S-a născut un complex „Petrolul”, în SuperLigă, al echipei lui Mititelu! „Lupii” – lideri acum în play-out – la al doilea succes în deplasare în dauna lui FCU 1948 Craiova! Florin Pârvu a bifat trei victorii consecutive în campionat!

Dragos Trestioreanu -

S-a născut un complex „Petrolul”, în SuperLigă, al echipei lui Mititelu! „Lupii” – lideri acum în play-out – la al doilea succes în deplasare în dauna lui FCU 1948 Craiova! Florin Pârvu a bifat trei victorii consecutive în campionat!

Într-o existență aproape seculară, nu cred că Petrolul a avut, în primul eșalon, o echipă atât de pragmatică precum cea dată pe mână lui Nae Constantin, care i-a predat „ștafeta”, nu demult, nașului său, Florin Pârvu. Un fel de fotbal turnat mai cu pipeta, cu prea puține excepții, dar și o statistică excelentă în privința numărului de puncte acumulate! Victorii „italiene”, deși la gazde era un italian pe bancă, Nicolo Napoli, și spectacol numai când și când. Însă, ceea ce a contat enorm au fost punctele acumulate, 36, și locul, 8, de la finele sezonului regular. Un bagaj imaginar introdus într-un troller aidoma, pentru play-out, pe care pragmaticii lui Pârvu au știut să ni-l arate drept unul foarte bine ales. Cel puțin, în primele două etape ale ultimei faze a campionatului SuperLigii.

Până vineri seară, la meciul de pe stadionul din Craiova, căruia, culmea, nu îi pot spune „Ion Oblemenco” – regretatului golgheter al Științei nu-i apare numele decât la meciurile celeilalte formații din Cetatea Băniei, CSU! -, FC U 1948 nu reușise să câștige, din două încercări, în dauna Petrolului. Făcând o paranteză, deși este clar că trupa lui Rotaru nu este urmașa celei de odinioară, dar descendenții „tunarului” așa au vrut – și decis – ca numai la partidele lui Ivan & Co. arena să se numească: „Ion Oblemenco”! D’ale fotbalului nostru! În primul meci direct dintre FCU 1948 și FC Petrolul, cel de pe „Municipalul” refăcut din Târgu Jiu, brazilianul Jair a fost decisiv, printr-un golazo: 1-0 (1-0) pentru FC Petrolul. La Ploiești, în returul sezonului regular, a fost remiză cu goluri, 1-1 (1-0), ulterior reușitelor lui Irobiso, respectiv Bauza.

Ei bine, aseară, Țicu – la capătul unui contraatac „gen Real Madrid” – a adus al doilea succes în deplasare în dauna echipei lui Mititelu, tot cu 1-0 (0-0)! Numai în Cupa României, găzarii au fost învinși, tot la limită și tot cu un 1-0, acasă, după golul olandezului Ondaan, ca și prin eșalonul secund, de altfel. După cum se observă, în fiecare duel a marcat un alt „lup”! Iar după confruntarea de ieri, ultima din acest sezon dintre primele două clasate în faza play-out-ului, la startul acesteia, s-a făcut rocada, ploieștenii devenind lideri. Ei au un punct mai mult decât adevărații urmași ai „Craiovei Maxima”, cel puțin ca acte.

Despre cel din urmă meci: în prima repriză au fost numai două oportunități de a se înscrie, câte una de către fiecare combatantă. Mai întâi, un șut al activului Jair, deviat de Duarte puțin pe lângă colțul din stânga al porții lui Gurău. Apoi, un schimb frumos de pase l-a pus în poziție bună pe Blănuță, ajuns singur cu portarul Vâlceanu, în lateral stânga, dar longilinul tânăr vârf de atac originar din Moldova de peste Prut a „înălțat zmeul”, dovedindu-și astfel limitele. A fost ultima fază a celei dintâi părți a jocului și s-a înțeles, încă o dată, că italianul Compagno chiar este foarte greu de înlocuit de Adrian Mititelu. Din mai sus-amintitul Blănuță plus Chițu și Ibrahim la un loc nu faci nici 50% din ceea ce însemna „macaronarul”!

La reluare, lăsat bizar pe bancă de rezerve la începutul meciului, a intrat pe teren rafinatul Bahassa, în locul lui Ganea, cel care totuși nu nemulțumise în cel dintâi mitan. Mutarea s-a dovedit inspirată, nou-intratul fiind aproape, imediat, de deschiderea scorului. Nu a fost să fie, însă. Cum nici căpitanul-vedetă Bauza nu a avut, ulterior, mai mult succes. Petrolul a rămas în continuare pragmatică, s-a apărat compact, cu un portar sigur pe el, Vâlceanu, cvintetul din fața acestuia a rezistat, deși în afara lui Meijers, ceilalți fundași centrali, Papp și Mathaus, au mai și greșit, dar au avut și intervenții bune. Având în față un mijloc mobil, în care au excelat Jair și Seto, dar și un atacant care a muncit enorm, Irobiso, amintind de un predecesor al lui pe același post, trecut un nivel mai jos din iarnă, Craiova lui Mititelu nu a răzbit până la ultimul fluier al lui Cătălin Popa. Central piteștean care ar fi trebuit să îl elimine pe Bahassa, atunci când l-a călcat intenționat pe Borța. Se mai cheltuiește aiurea cu VAR-ul sau ce facem?!?

Pe fondul unui duel strâns, în minutul 68, oarecum neașteptat, „lupii” au făcut o fază de nota 10. Una care a decis meciul: Grozav, pe linia ultimelor sale prestații, modeste mai precis, l-a deschis, din propria jumătate, pe Irobiso, nigerianul a ținut de minge până în cea adversă, vitezistul Doua s-a lansat pe dreapta, a primit o pasă ideală și a centrat din prima. I-a lăsat astfel mască pe stoperii lui FCU 1948, Duarte și Henriques, iar internaționalul „U21” Țicu a trimis în cross, la colțul lung, Gurău nemaiavând replică la șutul expediat pe jos, de la 9-10 metri, din unghi de 45 de grade! Prima reușită a căpitanului „lupilor” în Liga 1! Superbă fază, gol de aplaudat! A fost, e drept, dar numai de galeria Petrolului, căci nu mai este ca pe vremuri, atunci când spectatorii o făceau și la reușitele de apreciat ale adversarelor. Până la final, se putea face chiar și de 2-0, dar unii s-au mulțumit cu 1-0! În fine! E bine, totuși, dacă se termină OK un meci. Nu pot să închei fără a remarca, de data aceasta, o schimbare extrem de inspirată a lui Florin Pârvu, una care a contat foarte mult.

Când l-a scos pe Irobiso, care se luptase non-stop cu masiva defensivă a oltenilor și nu dădea semne de oboseală, nu prea am înțeles scopul. Ce să mai zic și despre înlocuirea lui Doua cu Bratu! Dacă polivalentul fotbalist ivorian ar fi jucat pe calitățile lui ofensive, de către coechipieri, nu cred că… ar mai fi gosit la Petrolul de la vară încolo! În schimb, la aducerea pe gazon a lui Borța în locul lui Dumitriu, tehnicianul a gândit magnific. Borța e mai fundaș decât Doua, face bine banda și centrează așa cum trebuie. Nu că Doua nu ar face-o, totuși. În schimb, africanul este penetrant, are capacitate mare de efort, îl vezi când extremă, când vârf,  când fundaș lateral. A bifat assistul și poate că ar fi și marcat dacă Grozav îi pasa cum trebuia, pe final de meci. După cum s-a văzut clar, Borța – ca fundaș dreapta – și Doua, ca mijlocaș dreapta, nu trebuie să lipsească din  primul „11” al Petrolului. OK, odată cu folosirea lui Purtić s-a dorit întărirea apărării, după ieșirea unui Dumitriu mai defensiv. Totuși, riscul era ca stoperii oltenilor să urce, în absența nigerianului, mai mult, Grozav fiind mai firav pentru puternicii Duarte și Henriques. Iar soluția cu Bratu în locul lui Doua, când se intrase deja în prelungiri și se arătaseră patru, nu putea altceva decât să mai pună încă 30 de secunde în plus la timpul rămas. Din fericire pentru „galbeni”, nu s-a mai întâmplat nimic important, motiv, poate, ca antrenorul Petrolului să replice, de ce nu?, că i-au ieșit perfect toate schimbările. Evident, pentru că rezultatul final a rămas cel fixat de Țicu în minutul 68. Bref, trei succese consecutive pentru Florin Pârvu și loc pentru patru sau chiar cinci la rând, ținând cont că se va juca împotriva echipei CS Mioveni, luni, 13 aprilie 2022, ora 17.30, și a Universității Cluj, ambele pe „Ilie Oană”!

Foto: www.gsp.ro și www.prosport.ro