Încă una și mă duc… și mai sus! FC Petrolul a forțat Rapidul să marcheze de două ori în propria-i poartă și a fixat tabela din „vulcanul” Giuleștiului: 0-2! Poză cu clasamentul: ce bine vă mai stă în zona de play-off, „lupilor”!

Dragos Trestioreanu -

Încă una și mă duc… și mai sus! FC Petrolul a forțat Rapidul să marcheze de două ori în propria-i poartă și a fixat tabela din „vulcanul” Giuleștiului: 0-2! Poză cu clasamentul: ce bine vă mai stă în zona de play-off, „lupilor”!

De când s-a terminat Primvs Derby și până am început să scriu, am tot stat pe internet și am citit astfel tot ce-a apărut, imediat, pe siteuri. Cred că peste 90% au abordat, critic sau chiar ironic, insuccesul Rapidului, 0-2 acasă, în Giulești, cu FC Petrolul, și numai restul s-a mai gândit să scrie, așa cum ar fi fost corect, și despre învingători. Cei care au terminat cu avans pe tabelă nu au beneficiat numai de două autogoluri, ci au jucat exact ce trebuia și au fost împinși de la spate de cea mai grozavă galerie din deplasare a Petrolului, din ultimii câțiva ani. Sunt convins că a fost cea m mai frumoasă galerie oaspete pe arena de lângă Gara Basarab, acolo unde aproape o mie de ultrași ploieșteni puteau să împartă, fără tăgadă, victoria împreună cu favoriții lor. 

Florin Pârvu – deși sunt convins, fiindcă îmi pare tradiționalist, că este adept al dictonului „echipa care câștigă nu se schimbă” – a fost obligat să recurgă totuși  la o modificare în primul „11” față de meciul precedent cu Farul. Era una însă absolut logică, ci nu neapărat un cadou pentru cel care adusese victoria în dauna trupei lui Gică Hagi, adică Irobiso. Mișcare perfectă, ca și folosirea pentru a doua oară consecutiv a lui Meijers printre titularii din defensivă. În cazul olandezului, tehnicianul a rezistat pesemne tentației de a-i opune longilinului Dugandžić pe înalții Garutti, revenit după suspendare, ori Pedro Justiniano. Și vârful, și stoperul „galbenilor” au demonstrat, încă o dată, că rămân aceiași jucători de bază ai Petrolului.

Repriza întâi, pentru un neutru care nu o mai văzuse pe echipa lui Pârvu în acest sezon, cred că ar putea fi numită o surpriză deosebită. Asta dată fiind replica oferită de „lupi”, cărora echipamentul marca Macron le poartă deja mult noroc. Rapidul a avut o posesie cu puțin superioară, dar nu și un raport zdrobitor al ocaziilor de gol, așa cum amenința ante-factum. În contrapartidă, adversara nu a „băgat autobaza”, ci a mizat pe o formulă elastică, numai aparent defensivă, deși era vorba despre un cât se poate de limpede 1-3-1-5-1. O formulă cu excelentul, de data aceasta, Zima, între buturi, în apărare, cu Papp, în zi bună, cu Meijers, parcă și mai și, cu Țicu atras mai mult de ofensivă, în care s-a distins, e drept, dar – din acest motiv – și cu unele scăpări, în fișa postului, care puteau costa, cu cu Doua (vezi caracterizarea căpitanului echipei, fiindcă e identică cu aceea a ivorianului!), cu Musi, mai palid aseară, cu Hanca, absolut impecabil, cu Seto, echilibrat și stăpân pe sine, cu Jair, pe tot terenul, cu Grozav, discret în atac, dar bun, culmea, la fazele fixe din propriul careu mare, și cu Irobiso, calm acum, vârful împins a arătat ca în zilele lui faste.

Petrolul a aplicat cu succes strategia lui Florin și aș putea spune că tabela nemodificată deloc putea fi chiar un motiv de nemulțumire, după primul mitan, decât unul de satisfacție pentru un meci în „vulcanul” din Giulești. Ar fi fost o satisfacție facilă. În schimb, în a doua parte a jocului, a fost mai cu emoții și, mai ales, după autogolul lui Oaidă, din minutul 63, pe care îl vor descrie pe larg. Asta pentru a nu mai spune unii analiști sau realizatori de emisiuni că „galben-albaștrii” ar fi câștigat cu mare noroc, ba chiar „aiurea”. Ca să citez, nenominal totuși, o colegă de breaslă. Deci, la cornerul executat de pe dreapta de Țicu, devenit un fel de… Deac pentru formația găzarilor, Papp, nota bene, un petrolist, a deviat cu capul balonul care l-a lovit neașteptat în față pe surprinsul Oaidă, din care a deviat în plasă, nici Moldovan nemaiavând, firesc aș zice, reacție. Clar, Oaidă a fost forțat la acea minge. Nu el a greșit, așa cum tot se dorește a se spune ori scrie. Era baftă dacă ar fi deviat-o un coechipier al lui Oaidă, din acesta din urmă mingea sărea în poartă, iar Moldovan ar fi avut timp să intervină și nu ar fi făcut-o. Atunci, da, era vorba de „bulan”! Așa cum se spune în folclorul fotbalistic. În sfârșit, faza din minutul 90+5, atunci când s-a stabilit rezultatul final, 2-0 pentru FC Petrolul, a fost cumva diferită. Adică, s-ar mai putea vorbi și despre o anumită doză de noroc.

După respingerea balonului din propriul careu mare, de către Doua, „underul” Musi a fost faultat, mingea  a „mers” puțin înainte, dar s-a oprit brusc. Cum centralul Andrei Chivulete a acordat lovitură liberă directă, Meijers a lovit rapid obiectul de joc, care a ajuns în dreapta la Petrović. Cel a cărui pasă a fost însă prea lungă pentru o altă rezervă utilizată, Dumitriu. Și el intrat în repriza secundă, spaniolul Borja Valle a ajuns primul la minge și, nevăzându-l ieșit pe Moldovan, a trimis pe lângă el mingea în plasă. Doza de noroc, despre care scriam mai sus, a fost că rapidiștii nu au comunicat între ei și, mai ales, că portarul a ieșit fără rost, mijlocașul spaniol având prim-planul. Da, aceasta a fost o doză de noroc! A pune totuși succesul Petrolului numai pe seama… Zeiței Fortuna ar fi total nedrept, fiindcă „lupii” au avut ocazii, s-au apărat remarcabil în destule faze, au rezistat peste o sută de minute fără a primi gol și au știut adesea ce să facă în momentul când au avut balonul. Astfel s-a construit, de fapt, a doua victorie consecutivă a lor. Una care i-a urcat, deocamdată, pe jucătorii lui Florin Pârvu pe locul 5. Ce frumos le stă în zona de play-off, într-adevăr! Când o merită, o merită, ce să mai! Încă una, la rând, vineri, pe 18 august 2023, când se va combate, de la ora 18.30, cu FCU 1948 Craiova, pe arena Ilie Oană, și greu va mai fi scoasă FC Petrolul din zona asta de play-off! În special, deoarece se pare că s-a găsit formula magică, în sfârșit. Și nici „banca” nu-i rea, deloc. Rezumând la maximum, după ce s-a impus în fața campioanei en-titre, Farul, iată că Petrolul a făcut-o și în dauna echipei care și-a propus titlul, la finele actualei ediții a campionatului, Rapid!

Foto: www.gsp.ro și www.playsport.ro (captură TV PrimaSport 1)