În ziua reușitei operației complicate a tânărului sibian Dragoș Iancu, clubul Petrolul și-a tras, în sfârșit, un ATACANT ADEVĂRAT! Pasionat „clubber”, atât în Ardeal, cât și în capitala țării „de adopție”, Billel Omrani rămâne însă cel mai fotbalist dintre vârfurile trupei lui Florin Pârvu!

Dragos Trestioreanu -

În ziua reușitei operației complicate a tânărului sibian Dragoș Iancu, clubul Petrolul și-a tras, în sfârșit, un ATACANT ADEVĂRAT! Pasionat „clubber”, atât în Ardeal, cât și în capitala țării „de adopție”, Billel Omrani rămâne însă cel mai fotbalist dintre vârfurile trupei lui Florin Pârvu!

Luni, 25 septembrie 2023, la nici 24 de ore de la accidentarea horror a lui Dragoș Iancu (foto sus, în text, pe un pat de spital din București), mijlocaș under al echipei de prim eșalon Hermannstadt Sibiu, bine cunoscutul medic ortoped și traumatolog dr. Gabriel Dinu, de la spitalul bucureștean Monza, l-a operat cu succes de dubla fractură deschisă de maleolă și peroneu și smulgere de ligamente la gleznă. Tânărul fotbalist a fost accidentat în minutul 6 al partidei de duminică, desfășurată în compania FC Petrolul, pe arena Ilie Oană. Victimă a unui tackling violent al altui jucător tânăr abia ieșit din categoria under, Valentin Țicu, căpitanul „lupilor”, unul fără element intențional cât că genereze imagini de neurmărit pe micile ecrane ale televizoarelor, totuși, Iancu jr. a suportat o intervenție chirurgicală întinsă de-a lungul a mai bine de patru ore. Cea la capătul căreia dr. Dinu a dat o veste mult așteptată de iubitorii de fotbal: „Va continua să joace fotbal”! Ei bine, în aceeași zi, cam secretosul de la o vreme președinte executiv al FC Petrolul, fostul fotbalist Claudiu Tudor, chestionat de către media centrală de sport a trebuit să recunoască – deși i s-a „stricat” prezentarea surpriză de pe siteul oficial – un transfer de ultimă oră făcut de clubul domniei sale. Este vorba de un atacant având cel mai bun CV și cea mai mare cotă dintre toți componenții lotului antrenat de Florin, Pârvu. Este vorba despre algerianul cu pașaport francez, dar și loc al nașterii în țara europeană, Billel Omrani (foto la titlu și în text).

Odată cu despărțirea de Christian Irobiso, vândut în al treilea eșalon din Arabia Saudită – dar dacă s-ar vedea de ce condiții are parte nigeriano-portughezul, acum, ar rămâne toată lumea uimită – s-a sperat că substituirea lui se va face cu bine de către muntenegreanul Zoran Petrović. Cel adus încă din cantonamentul sloveno-austriac, din vara acestui an. Dar, socoteala din târgurile Europei nu s-a prea „pupat” cu valoarea reală a atacantului ex-iugoslav, acesta marcând numai un singur gol, și acela în… poarta goală, egalând scorul și stabilindu-l, atunci, pe cel final, la 1-1 (1-1), cu Dinamo.

În criză de vârfuri competitive în efectiv, s-a apelat, după 10 ani, la un fost petrolist, olteanul Mihai Roman II. Acesta rămăsese liber de contract după ce bifase o singură reușită în acest sezon, la FC Botoșani, ultimul său club. Folosit mai puțin la Petrolul, vârful Roman II a devenit titular abia după Petrović s-a accidentat și a trebuit să fie menajat pentru o anumită perioadă de timp. Craioveanul nu a înscris pentru găzari, deși a avut prilejul s-o facă și la debutul contra aceleiași Dinamo, la „Arcul de Triumf”, și mai ales duminică, în fața Sibiului, la Ploiești. Din nou în criză reală de atacanți adevărați, conducerea Petrolului a căutat încă unul liber de contract și – bănuiesc că la sugestia împrumutătorului Marian Copilu – i-a făcut o ofertă, deja acceptată, pentru un angajament pe o perioadă de doi ani lui Billel Omrani (cotă actuală de 850.000 de euro și maximă de 3,6 milioane euro, pe 21 ianuarie 2019). Fotbalist polivalent de profil ofensiv și care bifează acum al treilea club din prima ligă a României, după CFR Cluj și FCSB, Omrani pare, la prima vedere o lovitură a Petrolului.

Apropo de cluburi, glumind puțin, Billel este un celebru „clubber”, cuvânt însă fără vreo legătură cu fotbalul, ci cu barurile în care era bine cunoscut atât la Cluj, cât și la București! Semnând un contract la Ploiești, maghrebianul se află, de-acum, la numai 60 de kilometri de capitala cluburilor – nu de fotbal! – din România. El se află în țara noastră încă din 6 septembrie 2016, atunci când a ajuns la CFR, echipă la care a evoluat nu mai puțin de șase ani și pe care a părăsit-o la finele sezonului 2021-2022, după cinci titluri naționale, Cupe și Supercupe ale României, fiind chiar  aproape de un transfer la celebra Celtic Glasgow, după prestații extraordinare în Europa. Din 12 septembrie 2022, a dat concretețe visului lui Gigi Becali și a semnat un contract cu echipa acestuia, FCSB. Nu a mai fost însă același Omrani și a devenit liber de contract în vară, rămânând fără echipă, deși oferte a mai avut, una de la ȚSKA 1948 Sofia. După patru luni fără vreun meci oficial, cine știe și ce antrenamente, a venit FC Petrolul și l-a convins pentru a juca la Ploiești vreme de doi ani.

Rămâne acum de văzut cât timp îi va trebui simpaticului Billel să devină, din nou, apt de joc, lunile de stop competițional atârnând totuși greu. Un noroc ar fi întreruperea campionatului SuperLigii, în octombrie, pentru partidele oficiale și amicale ale loturilor naționale ale României, și va avea atunci vreme destulă pentru antrenamente și jocuri-test. Ar fi de dorit să ajungă cât mai repede măcar la 50% din forma de pe vremea CFR-ului, acolo unde a dat cel mai bun randament de la noi. Oricum, Billel Omrani este cel mai fotbalist din acest moment dintre atacanții lotului lui Pârvu, dar poate că și nu numai. Iar dacă își va dori, la vârsta de 30 de ani, un restart, acum și aici i-ar fi momentul propice. Totodată, Omrani va avea și prilejul de a se mai împăca, de ce nu?, cu suporterii Petrolului, noua sa echipă, știute fiind gesturile sale, din trecut, de pe arena Ilie Oană, din perioadele CFR și, mai ales, FCSB. La ultima apariție pe „Ilie Oană”, cu aceasta din urmă, a acuzat că a fost lovit (foto jos) cu o petardă atunci când a mers să salute, împreună cu ai săi coechipieri, galeria bucureștenilor, aflată în locul obișnuit destinat celor oaspete ale stadionului local!

Foto: www.sport.ro, www.fchermannstadt.ro, www.prosport.ro, www.digisport.ro și www.gsp.ro