Remiză – da; calificare, ba! FC Petrolul a ratat incredibil, pe „Ilie Oană”, accederea în sferturile de finală ale Cupei României! Pe 3 aprilie 2024 ar fi jucat pe Cluj Arena, cu Universitatea

Dragos Trestioreanu -

Remiză – da; calificare, ba! FC Petrolul a ratat incredibil, pe „Ilie Oană”, accederea în sferturile de finală ale Cupei României! Pe 3 aprilie 2024 ar fi jucat pe Cluj Arena, cu Universitatea

Încep prin a mărturisi – făcând mea culpa – că nu mi-am putut-o închipui pe Sepsi Sfântu Gheorghe – cu o formație mai degrabă de rezerve – capabilă  să-i pună bețe în roate echipei clasate mai bine în ierarhia la zi a SuperCupei, adică FC Petrolul Ploiești. Iar asta în deplasare și pe o vreme deloc recomandabilă pentru fotbal, cu ninsoare, vânt, frig etc. Lapovița, pornită dinspre cartierul de vest al Ploieștilor, cu vreo două ore mai devreme, și ajunsă în Est, aproape de debutul meciului decisiv de calificare în „sferturile de finală” ale Cupei României, desfășurat pe arena Ilie Oană, nu i-a încurcat totuși pe fotbaliștii combatantelor. Prima repriză a fost una cu joc deschis, cu ocazii mari și cu două goluri, câte unul de fiecare parte, Musi (minutul 24, din pasa cu ștaif a lui Omrani) respectiv Ciobotariu (45, la un corner, deviat cu capul de Rondon). Al doilea mitan a debutat cu remontada covăsnenilor (48; șut din drop al lui Ion Gheorghe)  și a continuat, după un sfert de oră cu restabilirea egalității pe tabelele de marcaj de pe arena Ilie Oană (63; Huja, cu capul, din centrarea lui Jair). Remiza, rezultatul clasic, deja, al jucătorilor lui Florin Pârvu, care au nu mai puțin de 11 în campionat, s-a menținut până la ultimul fluier. Mai exact, după ce se aflase că o contracandidată fără mari speranțe de calificare, FC Hermannstadt Sibiu, câștigase la Târgoviște, în dauna Chindiei, la ultima fază a meciului, din minutul 90+6!!! Și astfel, Petrolul a pierdut șansa de a juca, la început de aprilie viitor, cu „U”, pe „Cluj Arena”!

Sincer, o repet, nu am crezut absolut deloc că Petrolul nu va câștiga partida cu Sepsi. Mai ales că la orice scor era calificată mai departe. Dar, da, am fost sigur însă că trupa surpriză a lui Florin Maxim, de la Corvinul, cu numeroși foști petroliști în efectiv, nu va avea probleme să facă scor, la Oradea, cu divizionara a treia Progresul Pecica. Cu un 6-0, pus alături de inițialul 3-0, de pe coloana golaverajului, echipa de liga a doua și-a adjudecat en fanfare Grupa A. Și va juca astfel pe teren propriu contra CFR Cluj, la primăvară. Formația clădită de agentul de jucători Bogdan Apostu, hunedorean de baștină, dar și prahovean cu domiciliul, și el fost „lup”, cândva, deși nu are drept de promovare, continuă totuși să uimească. Locul 2 în Liga a II-a și singura grupare dintr-un eșalon inferior calificată în „sferturi”! Cum Petrolul nu a putut să depășească o formație eliminată deja din Cupa României, iar „ai lui Măldărășanu” se știa că se agață până la ultimul fluier de un gol, decisiv în cazul de față, Hermannstadtul va merge pe „Cluj Arena”, în aprilie 2024!

Per total, Maxim și cumătrul prin… alianță Măldărășanu au câștigat „meciul indirect” cu Pârvu! De ce? Pentru că au învins și au marcat mai mult, respectiv pentru că au crezut până în ceasul al… 13-lea că o să câștige! Fără mijlocașii Hanca și Diomandé, absențe de altfel importante, căci a lui Petrović nu mai este defel, de destul timp, tehnicianul nu se poate totuși plânge chiar foarte mult. Asta în condițiile în care primul „11” și unele rezerve păreau ante-factum superioare unui Sepsi dărâmat de ceva vreme. Și-atunci, unde s-a făcut diferența, care a condus la ratarea calificării? Diferența cred că s-a făcut între bănci, germanul Bernd Storck, abia venit la Sfântu Gheorghe, arătându-și clasa, în special, ieri seară. Nu am văzut-o niciodată pe Sepsi pasând atât de mult și mai ales atât de bine, nu am mai văzut-o făcând un așa presing agresiv, în sensul bun al cuvântului, nu am mai văzut rezerve superioare la covăsneni titularilor adversarilor prahoveni. Clasa antrenorului mare se vede imediat, ce să mai…!

Florin a început meciul cu Omrani ca vârf împins, iar algeriano-francezul a arătat ceva-ceva din… clasa pe care nu i-o poate lua nimeni și nimic, totuși. E adevărat, a ratat câteva ocazii bune de a înscrie. Dar știți cum e, dacă nu te demarci bine, nici nu ajungi vreodată să ratezi. Odată schimbat fostul atacant al CFR-ului și FCSB-ului cu Roman, fără să zic că acesta din urmă nu a avut bunăvoință, pot să spun însă că Roman nu-i… Omrani și nici nu cred, din păcate, că va fi vreodată. Iar asta, contrapunându-l și pe căpitanul de ocazie al lui Sepsi, venezueleanul Rondon, foarte activ tot meciul. Așa ceva a făcut, la rândul său, diferența. Absența lui Papp, lăsat pe bancă, s-a resimțit. Lui Meijers și Huja le-a fost tot mai greu să facă față paselor amețitoare ale mijlocașilor și vârfului ardelenilor. Au fost două goluri spectaculoase ale „verzilor”, repet, prin Ciobotariu, cu o deviere din aer, spectaculoasă, și „reușita meciului”, stop cu stângul și șut din drop al lui Ion Gheorghe spre vinclul stânga. Goluri la care nici Zima nu s-a mai putut opune, de data aceasta. Mijlocul a condus și direcționat bine jocul de contraatac, devenit arma cu numărul unu a Petrolului, de la o vreme, dar defensiv deja echipa scârțâie.

Lăudabil a fost că Pârvu a mizat totul pe calificare, nu a jucat la alibi, nu s-a dat la o parte. Cine-i putea garanta, oare, că Petrolul va fi trece mai departe de Universitatea, în deplasare, la anul, când nu va mai merge cu X-ul? Sau dacă o va face va și putea visa la depășirea semifinalelor și, apoi, la șansele de a câștiga Cupa României. Dar, și așa, a riscat, cu mult curaj, antrenorul principal! Realist gândind și vorbind, FC Petrolul rămâne totuși o trupă de mijlocul plutonului SuperLigii, ci nu una care să se bată cu șanse mari la adjudecarea unui trofeu. Deocamdată. Evident, într-un context din nou dramatic, lipsa de bani și, pe cale de consecință, a unui lot capabil să atace reala mare performanță își spun cuvântul drastic. Parcă încep a le da dreptate, deși e dureros, că atât poate, acum, Petrolul, nicidecum mai mult. Cel puțin, deocamdată, o zic din nou. Totuși, nici să se facă… nunți, mereu, la știți dumneavoastră ce nu mi se pare a fi ceva productiv, Motivațional, nici măcar atât, ba chiar dimpotrivă. A apărut acest trend împăciuitor ghidat de clișeul neclintit: „Las-o, că merge și așa!”. Și cică ar fi bine astfel! Oare?

După meciul de ieri, să nu mire pe nimeni că Storck o va transforma pe Sepsi dintr-o echipă în genunchi într-una din marile favorite la play-off. Așa de mult și, mai ales, de repede s-au văzut semnele unei schimbări de exprimare absolut benefice. În schimb, la Petrolul, pe care o așteaptă trei partide în campionat una mai grea decât alta, semnele par de altă natură. Mai degrabă, sunt unele ce nu pot garanta menținerea în aceeași zonă a primelor șase numai adunând câte un punct/meci. După ce conducerea găzarilor a anunțat cu aplomb drept obiectiv al acestui sezon – în proiectul câștigat la Consiliul Județean Prahova, pe bani nu foarte mulți, dar utili – accederea în cupele europene, recent iese și afirmă că, de fapt, nu există obiectiv! Ci doar un fel de „tăcând și fâcând”! Cine să mai înțeleagă ceva? Ori e albă, ori e gri sau chiar mai rău? Sigur vor exista suporteri, devorați de marea lor pasiune pentru echipă, care vor găsi din nou motive de a o cauționa. De a cere să nu se facă un capăt de țară dintr-un eșec, căci eșec a fost, de fapt, ieri, să nu se mai ascundă nimeni după cireș! Cum nici la Farul nu trebuie făcut așa duminică, post-factum, dacă nu iese… remiză!

Foto: www.fcpetrolul.ro