FC Petrolul a ieșit „mandi pe tandi” din pachetul „HAR-COV”. A pierdut acasă, în Cupa României, în fața lui Sepsi, și a câștigat în deplasare, în dauna Csikszeredei

Dragos Trestioreanu -

FC  Petrolul a ieșit „mandi pe tandi” din pachetul „HAR-COV”. A pierdut acasă, în Cupa României, în fața lui Sepsi, și a câștigat în deplasare, în dauna Csikszeredei

Coincidență absolută, într-un interval de numai patru zile, 4-8 martie 2020, divizionara secundă FC Petrolul Ploiești le-a întâlnit, una după alta, pe singurele reprezentante din județele Covasna și Harghita din competițiile păstorite de de LPF, respectiv FRF, în primele două ligi, Sepsi Sfântu Gheorghe, acasă, în sferturile Cupei României, și – respectiv – FK Csikszereda Miercurea Ciuc, în deplasare, în campionat. Deși disputate cu echipe din eșaloane diferite, Ciucul fiind din același cu Petrolul, meciurile au avut un punct comun. Și în primul, pierdut, dar și în al doilea, câștigat, Bărboianu – redevenit căpitan cu ocazia trecerii lui Marinescu pe bancă, pentru a fi odihnit – și coechipierii lui nu au renunțat niciun moment la a scoate ce-i mai bun din confruntări. Este exact ceea ce remarcasem și în cantonamentele de iarnă din Turcia, mai precis un spirit nou pentru „lupi”: fie de a nu se lăsa învinși cu una, cu două, fie de a alerga non-stop după victorie. Particularizând, chiar și în condițiile în care gazdele de la Csikszereda deschiseseră scorul contrar cursului jocului, găzarii nu au renunțat nicio clipă să lupte. Ba mai mult, conduși pe tabelă până ce s-a intrat în ultimul sfert al duelului din Ardeal, nu au depus deloc armele, o repet. Deși pentru „esteți”, jocul Petrolului nu mai este precum cel de când se bifau, la rând, două prezențe în… play-off-ul Europa League, sau tot atâtea locuri 3 în ediții consecutive de campionat, trebuie recunoscut că acum este… altceva!

Dacă nu se recunoaște adevărul, chiar ar fi o mare problemă așa ceva, susținerea necontenită de pe arene, fie pe „Ilie Oană”, fie pe cele străine, s-ar bate – să fiu iertat! – cap în cap cu acele critici ce nu mai contenesc pe o bine cunoscută rețea de socializare. Deoarece vin însă de la suporteri petroliști mai mult sau puțin cunoscuți, aceste păreri contrare unei totuși realități palpabile – redevenită pozitivă, să zic așa – trebuie luate în calcul. Trebuie întoarse pe o parte și pe alta și trebuie, mai ales, înțelese resorturile care le „împing în față”, precum săgeata slobozită din arc. Merită așa ceva, fiindcă sunt opinii ale unor fani care au în spate prezențe la sute de meciuri de acasă și din deplasare. Și-atunci, mă întreb ce vor ei mai exact de la echipa favorită. Știu, ar fi vorba despre o garanție a promovării. Una care, am impresia, s-ar oferi numai prin meciuri cel puțin de… play-off de România, având drept rezultat concret o defilare spre prima ligă numai de pe locul 1. Adică, un fel de… Juventus București de-acum câteva ediții de campionat. OK, ar fi fost minunat să se întâmple astfel, numai că, atunci, nivelul era mai scăzut, pe când acum s-au adunat… toate brandurile în Liga a II-a și nu mai e rost de bătut pasul acela de defilare visat de către susținătorii morali!

Scriam mai sus despre un paradox: galerii înfocate, care încep să reamintească tot mai mult de anii buni, mai recenți, ai Petrolului, cu suporteri care își susțin echipa de suflet ca nimeni alții, indiferent de locul de desfășurare a unui joc, dar și proferând critici, unele care frizează chiar jignirile la persoană. Critici izvorâte din aceleași zone, e drept că nu numai, de pe acea rețea de socializare. Nu zice nimeni să nu se păstreze o anumită doză de atenție în plus față de evoluțiile fotbaliștilor echipați în galben și albastru, dar a-i demola frecvent pe unii și aceiași, meci după meci, indiferent de prestații, mă face să mă întreb cum poți a le arăta dragostea în timpul partidelor. Să îi aplauzi la sfârșitul lor, iar ulterior acestora, să te dedublezi și pe felicitații din urmă cu o oră să-i bălăcărești ca la ușa cortului! Pentru mine, galeriile Petrolului, chiar dacă despărțite în diverse zone ale arenei Ilie Oană, dar împreună în deplasări, sunt cele mai bune din fotbalul autohton! Tocmai de aceea și cred că o reorientare cât de mică le-ar folosi celor care citesc pe acea rețea de socializare cuvinte ce nu suportă hârtia, darămite mediul virtual, cu adresă la persoana lor. Da, fotbaliștii citesc! Lăudate în toată țara și motiv în plus pentru care meciurile „lupilor” au continuat să fie preluate „live” – vezi cazul „Universitatea Cluj”, sărită din schema televiziunilor, chiar dacă are fani! -, galeriile Petrolului trebuie să rămână un model necontenit. Numai așa, printr-o uniune deplină, fotbaliști-suporteri, acea numai o lungime distanță, din prezent, față de-al doilea loc promovabil va fi parcursă în timp util. Dacă nici acum, atunci când?

Foto: www.fcpetrolul.ro