Start fericit al „lupilor”, aproape „pe pistol”, în meciul dintre FC Petrolul și FC U 1948 Craiova, însă final cu mari emoții pentru suporterii ambelor combatante! A fost un spectacol incitant, mai ales pentru neutri, dar și cu unele decizii „VAR” un pic ciudate!

Dragos Trestioreanu -

Start fericit al „lupilor”, aproape „pe pistol”, în meciul dintre FC Petrolul și FC U 1948 Craiova, însă final cu mari emoții pentru suporterii ambelor combatante! A fost un spectacol incitant, mai ales pentru neutri, dar și cu unele decizii „VAR” un pic ciudate!

Wow, ce meci a fost între FC Petrolul Ploiești și FC U 1948 Craiova, pe arena Ilie Oană, în deschiderea etapei a VI-a a sezonului regular al campionatului SuperLigii de fotbal autohtone! O partidă începută tare, aproape „pe pistol”, de fotbaliștii echipați în galbenul tot mai fericit marca Macron, cu două goluri în nici măcar un sfert de oră: Irobiso (foto, la titlu), din pasa lui Jair (foto sus, în text), la capătul unei faze de Play Station, în minutul 4, și același Jair, la „jokerul jos” al lui Grozav, 480 de secunde mai târziu! Replica oltenilor lui Adrian Mititelu, patron cocoțat – cu hands-free-ul în ureche – la etajul trei al stadionului ploieștean, pe locurile rezervate oaspeților? O minge lungă care l-a survolat pe Meijers și a fost preluată, din zbor, de Sidibe jr, însă belgianul a trimis peste buturi, față în față fiind numai cu portarul Zima! Era atunci imediat după deschiderea scorului, iar o egalare rapidă nu se știe la ce putea conduce ulterior. Reușita brazilianului cu numărul 8, alți doi aflându-se pe bancă, Garutti și Jefferson jr., a mai liniștit elanul revanșard al lui Bauza și al celorlalți „albaștri”. Totuși, repriza s-a încheiat cu 2-1 pentru Petrolul. Asta deoarece, în minutul 34, Sidibe jr. a trimis un cross din marginea careului mare, de pe dreapta, Zima – mascat de același stoper olandez – a respins în față, Van Durmen a profitat de imobilitatea lui Dumitru și a marcat. Chiar dacă, cehul a fost gata, printr-un reflex, să-și repare greșeala. Povestea care avea să urmeze a fost însă și mai și!

Piteșteanul cu domiciliul stabil Nicolae Dică a „mutat” la reluare, lăsându-i la cabine pe autorul golului, mai sus-amintitul Van Durmen, și pe căpitanul echipei sale, Albu. Înlocuiri neașteptate, dar cine știe ce-o fi fost în capul tehnicianului. Sau s-o fi făcut patronul pe… omologul din Berceni? Dacă nu, atunci de ce purta hands-free la meci?!? În sfârșit, tocmai când reîncepuseră ai lui Mititelu să se pună iar pe treabă, având – de altfel – superioritate mare la posesie, băieții ploieșteanului Florin Pârvu (foto jos, în text) au dat iar drumul la „conducta” cu eficiență maximă. Din nou, golul – venit după exact un ceas din joc – a apărut în urma tot a unei faze de tiki-taka a Petrolului. Una terminată cu alt „joker jos” al cu siguranță omului meciului, mijlocașul cariocas Jair (un gol și două asisturi, cele din urmă pentru același marcator, Irobiso). Astfel, sarcina vârfului de atac nigerian a fost simplă, să înscrie. Ceea ce a și făcut, de altfel, trimițând pe lângă Popa, nefericitul goal-keeper al lui FC U 1948. După alte 180 de secunde, un corner lung al fotbalistului „fără plămâni”, Jair, a fost întors, cu capul, de Meijers în „6 metri”, spre colțul opus, Seto (foto mijloc, sus, al doilea de la stânga la dreapta) a sărit la minge, Popa a ieșit târziu, nu a prins obiectul de joc, iar japonezul a marcat acrobatic, cu spatele la poartă, cu toată opoziția lui Bauza. Centralul clujean Horațiu Feșnic a arătat, imediat, centrul terenului, colegul de la tușa doi, Alexandru Cerei, nu a avut nimic de obiectat în acest sens, dar au făcut-o concitadinii antrenorului oltenilor. Astfel încât, golul a fost anulat din camera VAR! S-a crezut, inițial, că ar fi fost fault la portar, dar decizia nevalidării reușitei a fost explicată până la urmă de o lovire a balonului cu mâna a niponului. Am urmărit de nu știu câte ori această fază. Nici vorbă de fault, iar hențul o să-l văd, poate, numai dacă o mai urmăresc, poate, de încă… 100 de ori! Înțelegeți dumneavoastră! A fost prima intervenție a „VAR”-ului un pic cam ciudată. Asta ca să fiu elegant!

Petrolul nu a fost descumpănită de anularea golului, cel care ar fi pus trei lungimi în plus, absolut liniștitoare, față de adversara totuși periculoasă pe atac. Cu 37 de minute înaintea scurgerii timpului regulamentar și oricâte minute de prelungire s-ar mai fi dictat, un 4-1 era greu de presupus că ar mai fi putut să fie amenințat. Dar, nu s-a întâmplat astfel nici după ce „scărița” lui Musi (77; foto mijloc, jos, alături de antrenorul secund Eugeniu Cebotaru), survenită ulterior degajării lungi a lui Zima și a devierii cu capul a lui Petrović, a fost validată, în sfârșit, pentru un 4-1. De-ajuns o eroare, în lateral stânga, a lui Papp, degajarea acestuia lovindu-l pe Bauza, care a rămas la minge și, apoi, l-a depășit ușor pe stoper, a intrat în careu și a pasat, după „metoda Jair”, golgheterului echipei sale, Chițu. Un 4-2, în minutul 80, nu era totuși un capăt de țară sau un generator de emoții. Însă, un 4-3, stabilit cu VAR numai 240 de secunde mai târziu,  chiar că i-a băgat pe „lupii galbeni” din tribune și peluze în palpitații. Asta mai ales după ce Feșnic a decis să prelungească și „thriller”-ul cu 8 minute.

Tânărul Blidar, intrat pe teren cu doar un minut mai înainte, a fost prins, în suprafața de pedeapsă, între săritura căpitanului Țicu și un Grozav aflat pe gazon. La prima vedere, nimic neobișnuit. Drept urmare, și arbitrul a arătat colțul terenului, după ce balonul fusese respins în afara terenului, în continuarea fazei. Moment în care, însă, Horațiu Feșnic este chemat iar la monitor de către colegii… piteșteni din camera VAR. Aproape instantaneu decide că a fost penalti, unul pe care Bauza l-a transformat cu fentă. Explicația? Fault al lui Grozav asupra olteanului. Sincer, iar am revăzut presupusul incident de câteva ori, crezând inițial că fusese vorba despre un eventual cot al lui Țicu. Dar, se vedea clar că petrolistul nu îl atinsese pe nou-intratul pe teren. Cum o făcuse Grozav nici nu se observă, el fiind mascat de fundașul stânga al echipei sale. Dar, uite că au văzut cei din VAR și, apoi, și centralul ardelean! Arbitru care, la acest meci, nu a ieșit și pace din cuvântul… VAR-ului! Și se mai supără câte unii pe arbitrii care ignoră, uneori, aceste chemări la monitor, rămânând siguri de justețea deciziilor lor inițiale! În fine…

Cert este că, de la 4-3, a urmat aproape un sfert de oră cu „inima-n gât” pentru fanii Petrolului, care au răsuflat ușurați abia post-ultimul fluier al nesigurului cavaler al fluierului de la Cluj. Un 4-3, final, ce-a însemnat nu numai a treia victorie consecutivă a „galbenilor” și urcarea provizorie pe podium a acestora – numai în caz de succese, indiferent de scor, FC Voluntari și Sepsi o mai pot depăși pe FC  Petrolul în ierarhia etapei a VI-a -, ci și bucăți de joc de lăudat din plin ale jucătorilor lui Pârvu. Cel puțin, fazele golurilor lor au fost modele de combinații sau contraatacuri demne de generice TV. Rundă după rundă, Petrolul crește, mai având de lucru însă la momentele de… relaxare, hai să nu-i zic de detașare, rima fiind involuntară. Sunt momente instalate, de regulă, după ce se fac schimbări. Unele firești în alte condiții, dată fiind oboseala celor înlocuiți. La Petrolul, se mai percep însă ca erori ale antrenorului principal. Aflat mai aproape de gazon și dialogând și cu viitorii schimbați de pe gazon, înclin acum să cred că Florin Pârvu nu are încotro și trebuie să „mute”. Evident, să nu riște vreo accidentare musculară sau de altă natură a vreunuia dintre jucători. Ieșind Irobiso și Hanca, printre cei mai buni până atunci, la scorul de 3-1, deși făcându-se 4-1 fără ei, s-a ajuns și la… 4-3, în absența lor! Putea prevedea Pârvu așa ceva? Nu cred! Dar, știți cum se zice, toate sunt bune, când se termină cu bine! Și așa a fost, după un meci în compania unei echipe care joacă fotbal și chiar te îmbie să joci fotbal, ca F C U 1948! Sâmbătă, 26 august 2023, din nou în prime-time, deci în nocturnă, de data asta chiar de la ora 21.45, dar pe o arenă de… rugby, „Arcul de Triumf”, se va disputa un alt joc dificil, cel cu Dinamo! Un Dinamo care va avea parte de o galerie aidoma celei a Rapidului. Însă, ce contează pentru „lupii fioroși” o „haită de câini”, nu-i așa?

Foto: www.fcpetrolul.ro