În toamna lui 2021, Petrolul bătea la greu în campionat, dar mai pierdea prin meciurile amicale. De ce, deocamdată, în 2022 s-a ajuns la o situație aproape pe dos? Derbiul pierdut la CSA Steaua – un semnal serios că promovarea directă este încă departe de a fi jucată!

Dragos Trestioreanu -

În toamna lui 2021, Petrolul bătea la greu în campionat, dar mai pierdea prin meciurile amicale. De ce, deocamdată, în 2022 s-a ajuns la o situație aproape pe dos? Derbiul pierdut la CSA Steaua – un semnal serios că promovarea directă este încă departe de a fi jucată!

Sâmbătă, 2 aprilie 2022, pe noua arenă din cartierul Ghencea, o mie și ceva de ultrași formidabili ai Petrolului, plasați sub copertina uneia dintre peluze, au ținut piept fantastic celor peste aproape de șapte ori mai mulți susținători ai CS Steaua București. Vreme de o repriză, Vali Țicu și coechipierii acestuia le-au făcut bucuria unui joc de apreciat, cu puține momente în care jucătorii lui Daniel Oprița au putut să se aventureze mai serios spre buturile lui Avram. Deschiderea scorului devreme, minutul 9, în urma unor combinații de efect – cu angajare pe dreapta a lui Bratu pentru Cioiu, pasă pe jos, paralelă cu linia de fund a terenului, și preluare energică a balonului de către abilul golgheter Diarra, urmată de un șut la colțul lung, dreapta-stânga – i-a sedus relamente pe fanii ploieșteni. Să începi așa de repede cu 1-0 un derbi în deplasare, pe un stadion ca o bijuterie, asta însemna să fii o echipă foarte bună. Așa a și lăsat impresia FC Petrolul în prima repriză. Meteahnă mai veche însă, după reușita malianului, și acesta, și alți coechipieri ai săi s-au luat la întrecere într-o sarabandă a ocaziilor de gol irosite. Și astfel, Walace – un fost petrolist care preluase banderola de căpitan de la un altul tot ex-„lup”, Bărbulescu, accidentat – și ceilalți jucători echipați în roșu și albastru au scăpat numai cu 0-1, atunci când s-a mers la cabine. Dacă ar fi fost un 0-3, nu s-ar fi mirat însă nimeni de pe arenă sau din fața micilor ecrane, indiferent ai căror echipe erau suporteri.

Și-a venit repriza a doua, cu Oprița făcând de la reluare a doua înlocuire, cel intrat în locul lui Bărbulescu, unul dintre cei șapte foști găzari, Mihăescu, rămânând la vestiare, și el accidentat! Cu Ștefan Pacionel mai ofensiv decât fostul Duru și cel care l-a schimbat pe acesta, Steaua a început să urce liniile. Și s-a bazat – a câta orară? – pe norocul proverbial al lui Chipirliu, dar și pe abilitatea… altui fost „lup” – Buhăescu. Apropo, Walace, Beța, Bărbulescu, Mihăescu și Buhăescu au fost cinci dintre cei șapte oameni ai lui „Dinel” trecuți prin curtea de la „Ilie Oană”, al aselea, Zaharia, rămânând pe bancă tot meciul, iar al șaptelea, Băjenaru, nu a prins lotul de 20. Însă, numai cu dorință nu se putea egala scorul, darămite bifa o remonstadă. Era clar nevoie de o „mână” – a se citi, de fapt, fluier – de ajutor. A venit la nevoie și, mai ales, la timp, mai precis în minutul 57, atunci când Enceanu l-a driblat scurt pe Pîrvulescu și-a centrat, șutat, în umărul/pieptul lui Cebotaru, nicidecum în brațul acestuia, oricum lipit de corp. Cum se practică mai ales în fotbalul de duzină, trei sau patru adversari aflați prin preajmă au și ridicat brațele spre cer, solictând imperios acordarea unei lovituri de pedeapsă! Iar centralul venit de departe, de la Satu Mare mai exact, Rareș George Vidican, le-a făcut pe voie, arătând, după o ezitare, punctul cu var! Protestele petroliștilor s-au înscris în limitele bunului simț, deși alții s-ar fi tăvălit și ar fi țipat ca arși. Chestie de educație… Golgheterul Stelei, Chipirliu, a transformat în forță, pe centru, profitând de plecarea cu o clipă mai devreme de șut a lui Avram, spre stânga sa. Și astfel s-a făcut de ceea ce era mai greu de crezut, în cel dintâi mitan, adică 1-1! Asta într-un moment în care a fost limpede nevoie de un fotbalist care să pună ordine în joc, să urce echipa în „spinarea-i” viguroasă și să o readucă pe drumul cel drept spre poarta junelui Bălbărău. Dar, de unde nu-i, știți cum se zice…

Dând-o din proverbe în maximele lui Murphy, s-a verificat, din nou, că ceea ce începe bine nu se și termină la fel. La eroarea – voită sau nu, nefiind mentalist pentru a ști! – a arbitrului s-a adăugat 12 minute mai târziu o gafă mai puțin de așteptat din partea unui portar care conduce topul din Liga 2 al numărului total de intervenții fericite, din acest sezon. Depășit iar de o minge lungă, de data aceasta fiind vorba despre degajarea lui Bălbărău către Buhăescu, româno-portguhezul Huja l-a scăpat pe atacantul oponent, prilejuindu-o, apoi, o pasă în genul celei a lui Cioiu către Diarra la 0-1, exact din același loc. În rolul africanului a intrat – scriam mai sus și așa a și fost! – băftosul Chipirliu, la al cărui șut de la vreo 10 metri, ușor lateral dreapta, goal-keeper-ul Petrolului a scăpat „săpunul”, punându-i-se „urechi” de către stelist, pentru un deloc de anticipat 1-2. A fost clipa în care, aflat pe aproape, Pashov și-a pus mâinile în cap, pe bună dreptate, nefiind singurul, de fel. Și antrenorul principal Nae Constantin s-a îndreptat atunci spre bancă, trântindu-se deznădăjduit acolo, chiar până la final de meci! Asta după ce, la finele primei reprize, după ratarea lui Seto, dăduse un pumn zdravăn în bara de la copertina băncii de rezerve, salvat numai de căptușeala de burete care o acoperea! De-atunci și până la ultimul fluier, în afara de îndemnurile jucătorilor de la Steaua de a fi încurajați tot mai mult de cele vreo 7.000 de  suflete din tribune și peluză, nimic nu a mai sărit în ochi. Chiar nici măcar schimbările făcute de Constantin, cele care nu au mai avut vreun efect concret pe tabelă. Pe cale de consecință, a venit al treilea eșec din acest sezon al „lupilor”, după cele două tot din deplasare, din sezonul regular, la Metaloglobus București și Hermannstadt Sibiu. Al treilea a fost consemnat în play-off; deci cum nu se putea mai rău. Cu numai patru zile înaintea unui alt derbi, acesta putând fi totuși numit pe bune astfel, căci se vor întrece locurile 1, Petrolul, și 2, Hermannstadt, antrenate de foști echipieri ai Petrolului, Nicolae Constantin și, respectiv, Marius Măldărășanu, echipa vizitatoare se află la numai 3 puncte în spate, un succes al său putând încinge la maximum lupta pentru promovarea directă. Situație care – în cazul a încă unei înfrângeri – ar pune cu totul la îndoială faptul că accederea în Liga 1 ar fi fost ca și rezolvată. Jucată, pe șleau. Despre cum s-a jucat derbiul de la București, sâmbătă, despre replica oferită în „Ghencea” de FC Petrolul, ca și despre – nu în ultimul rând – arbitrajul condamnabil al centralului, voi reveni duminică, la ceas de seară, deoarece mai sunt destule de comentat și dezbătut, într-un moment de mare cumpănă al echipei favorite a ploieștenilor, prahovenilor și a altor concetățeni ai lor.

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)