FC Petrolul, victorie în dauna unei foste campioane a Republicii Moldova, cu 10 zile înaintea debutului unei săptămâni de foc din play-off. Meciurile de la CSA Steaua și Concordia și cu FC Hermannnstadt vor fi examene ce – odată luate – ar conduce cert spre promovarea în primul eșalon!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul, victorie în dauna unei foste campioane a Republicii Moldova, cu 10 zile înaintea debutului unei săptămâni de foc din play-off. Meciurile de la CSA Steaua și Concordia și cu FC Hermannnstadt vor fi examene ce – odată luate – ar conduce cert spre promovarea în primul eșalon!

Echipa de fotbal Zimbru Chișinău nu mai este ce-a fost imediat, și câteva sezoane ulterior, înființării primului eșalon din Republica Moldova. În prezent, ca penultimă clasată se poate numi chiar… ultimă clasată, de când „lanterna roșie” inițială a fost scoasă din cel dintâi eșalon al Moldovei de peste Prut, din motive, haideți să le spun, extrasportive. Aflați în drum, să zic așa, spre meciul amical cu prim-divizionara română Dinamo București, de sâmbătă, 26 martie 2022, ora 14.00 (live pe Digisport 1), moldovenii au fost cazați, până atunci, la un hotel din apropierea A3. O autostradă pe care se vor și îndrepta, de altfel, către arena din „Groapă”. Gheorghe Anton, Dumitru Rogac – vecini fotbaliști care au trecut, nu demult, pe la echipe de la noi, din L2 – și coechipierii lor, dintre care mulți tineri străini, au acceptat însă un prim test la Strejnicu. Iar asta, miercuri, 23 martie 2022, în compania unei echipe care, nici ea, nu mai este ce-a fost. Dar, care caută să fie din nou la fel, ba chiar și mai și, adică FC Petrolul Ploiești.

Deși a optat pentru un mix de echipieri cu mai puține minute bifate până acum, în 2002, sau deloc chiar, antrenorul principal al „lupilor”, Nicolae Constantin, a avut mână bună, rezervele Petrolului impunându-se clar, scor: 3-0 (2-0). În partida transmisă pe „FCP TV”, de pe fostul stadion al Conpetului, ploieștenii au deschis destul de repede scorul, mai exact în minutul 15. Dintr-o lovitură liberă, acordată de către concitadinul Andrei Moroiță din ușor lateral stânga, de la vreo 25 de metri, Saim Tudor l-a obligat pe portarul advers, Chirinciuc, să boxeze în careul mare. Însă numai până la Constantinescu, aflat în dreapta sensului de atac al „lupilor”, șutul acestuia, telefonat, a fost respins din nou, însă, de goal-keeper-ul Zimbrului. Dar în față, ușurându-i astfel lui Jarovic sarcina de a marca, cu latul, de la 8-9 metri, aproape central: 1-0! Peste aproape o jumătate de ceas (44), tot Jarovic a fost la orginea desprinderii, presându-l – la un duel aerian – pe stoperul Joao Amona și obligându-l astfel pe portughezul originar din Guinea Bissau să trimită, cu capul, în propria-i poartă, pentru un meritat 2-0 al Petrolului!

La reluare, pe fondul unor schimbări în ambele tabere, nu s-a mai marcat decât o singură dată, prin junele David Ilie (73), cel care a finalizat cu corpul, la colțul scurt, o acțiune decisă, de pe stânga ofensivei petroliștilor,  a lui Coman. S-a terminat, repet, 3-0, un rezultat care a reflectat fidel raportul de forțe de pe teren. Jucătorii de schimb, de regulă, ai lui Nae Constantin au dovedit seriozitate și determinare și-au încercat, drept urmare, să-și impresioneze tehnicianul. Așa cum o vor face, cu siguranță, și sâmbătă, 26 martie, de la ora 11.00, și majoritatea titularilor, care vor oferi replica, pe arena Anghel Iordănescu, unei formații din play-off-ul Ligii 1, FC Voluntari. Va fi ultimul test de cu o săptămâna înaintea debutului alteia, realmente, infernale: sâmbătă, 2 aprilie, ora 14.30, la CSA Steaua, pe arena din cartierul Ghencea, miercuri, 6 aprilie, 19.00, cu FC Hermannstadt, pe „Ilie Oană”, și sâmbătă, 9 aprilie, 15.00, la Concordia Chiajna, pe terenul cu iarbă artificială din localitate.

Înainte de a vă prezenta echipele aliniate de ploieșteni și cei din capitala Moldovei de peste Prut în meciul amical de la Strejnicu, miercuri, amintesc că Petrolului i-au lipsit nu mai puțin de nouă fotbaliști. Mai precis, cei patru convocați la loturi naționale: căpitanul Valentin Țicu (echipa națională de tineret „U 21”), Mario Bratu (echipa națională „U 20”; joacă joi, 24 martie, ora 17.00, pe stadionul Ilie Oană, cu selecționata similară a Norvegiei), Sergiu Pîrvulescu (echipa națională de juniori „U 19”; folosit miercuri, 23 martie, pe parcursul meciului oficial din Croația, contra Georgiei, scor: 5-1) și Alin Boțogan (echipa națională de juniori „U 18”; titular la prima partidă amicală cu trupa Turciei „U 18”, desfășurată în această țară, rezultat final: 0-3). Apoi, indisponibilii Dragoș Gheorghe (fisură de peroneu), Mihai Velisar și Marius Cioiu (ambii cu o răceală puternică), Georgi Pashov (menajat după o lovitură primită în derbiul cu „U” Cluj). Celor opt li se adaugă și Silviu Pană, abia revenit la antrenamente, mai întâi cu alergări, după o lovitură primită la gleznă la un derbi din campionat, la Mediaș, cu FC Hermannstadt, de pe 26 noiembrie 2021, de când a intrat în pauza totală forțată.

FC PETROLUL: Moroz (60 – Jercălău) – Olaru (cpt), Vrhovac (46 – Lică), Sabău (46 – Horj), Duță (46 – Măzărache) – Constantinescu, Prejmerean (55 – Tolea), Chindriș, Saim Tudor – Jarovic (70 – David Ilie), Coman. Colectiv tehnic: Nicolae Constantin (antrenor principal), Valentin Bădoi (antrenor secund), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Carmel Bărbulescu (preparator fizic).

ZIMBRU: Chirinciuc – Muriqi, Burghiu (cpt), Amona, Raileanu – Muntean, Anton, Fahd-el-Bahja, Gau – Rogac, Holdov. Rezerve: Grygoryan – Zavalisca, Dani Christian, Balde, Olavio Gomes, Buna, Păvălachi, Mitsis, Samuel Giani Zimța (român născut la Drobeta-Turnu Severin, având și cetățenie italiană, fost la Brescia „U 19”, FCU 1948 Craiova și, ultima oară, la ACS Viitorul Șimian), Bejan. Antrenor: Michele Bon (ex-defuncta SC FC Petrolul, ca preparator fizic în staff-ul tehnic al piteșteanului Constantin Schumacher).

Au arbitrat: Andrei Moroiță (Ploiești) – Valentin Ionel Dumitru (comuna Gherghița) și Doru Nicolae Petre (Bucov).

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)