Fără mai mulți titulari, cu destui juniori, cu arbitrul schimbat din cauza infectării cu virusul Covid-19 și cu un… bucureștean la centru, Petrolul va încerca o minune, în „Primvs Derby”, contra Rapidului!

Dragos Trestioreanu -

Fără mai mulți titulari, cu destui juniori, cu arbitrul schimbat din cauza infectării cu virusul Covid-19 și cu un… bucureștean la centru, Petrolul va încerca o minune, în „Primvs Derby”, contra Rapidului!

În această seară de sâmbătă, 11 iulie 2020, de la ora 20.15, pe arena Ilie Oană, din Ploiești, după o zi călduroasă de vară, FC Petrolul va debuta, în sfârșit, în play-off-ul Ligii a II-a de fotbal, urmând să bifeze așa-numitul „Primvs Derby”, mai pe înțelesul tuturor, derbiul contra echipei Fotbal Club Rapid București. Ratând partida din prima etapă, aceasta fiind amânată pentru miercuri, 15 iulie, ora 18.30, la Arad, pe „Motorul”, cu liderul ierarhiei la zi, UTA, formația lui Costel Enache trece prin momente dificile. Într-atât de grele, încât nici măcar suporterii cei mai înfocați ai rivalelor la promovare nu și le-ar fi închipuit! Cu șase fotbaliști declarați „pozitivi” la ultimul test de dinaintea startului actualei competiții și, apoi, reconfirmați cu același rezultat, cu doi accidentați la ultimul meci amical, dintre care posibil ca numai unul să ia loc pe bancă, cu arbitrul delegat inițial, George Găman, din Craiova, schimbat cu… bucureșteanul Iulian Dima, din cauza îmbolnăvirii de coronavirus a centralului oltean, cu o listă de rezervă preponderent juvenilă, unii dintre juniori urmând a-și face loc și în primul „11”, Petrolul stă cum nu se poate mai rău!

Însă, cei care vor intra din minutul 1 pe teren le-au promis suporterilor că se vor dărui din plin pentru a face o minune, fiindcă o minune ar fi, în situația dramatică actuală, să câștige un meci în dauna Rapidului. O echipă care are nevoie ca de aer de trei puncte, după – numai! – remiza albă din prima rundă, de la CS Mioveni! Va fi un joc, astăzi, de „care pe care”, așa cum anticipează și mai noul antrenor principal al bucureștenilor, Dan Alexa, cel care ar putea fi văduvit și el – potrivit www.liga2.prosport.ro – de doi titulari, puternicul atacant francez Brighton Labeau și căpitanul Ionuț Voicu, căpitanul veteran al Rapidului, fiind incerți. Însă, mult prea puțin față de absențele numeroase din tabăra ploieșteană, cea care mizează mult pe suportul inegalabil al galeriilor, membrii acestora promițând că vor fi auziți de… lângă stadion! Se anunța și că un grup de ultrași ai adversarilor ar fi dorit să facă deplasarea la Ploiești, pentru a le fi alături favoriților, dacă nu pe „Ilie Oană”, măcar în vecinătatea arenei, ca și omologii „lupilor”.

Fără Younes Hamza, Armando Vajushi, Serge Yvann Ekollo, Ștefan Bărboianu, Alberto Olaru și Adrian Nicolae, ultimul internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Movila”, cu toții asimptomatici testați „pozitiv” de două ori, cu Mihai Nițescu și Pol Roigé Rodríguez acuzând câte o ruptură musculară, mai mică sau mai mare, după amicalul cu Viitorul „U 19”, accidentări obișnuite după o pauză atât de lungă, urmată de antrenamente în condiții mai degrabă bizare, Costel Enache va trebui să improvizeze pe postul de fundaș dreapta. Asta, desigur, deoarece atât titularul, Ștefan Bărboianu, cât și prima rezervă, Alberto Olaru, nu au drept de joc. Rămâne de văzut cum va proceda tehnicianul, soluțiile la îndemână ale sale putând fi trecerea lui Antoniu Manolache în dreapta defensivei, cu unele riscuri de rigoare, evident, el nefiind un fotbalist cu viteză, deși un fundaș bun, sau a lui Alexandru Saim Tudor, mai puțin credibilă fiind totuși această a doua variantă, câtă vreme spaniolul din cvartetul postat de regulă în spatele vârfului de atac va lipsi cu siguranță. În situația dată, banca de rezerve va cuprinde numai doi seniori, dintre care unul – portar, restul fiind juniori din propria pepinieră! Așa, la… noroc, un prim „11” – dacă Enache, tehnicianul, nu va scoate vreun „iepure” din „joben”! – ar putea fi: Avram –  Manolache, Răuță, Sîrghi, Țicu – Pierce – Deac, Meza Colli, Marinescu (cpt), Saim Tudor – Arnăutu, cu seniorii Lungu și Blănaru pe bancă, alături de Bratu, Robert-Daniel Enache, Simionescu și Boțogan, toți „U 20”, un altul la fel, Bucur, neavând drept de joc decât în sezonul următor. Cel puțin, așa am aflat în ceea ce privește juniorii chemați la prima echipă și testați de două ori înainte de derbi, de fiecare dată ieșind același rezultat: negativ.

Altfel, în afara lui Iulian Dima, central din lotul Ligii 1, din brigadă mai fac parte asistenții Marius Cristian Marchidanu (Brăila) și Tunyogi Ferencz (Zalău), rezervă fiind Ionuț Coza, din comuna Cernica, județul Ilfov, și ultimii trei fiind de prim eșalon. Ei vor fi monitorizați și notați de către un concitadin al arbitrului Dima, bucureșteanul ex-cavaler al fluierului Andrei Ioniță, organizatorii urmând să… dea socoteală buzoianului Adrian Petre. Înaintea derbiului de azi, FC Petrolul se află pe ultimul loc, al șaselea, din clasamentul play-off-ului, cu 19 puncte, dar și un meci mai puțin bifat, iar Fotbal Club Rapid, o poziție mai sus, cu 20. Pentru ambele grupări, jocul din această seară este cu adevărat foarte important, de rezultatul final al acestuia depinzând șansele viitoare de abordare cu succes a promovării directe sau, măcar, a locului de baraj. Un baraj care va avea loc pe 9 și 12 august, după decalarea dictată de FRF.

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.frf.ro și www.liga2.prosport.ro