La Slovenske Kojnice, ca la… Botoșani, în iarna acestui an! FC Petrolul Ploiești – la al doilea meci amical cu cinci goluri, dar cel de luni fără vreunul marcat de „lupi”!

Dragos Trestioreanu -

La Slovenske Kojnice, ca la… Botoșani, în iarna acestui an! FC Petrolul Ploiești – la al doilea meci amical cu cinci goluri, dar cel de luni fără vreunul marcat de „lupi”!

Dacă în sezonul trecut al SuperLigii, FC Petrolul Ploiești era recunoscută ca o echipă cu o defensivă greu de trecut, rezultatele finale fiind de tip „italian”, iată că – deși se spune că meciurile amicale nu sunt relevante, neavând miza întrecerilor oficiale – a bifat primele două meciuri amicale, din cantonamentul de vară, în care a primit opt goluri!!! Au fost un 2-3 cu nord-macedonenii de la KF Shkëndija (la care a evoluat și albanezo-kosovarul Kamer Qaka, ex-Poli Iași, FCSB și CSU Craiova), respectiv, luni, un 0-5 în fața bosniacilor de la FK Sarajevo, pe terenul perfect al unei baze sportive aflată într-o zonă absolut superbă, cea de la Slovenske Kojnice! Oricât s-ar zice că scorurile din amicaluri nu sunt relevante, cum am scris mai sus, rămân la părerea că acestea oferă totuși anumite repere. Unele ce nu sunt tocmai încurajatoare, deocamdată, pentru Petrolul!

Dacă, în fața macedonenilor, un 2-3 nu a fost vreun capăt de țară, desigur, acest 0-5, după 0-3 la pauză, în fața celei de-a patra clasate din prima ligă a Bosniei-Herțegovina ar trebui să fie urmat mai mult decât de clasicul clișeu „Asta e, mergem înainte!”. Poate că un alt clișeu, „Victoriile aduc victorii”, s-o păstra – cine știe? -pentru următorul campionat. Dar, sincer, nu prea întrevăd cum o înfrângere fără drept de apel, precum cea de luni, 26 iunie 2023, ar atrage, peste mai puțin de trei săptămâni, un succes! Ce-am observat la partida transmisă live online, în condiții absolut remarcabile, de către Cristi Chircă, operatorul video la FCP TV, și prezentată perfect, da capo al fine, de către ofițerul de presă Ionuț Pană? În primul rând, o echipă bine organizată, așezată riguros pe teren, jucând în aparență un fotbal economicos, „la ciupeală”, rezumându-și atacurile la… contraatacuri, dar unele letale, pur și simplu Aceasta a fost FK Sarajevo în cea dintâi jumătate a confruntării. A fost clar că atât i-a trebuit să-și cântărească adversara, adepta aceleiași „mingi lungi și pe-a doua”, așa cum sună jargonul fotbalistic. O deschidere de pe dreapta pe stânga, perfectă, a lui Paul Papp a fost o rara avis într-un mitan în care dacă am văzut de cinci ori… echipamentul roșu al portarului bosniac de 19 ani Muhamed Šahinović! Deși cred că am exagerat și cu această cifră! În astfel de circumstanțe, scorul de forfait, 0-3, înregistrat la pauză, după reușita ghanezului Francis Kyeremeh (minutul 10) și „dubla” brazilianului Renan Oliveira (foto mijloc, în text; minutele 23 și 45+4), poate fi considerat… chiar mulțumitor. Asta deoarece oponenții Petrolului au mai avut destule ocazii de a marca, inclusiv o bară, la devierea salvatoare cu brațul drept, în unul dintre stâlpii verticali, a lui Lukas Zima, cehul foarte înalt aflat la a doua apariție a lui între buturile noii formații.

La reluare, antrenorul „lupilor”, Florin Pârvu, observând că mai toate acțiunile ofensive ale bosniacilor, din primele 45 de minute, fuseseră orientate cu predilecție pe partea dreaptă a sensului de atac al ex-iugoslavilor a decis să-l înlocuiască pe Mihai Velisar cu junele polivalent Mihnea Rădulescu. Ca o paranteză, numărul scăzut de jocuri din sezonul trecut l-a „dat înapoi” pe Velisar, acesta nemaifiind, din păcate, dar nu și chiar din vina lui, cel de pe vremea defunctei Gaz Metan Mediaș antrenată de actualul selecționer Edward Iordănescu. În rest, tehnicianul a mers aproape pe același „11” de debut, exceptându-l pe Jefferson Junior, accidentat și înlocuit de Guilherme Garutti încă din prima jumătate de oră a partidei. Restul de înlocuiri, mai numeroase, Pârvu le-a lăsat pe minutele 60 și 78. Schimbări fără efect însă, FK Sarajevo mai înscriind încă două goluri, prin Ivan Ikić (61) și Mirza Mustafić (78), cel din urmă transformând senzațional o lovitură liberă de la vreo 25 de metri, șutul lui trecând ireal de un zid numeros al ploieștenilor, balonul „trăsnind” vinclul din stânga al porții lui George Gavrilaș. Era golul care a stabilit un rezultat final, 0-5, identic cu acela consemnat la Botoșani, în etapa a XXIV-a a sezonului regular precedent, pe 6 februarie 2023! Rezultat urmat imediat de demisia predecesorului lui Florin Pârvu, finul său Nae Constantin! În a doua parte a întâlnirii amicale de la Slovenske Kojnice, dându-și seama bine pe cine au în față, bosniacii au schimbat registrul, optând mai mult asupra posesiei. O consecință firească a fost un număr mai mare de oportunități de a marca, la unele opunându-se inspirat Gavrilaș. În schimb, la Petrolul nu s-a observat nimic nou față de prima repriză, în afara schimbărilor făcute ca să prindă minute, cum se zice, toți cei de pe bancă. Antrenorul principal al Petrolului a utilizat următorii jucători: Zima – Doua, Papp (44 – Garutti), Meijers, Velisar – Seto, Jefferson (27 – Irobiso) – Constantinescu, Jair, Grozav – Budescu (cpt). După pauză, au mai intrat: Rădulescu (46), Gavrilaș, Dumitriu, Pătrașcu, Cojocaru, Purtic, Moldoveanu și Touré (toti din minutul 60), Răducan și Mitrov (ambii din minutul 78).

Au lipsit numai Ismaël Diomande, menajat, dar și nou-veniții Alexandru Musi, Zoran Petrović și Sergiu Hanca. Nu și, însă, Iustin Răducan, fiul lui Narcis Răducan debutând în echipamentul galben-albastru chiar înainte de a fi prezentat oficial, precum Petrović, de exemplu. În Slovenia, mai este de jucat un singur joc amical, cel din data de 30 iunie, contra localnicilor de la NK Aluminij, o combatantă din Prva Liga. Dar meciuri-test cu mult mai dificile vor fi cele din Austria, de pe 4 și 5 iulie, cu Panathinaikos Atena, trupa grea din Grecia, respectiv cu NK Osijek (din cel dintâi eșalon al Croației). De urmărit… Ca și, de altfel, pe un atacant francez născut în Senegal, Cheikh Ibrahim Touré (foto jos, în dreapta; 26 de ani), cel care a fost utilizat o jumătate de oră cu Sarajevo, arătând viteză și mobilitate, fie folosit alături de Christian Irobiso sau, după înlocuirea acestuia, de Răducan. Longilinul Touré va fi evaluat de conducerea tehnică, aceasta urmând a decide asupra oportunității unei eventuale opriri la FC Petrolul a fotbalistului de la AS Poissy (Liga a IV-a; fără a avea date statistice de… un an și jumătate pe www.transfermarkt.de).

Foto: www.fcpetrolul.ro