S-a spart ghinionul! FC Petrolul a întrerupt seria înfrângerilor, ba chiar și a minutelor fatidice de final! Victorie în dauna unui FC Argeș cu președintele și antrenorul… dați afară (și) din cauza meciului pierdut clar la Ploiești!

Dragos Trestioreanu -

S-a spart ghinionul! FC Petrolul a întrerupt seria înfrângerilor, ba chiar și a minutelor fatidice de final! Victorie în dauna unui FC Argeș cu președintele și antrenorul… dați afară (și) din cauza meciului pierdut clar la Ploiești!

Am urmărit-o pe FC Argeș Pitești în toate cele 15 meciuri ale turului sezonului regular al Superligii. Îmi plăcea jocul său axat pe fotbaliștii de viteză, dar și pe cei cu artificii tehnice la purtător. Tandemul Andrei Prepeliță&Constantin Schumacher, obligatoriu așa, fiindcă primul nu avea licența, iar al doilea o dobândise, aveau la dispoziție un mix interesant în echipă. Nu știam cine adusese fotbaliștii, mai precis cine îi văzuse și dăduse acordul transferurilor. La finele partidei de ieri am aflat cine au fost responsabilii și, mai ales, de ce Argeșul făcuse cel mai slab meci din tot turul, pierzând de justețe în fața Petrolului, cu 2-0. De urmărit în subsolul cronicii ce s-a întâmplat!

De ce explic toate cele de mai sus, când, în fond, ar trebui să mă axez pe jocul Petrolului? Un Petrolul care a spart ghionionul celor cinci eșecuri consecutive, care reușise să câștige, ba chiar la două goluri diferență și fără să primească vreunul nici măcar în minutele fatidice de final. Răbdare, voi scrie și despre echipa lui Nae Constantin, bine secondat de directorul sportiv Claudiu Tudor, dar e corect să știm și împotriva cui s-a jucat. Jucătorii echipați în violet și-au scos colții încă din debut, făcându-mă să cred că le va fi iar greu lupilor chiar și acasă. Lovitura de cap a lui Dobrosavlevici, din minutul 3, puțin pe lângă poartă, a dat fiori de gheață, într-o seară caldă de pe arena Ilie Oană. Însă, Gicu Grozav le-a stins scurt lumina argeșenilor, 10 minute mai târziu. Cum?

După pase gen play-station, pornite de la Țicu către Jair, apoi la albaiulian, înapoi la Irobiso și „un-doi” cu până la urmă autorul golului de 1-0. Cu mențiunea că, deviind mingea pusă de nigerian, Marius Constantin i-a aranjat-o și mai bine numărului 7 al Petrolului. „Cap” din preluare, avansare în careu, pe stânga, și șut violent sus, în plasă, din unghi, peste un Straton aplecat atunci, crezând că balonul va veni pe jos! Minut rău pentru unii, dar cu noroc pentru Petrolul, asortat cu speranțe de (și) mai bine, ulterior. Mai ales că FC Argeș părea că turează cu motorul înfundat de o motorină ieftină, ci nu cu plinul de benzină bună, ca altădată.

Chiar dacă au mai replicat cu două încercări la buturile lui Vâlceanu, acesta având răspuns pe măsură de fiecare dată, o încercare fiind a fostului „lup” Meza Colli, aflat parcă în dizgrație de la o vreme, dacă eram la box, atunci repriza fusese clar adjudecată de FC Petrolul. La reluare, tandemul argeșean a mutat ofensiv, renunțând la un închizător, oricum începuse cu trei, sacrificatul fiind… paraguayanul pentru care stadionul era o mai veche „cunoștință”. A intrat în loc un dribler care debutase în Superligă cu o „dublă” decisivă în poarta lui Florin Iacob de la UTA, stabilind scorul final la 2-0! Internațional din Madagascar, dar crescut în Franța, Bertrand le-am cam „legat urechile” lui Borța și intratului tot în repriza secundă Bratu. A mai reușit alte puține faze de spectacol, dar fără eficiența necesară, irosind și reducerea din handicap în minutul 87. Când suporterii au răsuflat ușurați că echipa lor nu mai primea gol pe final.

Însă, Dorian „piteșteanul”, cu toate driblingurile sale, nu avea și pasele luminoase ale altui intrat în mitanul al doilea. Debutant și în campionat la Petrolul, plecatul de altădată Budescu a pus ordine în atac și a contribuit, de două ori, la distanțarea la tot atâtea goluri pe tabele. La 12 ani, așa cum postează siteul www.fcpetrolul.ro, după ce înscria în Divizia B pentru ulterior defuncta SC FC Petrolul, Budi l-a angajat fabulos pe Bratu, în minutul 85. Intrat, și el, foarte bine în joc, mult maturizat, mijlocașul de bandă l-a „amețit” pe experimentatul compatriot al „petrolistului” Pashov, bulgarul Raynov. Astfel încât, după al doilea dribling, cel spre exterior, acesta – deși se mira?!? – chiar l-a culcat pe „underul” ploieștean în careul mare. Penalti fără dubii, transformat cu fentă de Budescu, aflat nu numai la debut în Superligă,la Petrolul, ci și la prima reușită pentru „lupi”, tot de acolo. Rezultatul final, 2-0, nu exprimă însă fidel dominarea accentuată a Petrolului, mai ales după minutul 56, cel al eliminării haitianului Alceus, pentru al doilea cartonaș galben, văzut la faultul din margine asupra unui Grozav debordant. În ultimele secvențe ale meciului, Nae Constantin l-a trimis pe teren, pentru prima oară în primul eșalon, pe unul dintre cei doi cei mai vechi componenți ai lotului, Alberto Olaru. „Oli” fusese fundaș dreapta, iar Mihai Velisar – pe banda opusă, în primul „11” din ediția 2016-2017 a campionatului Ligii A Prahova (a patra divizie). Cea în care, pentru scurt timp, antrenorul principal al lor de-acum fusese secundul actualului director al academiei de copii și juniori a clubului găzarilor, Octavian Grigore!

Altfel, ar fi bine de solicitat tuturor de a nu face „nuntă” după al șaselea succes. Chiar dacă, e adevărat că a fost unul venit exact la țanc. În contextul în care argeșenii au jucat de parcă își doreau să se răzbune pe cineva, ar fi cazul totuși să se reevalueze puțin victoria. În conjunctura dată, evident. Nu am înțeles astfel de ce s-a întâmplat, răspunsul fiind aflat abia după meci: eliberarea din funcții a președintelui executiv Ion Vlădoiu, alias Jean, și a antrenorului fără licență Andrei Prepeliță. Motivul? Cei doi, exclusiv, făcuseră lotul care, de la o vreme, nu mai arăta ca altădată. Adică, ca o o revelație a Superligii, așa cum și fusese. Argeșul parcă venise să dispute un meci amical la Ploiești, nu unul oficial, important! Expulzarea lui Alceus a pus capac, de atunci Petrolul trecând la o tiki-taka cvasi-continuă, este drept că lentă și plictisitoare. Ceva ca la handbal, cu adversarii dispuși pe un semicerc imaginar.

Dacă nu intra Budescu, mai târziu decât în Cupa României, nu știu dacă se mai făcea de 2-0. E bine că s-a câștigat, fără discuție, dar – atenție! – jocul încă suferă. Acel 1-3-5-2 de la început dă siguranță, e limpede, dar nu și posesie, în situație de 11 la 11, și nici eficacitate mai mare la porțile adverse. Bafta acelei eliminări și modificarea modulului de start a mai schimbat cumva datele problemei. Însă, rămân la aceeași idee că Budescu a rezolvat meciul. Iar fără el, repet, nu știu ce s-ar mai fi întâmplat. Meciul bizar făcut de oponenți i-a picat mănușă lui Budi. În condițiile unui marcaj strâns sau al unuia – Doamne ferește! – dur, arma numărul unu a Petrolului ar fi redusă aproape de zero. Urmează sâmbătă, 29 octombrie 2022, la ora 19.00, primul meci din retur, cel de la FC Voluntari, găzduit de arena Anghel Iordănescu.

Echipa lui Liviu Ciobotariu nu este în formă, dar valoarea individuală a fotbaliștilor ilfoveni le permite totuși să mai treacă și peste astfel de momente din jocul colectiv. Va fi un meci al revanșei, după eșecul nemeritat din debutul turului. Ca și cel dintâi al actualului star al ploieștenilor împotriva ultimei sale echipe. Ar fi superbe încă trei puncte în Ilfov, după care partida de acasă, cu UTA, ar deveni mult mai la îndemână, decât deplasarea la Sepsi Sfântu Gheorghe, Un Sepsi ciudat de. permisiv în duelul cu FCSB, pierdut pe terent propriu cu 1-0! De la campionat, trecând la a doua etapă a grupei A din Cupa României, o veste de ultimă oră primită de la președintele Unirii Slobozia, Ilie Lemnaru (foto jos), îi va bucura cu siguranță pe fanii Petrolului. „Trebuie să jucăm la lumina reflectoarelor, de la ora 18.15, marți, pe 8 noiembrie, și unde era să ne ducem decât pe un stadion frumos, cu instalație de nocturnă, cum este la Ploiești!” – mi-a declarat Lemnaru, a căruia echipă trebuia să joace acasă, de fapt. Drept urmare, toate cele trei meciuri ale „lupilor”, din grupă, au loc pe „Ilie Oană”, ultimul, cel din decembrie, fiind contra FC U 1948 Craiova.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și www.liga2.prosport.ro