către fanii Petrolului. „Pepe” a făcut însă un meci foarte bun și astfel francezul a terminat fără gol o repriză de pus în ramă pentru el!

În minutul 75, s-a mai consemnat o fază dubioasă în suprafața de pedeapsă a Voluntariului, tratată tot în favoarea acestei echipe, de Balaj, care a apreciat că Maftei ar fi lovit mingea cu umărul, deși s-a văzut și intenție și… brațul împins spre balon de către fostul rapidist! Cum Zoubir și Michail, fiecare de câte două ori, nu l-au putut învinge pe Bornescu și nici venirea în careul advers, la un corner, a lui Cobrea nu a avut vreun efect, un contraatac purtat de Moke a făcut ca balonul să ajungă, via Pancu, la penetrantul Bălan, cel care a înscris sus, în plasă, de la 10 metri, lateral dreapta, în minutul 90+4, stabilind astfel scorul final, 2-0, și trimițând-o pe Petrolul, matematic, în eșalonul secund, cu două etape înainte de finalul play-out-ului! Iar asta după un meci în care Benga și Gavrilă parcă… nu au avut chef de joc, pe când junele David a făcut cea mai bună partidă a lui între „lupi”, iar Guerriero s-a dovedit mult mai bun ca fundaș central decât pe postul lui obișnuit, de mijlocaș central. Masivul și înaltul Michail și-a dovedit încă o dată… inutilitatea achiziției lui, Ziani, în schimb, a evoluat iar serios, fiind conectat la meci, în vreme ce Zoubir a fost, clar, cel mai spectaculos fotbalist de pe teren. Păcat că nu va mai putea fi văzut în curând pe arena Ilie Oană sau oriunde în țară, în echipamentul Petrolului! Intrați în locul lui Begeorgi și Pacar, Beța și, respectiv, Bucșa și-au făcut mult mai bine treaba decât cei pe care i-au schimbat. În sfârșit, după cinci ani în primul eșalon, cu două sezoane la vârf, un trofeu cucerit și prezențe pe podiumul Ligii I, ca și în preliminariile cupelor europene, Petrolul retrogradează, sportiv, urmând a vedea dacă, pe 25 mai 2016, va urma și falimentul societății comerciale de care aparține! Dar așa se întâmplă, printre altele, când nu se reușește nici măcar un succes, din patru încercări, în dauna unei nou-promovate – adversara de astăzi a găzarilor!

FC VOLUNTARI: Bornescu 8 – Filipov 6.5 (46 – L. Iorga 6.5), Țâru 6.5, Maftei (cpt) 6.5, Mitache 6 (82 – Novakovic) – Moke 7 – L. Rus 7.5, Novac 6.5, Vl. Achim 7 (76 – Pancu), Enceanu 6.5 – Ad. Bălan 8. Antrenor: Sorin Popescu.

PETROLUL: Cobrea (cpt) 6 – Al. David 7, Mișelăricu 6.5, Benga 2, Begeorgi 5.5 (46 – Beța 6.5) – Gavrilă 4, Ziani 6.5, Guerriero 6.5, Astafei 6 – Zoubir 7.5 – Pacar 5 (43 – Bucșa 6). Antrenor: Ionel Gane.

Au arbitrat: Cristian Pavel Balaj 6 (Baia Mare) – Ovidiu Artene 6.5 (Vaslui) și Aurel Onița 7 (Constanța).

Arbitri adiționali: Robert George Dumitru (Sfântu Gheorghe) și Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea).

Arbitru de rezervă: Bogdan Velicu (București).

Observatori: Viorel Anghelinei (Galați), pentru joc, și Alexandru Deaconu (București), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Benga (10 și 35), Novac (31), Filipov (37), Mișelăricu (48), Mitache (63), Gavrilă (63), Bornescu (87).

Cartonaș roșu: Benga (35).

Din cauza numericului subțiat de suspendarea lui George Mareș și accidentarea lui Daniel Stana, Petrolul a fost obligată să treacă în raportul de joc un junior din propriul centru de profil, Constantin Costache, cel care a avut parte, deci, de o onomastică tristă. Altfel, profitând de vacanța începută odată cu încheierea play-off-ului, o serie de combatanți, din diferite poziții, ai acestei faze a competiției Ligii 1 Orange au fost prezenți la meciul de la Voluntari. În afara nou-anunțatului director tehnic al trupei gazdelor, Florin Marin, la loje au mai fost văzuți antrenorul campioanei en-titre, Astra Giurgiu, Marius Șumudică, și cel al ocupantei locului al treilea de pe podium, Edward Iordănescu, tatăl acestuia din urmă, selecționerul Anghel Iordănescu, dând numele stadionului local. În schimb, patronul Stelei, Gigi Becali, și directorul sportiv Mihai Stoica au preferat locuri în tribună, lângă ei fiind zărit Florin Tănase, de la Viitorul, țintă a „roș-albaștrilor” în „mercato” de vară. Aceeași preferință a avut și Dumitru Dragomir, despre care s-a scris că ar fi renunțat deja la postul de președinte de onoare al clubului FC Voluntari, echipă de la care, se zvonește că vicecampioana și i-ar dori pe Vlad Achim, Bogdan Țâru (împrumutat de la Viitorul) și Hamed Kone, ultimul rezervă la meciul cu Petrolul.

La finalul partidei, invitat la sincronul pentru televiziunile deținătoare ale drepturilor exclusive de transmisie ale Ligii 1 Orange, Benga a declarat că „eu am făcut un meci foarte prost, am pierdut acest meci și am retrogradat. Eu sunt principalul vinovat pentru acest eșec. Vreau să le cer scuze suporterilor, antrenorilor și colegilor. Am făcut două greșeli de începător, mă doare sufletul. Sper să trec cât mai repede peste această zi neagră. Eu sper să rămânem la echipă în liga a doua, să se găsească resurse și să promovăm în sezonul viitor”. La rândul lui, tehnicianul găzarilor a spus: „Sunt trist că se încheie aventura, cu două etape înainte. Nu ne-am fi dorit asta, nici eu, nici băieții mei, ne-am fi dorit să câștigăm, să ne apropiem la un punct de locul de baraj și să încercăm, apoi, acest miracol, pe care ni l-am propus pentru aceste ultime meciuri. De două luni, de când sunt sunt la echipă, jucătorii s-au pregătit exemplar și am încercat să câștigăm, am jucat un fotbal frumos. Chiar dacă Petrolul merge în liga a doua, ar trebui să reintre rapid în primul eșalon, pentru că aici îi este locul”. Tot despre Petrolul a mai vorbit și un fost echipier al acesteia, Dinu Todoran, acum membru al staff-ului tehnic al Voluntariului, el mărturisind că fosta lui echipă este una bună, cu suporteri extraordinari, satisfacția succesului gazdelor fiind astfel cu atât mai mare.

Marți, 24 mai, la capătul meciului cu Concordia Chiajna, care va debuta la ora 20.30, în transmisia live a posturilor Look TV, DigiSport și Dolcesport, jucătorii echipați în galben și albastru își vor lua la revedere, pe arena Ilie Oană, de la propriii suporteri, la ultimul lor meci disputat acasă în Liga 1. Să vedem, apoi când se va putea reveni în același eșalon…