Fără supărare, atunci când au intrat FOTBALIȘTII, a fost rost de… indigou! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 10)

Dragos Trestioreanu -

Fără supărare, atunci când au intrat FOTBALIȘTII, a fost rost de… indigou! – numai despre ce se întâmplă la FC Petrolul, echipa de suflet a ploieștenilor și a prahovenilor (episodul 10)

Duminica trecută, suporterii Petrolului „fierbeau” că, după mai bine de două luni de la startul campionatului, echipa favorită a lor nu fusese în stare să câștige un meci, măcar, și pe teren propriu, în vreme ce în deplasare o mai făcuse. Daco-Getica, formația căreia i se cântă imnul, ori de câte ori joacă în Colentina, de parcă ar evolua acolo, pe terenul dintre blocuri, echipa națională a României, ci nu una modestă, cu patron masono-naționalist, a fost victima perfectă, Petrolul nu numai bifând succesul mult așteptat acasă, dar și un scor de forfait, 3-0, ale cărui baze, dacă mi se permite să scriu și astfel, au fost puse în prima repriză. Una încheiată cu 2-0, după golurile bifate imediat după „pistol” de defensivii Cioinac și, respectiv, Țicu, un atacant, Arnăutu, închizând tabela în ultimul sfert de oră al meciului. La numai șase zile de la acea victorie, trecând  – la mijlocul săptămânii – peste amărăciunea eșecului din Regie, în fața Rapidului, scor: 0-1, cu gol primit mai pe la… spartul târgului, la al doilea meci de pe teren propriu, ulterior primului succes, s-a pus indigoul pe rezultatul final al partidei cu bucureștenii. De data aceasta, a fost mai greu cu înscrierea golurilor, Concordia Chiajna, cu antrenor nou pe bancă, Erik Lincar, obișnuit cu înălțimile clasamentului, i-a rezistat Petrolului vreme de de un ceas, cedând apoi practic în 6 minute, fiindcă stabilirea rezultatului final, ca și la meciul cu Daco-Getica operă a lui Arnăutu în final, nu a mai avut prea mare importanță în economia jocului. Într-a golaverajului, evident că da.

Flavius Stoican i-a opus lui Lincar o formulă, cum îmi zicea un confrate, experimentală, cu Gnabouyou pentru prima dată titular și cu un trio mai puțin de așteptat în spatele lui: Deac, Gavrilă și Saim Tudor. De la închidere și până în poartă au fost, cu o excepție, cei care au început Primvs Derby contra Rapidului, dar intrând acum de la început Meza Colli în locul lui Mihăescu. Cele dintâi 45 de minute de pe „Ilie Oană” de azi au fost însă un chin pentru petroliștii și de pe teren, și din tribune și peluze, încheiată cu un raport egal de ocazii: 3-3. Apropo de suporteri, ziua și ora, sâmbătă, 11.30, nu i-au împins deloc spre stadion, într-o splendidă dimineață spre prânz de octombrie. A fost aceeași mie de împătimiți pe arenă, și nimic în plus. Din măreața P1 plină, odată, cu 2.000 de ultrași fără pereche a mai rămas doar un pâlc de vreo două sute, dar care au dominat fundalul sonor, aducându-mi aminte de cântecele pe care le auzeam, prima oară, prin 2011, în micuța tribună de la Strejnicu, repetarea acestora la meciul contra Concordiei trezindu-mi o dulce nostalgie. Bravo, băieți! Spiritul îl întrețineți VOI!

Ce bine însă că o partidă de fotbal are două reprize! Astfel, odată chinul încheiat ulterior fluierului fratelui mai mic al lui Kovacs Istvan, Szabolcs, și cu decizia lui Flavius de a băga pe teren, imediat la reluare, FOTBALIȘTII, a condus la același rezultat final ca și săptămâna trecută. Care au fost FOTBALIȘTII a văzut o țară întreagă, nu numai cei prezenți pe arena Ilie Oană! Younes și Arnăutu au câștigat jocul cu Concordia, nu mă tem de această afirmație tranșantă. Primul a a dat o pasă luminată celui de-al doilea, în minutul 60, cât să facă acesta din urmă ce știe el mai bine, adică să marcheze fără fițe, „înțepând” un balon pe lângă siongurul meu remarcat din tabăra oaspeților, portarul Costache. Apoi, „tunisiano-ploieșteanul” a bătut o lovitură liberă de poveste, mingea trăsnind transversala și fiind reluată apoi de Saim, cu capul, goal-keeper-ul ilfovean răspunzând cu un reflex uluitor. Ca să nu mai zic de o altă pasă de manual a lui Hamza – deși au mai fost destule ale sale în mitanul doi – prin care l-a lăsat pe Meza Colli să puncteze simplu, din careul mare, dar paraguayanul a preferat să… scape de resp0nsabilitatea marcării unui gol, trimițând balonul către niciunde! Arnăutu, cel mai speculativ atacant al Petrolului de doi ani și ceva încoace, drept dovadă că este iar golgheterul trupei „lupilor”, a pus-o de-o „dublă”, în ultimul minut regulamentar, atunci când a arătat și Bărboianu că poate centra mai bine, nu numai juniorul Țicu. Până în acel moment, la 360 de secunde de la deschiderea scorului, Gavrilă își încununase, și el, jocul bun, cu o reluare din cădere, din „6 metri”, după o centrare perfectă a fundașului stânga în vârstă de numai 18 ani.

Avram a apărat spectaculos tot ceea ce era de apărat, iar dacă își va lucra pițin jocul de picior și, poate, un pic și ieșirile pe centrări, va deveni cu siguranță un portar absolut complet. Defensiva a trăit aproape perfect prin cei trei „copiii” crescuți de către fostul centru al SC FC Petrolul, Olaru, Manolache și Țicu. Un trio care s-ar părea că nu se va mai da dus din apărare, odată cu revenirea accidentaților Walace, Sîrghi și Racu. Chira dacă niciunul dintre seniori, e drept, nu evoluează și pe postul lui Vali. Perechea de mijlocași centrali, cu același Cioinac muncitor și disponibil la efort maxim, și Meza Colli, care nu arată încă veritabila versatilitate a sa, a mers comme-ci-comme ca. Deac a fost slab, cu toată îngăduința, Gavrilă dă speranțe să fie și play-maker, iar Saim, cu aceleași bune și rele, însă meritând să fie titular chiar și peste nume precum Munteanu, Ștefănescu sau, uneori, Zaharia. În față, e clar, Gnabouyou, cu oricine alături, este la… ani-lumină de tandemul Younes-Arnăutu, francezul putând fi astfel cu Blănaru numai un cuplu de back-up de forță majoră, niciodată mai mult. La Mihăescu este de apreciat bunăvoința și lupta, însă numai atât. Dacă o fi și destul, asta mai rămâne de văzut. Azi, lui Flavius Stoican i-au ieșit iar schimbările și cred că a observat că partea ofensivă oferită în prima parte a meciului trebuie… uitată cât mai repede. Am înțeles, e drept, că a avut circumstanțe de a-i odihni pe unii titulari din meciul împotriva Rapidului, dar pe viitor așa ceva nu va mai ține. Eh, cam atât am avut de… scris!

Foto: www.digisport.ro și www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)