Victorie de așteptat și venită exact la momentul potrivit! Unirea Slobozia a condus-o 10 minute pe FC Petrolul pe arena Ilie Oană, dar Tucaliuc, Diarra și Huja au semnat fericita remontadă!

Dragos Trestioreanu -

Victorie de așteptat și venită exact la momentul potrivit! Unirea Slobozia a condus-o 10 minute pe FC Petrolul pe arena Ilie Oană, dar Tucaliuc, Diarra și Huja au semnat fericita remontadă!

După eșecul de pe noua arenă din bulevardul Ghencea, 1-2 în fața CSA Steaua București, și încă o remiză albă acasă, imediat, 0-0 cu Hermannstadt Sibiu, succesul de la Chiajna, 1-0 în dauna Concordiei, în turul de play-off al campionatului Ligii a II-a de fotbal, a venit ca o mană cerească. A fost, în fapt, prima victorie din play-off! Însă, dacă nu s-ar fi dublat reușita din Ilfov, victoria de atunci și-ar fi pierdut din consistență, iar încă un rezultat de egalitate pe arena Ilie Oană ar fi încurcat rău de tot ițele în lupta pentru promovarea directă. Deși echipa adversă, Unirea Slobozia, este una incomodă, arțăgoasă, în sensn ul bun, una care pune mare preț pe partea fizică, după modelul fostului atacant Adrian Mihalcea (foto jos), antrenorul ei, Petrolul s-a descurcat până la urmă. Însă, a trebuit și să sufere preț de 10 minute până ce Tucaliuc (26; foto sus, în text, privit de Afalna și de Pîrvulescu) a egalat scorul deschis de Ibrian (16).

Au fost două reușite frumoase. Prima – cu o lovitură de cap a fundașului dreapta al Unirii, ca urmare a câștigării – exact ce scriam mai sus! – duelul fizic cu Țicu și expedierea balonului direct sub transversală, mingea intrând în plasă printre Avram și Pîrvulescu suprinși de viteza obiectului de joc, care a mușcat bara orizontală. Apoi, pe o respingere după un corner, mijlocașul ofensiv cu numărul 77 al Petrolului a șutat din voleu, de la 18-19 metri, central, a părut că mingea ar fi fost deviată – iluzie optică! – și Poiană, portarul ialomițenilor, derutat, și-a împins mingea, cu piciorul drept, în plasă. Nu a rămas 1-1, totuși, până la pauză, deoarece – la un lob cu stil peste apărarea oponenților al lui Cebotaru – malianul Diarra (37; foto, la titlu) a preluat elegant cu pieptul, a lăsat balonul să cadă și a trimis printre picioarele lui Poiană în poarta Unirii, pentru un 2-1 consemnat după 45 de minute. Potrivit „obiceiului”, să-i zic așa, africanul nu și-a exteriorizat deloc satisfacția golului său, cel care a însemnat răsturnarea scorului de pe tabele! Asta deoarece nu uită relansarea carierei sale, în returul de campionat trecut, atunci când a fost împrumutat la… Unirea Slobozia.

Imediat la reluare, în minutul 49, căpitanul Țicu a reamintit asistenței de pe stadion, dar și din fața micilor ecrane, de cunoscutele sale „centrări-covrig”, cea trimisă acum din stânga fiind urmărită de Huja (foto, în duel aerian cu un adversar), portughezo-românul punctând în poarta goal, cu capul, spre disperarea lui Poiană: 3-1! Atunci a fost și stabilit rezultatul final. Însă, e drept, potrivit reluărilor TV, fundașul central stânga al gazdelor pare în ofsaid, după unghiul de filmare!  Dar, ținând cont de marile și multele ocazii ulterioare irosite de ploieșteni – cea mai mare a fost a lui Diarra! -, nu se poate spune că echipa care a dominat procentual posesia ar fi câștigat datorită arbitrajului. Dimpotrivă, ieșeanul Vlad Baban, central de prim eșalon, a părut în destule rînduri a înclina spre oaspeți! Ceea ce nu era cazul, Unirea descurcându-se și singură în acest meci. O echipă care atrage, meci după meci, tot mai multe simpatii, fără a avea în lot cine știe ce vedete, evoluează după figura ialomițeanului de origine, de pe bancă. Astfel, Mihalcea a reușit să depășească deficitul valoric prin impulsionarea jucătorilor lui să facă eforturi cât mai mari, pentru a nu ceda decât foarte greu. Cele două remize de acasă, din turul play-off-ului, cu Universitatea Cluj și Steaua București spun, de altfel, totul!

Nae Constantin (foto, în text) a mizat duminică pe o formulă destul de ușor de intuit, a gândit bine, deci, iar încrederea acordată primului „11” a fost răsplătită prin remontada bifată încă din prima repriză. Ceea ce s-a observat însă este că defensiva încă scârțâie, începând să cam ia goluri, mai salvând-o, din când în când, portarul Avram. Asta cu toate că 1-4-2-3-1 rămâne modulul ideal chiar și când scorul este de 3-1 în fața Sloboziei, totuși ultima clasată din play-off! Atacul se mai joacă, din când în când, cu mari oportunități de a marca, iar mijlocul nu crează la nivelul așteptărilor privind un lider. Dacă acum a mers să fie întors scorul, nu știu cum va fi pe 26 aprilie 2022, de la ora 19.00, pe „Cluj Arena”, în compania lui „U”, în prima etapă a returului play-off-ului, într-o eventuală situație similară. Clasată a treia, cu un meci mai puțin disputat, cel care va avea loc luni, 18 aprilie, acasă, contra Concordiei Chiajna, de la 17.30, formația năbădăiosului Erik Lincar este obligată să câștige astăzi. Iar marți, pe 26, Petrolul trebuie să se lupte în Ardeal după modelul lui… Paul Gușă, o fostă glorie a clubului renumită pentru dăruirea absolută. Cel numit, odată, drept Gușă II a dat lovitura de începere onorifică din meciul cu Unirea Slobozia.

Clujenii din Liga a II-a trebuie să câștige în fața Chiajnei, pentru că FC Hermannstadt a făcut-o deja, duminică după-amiază, pe terenul Stelei, scor: 4-1!!! Iar asta grație unei „duble” a lui Alhassan și a reușitelor lui Balaure, la prima atingere de balon, și Buhăcianu (din penalti), ultimii doi fiind rezerve utilizate din a doua parte a jocului. Golul de onoare al învinșilor a fost marcat, tot din lovitură de la „11 metri”, la 0-2, în prima repriză, de Chipirliu. În prezent, FC Petrolul are 57 de puncte, Hermannstadt, 52, în timp ce Universitatea – 48, deocamdată. Duel foarte dificil pentru „lupi” peste opt zile în fața unei echipe care, deși a pierdut la limită în sezonul regular, la Ploiești, 0-1, apoi a făcut 0-0 la startul play-off-ului, pe același stadion. Cu o galerie renumită pentru încurajările frenetice și presiunea mare pusă pe echipele adverse, indiferent unde se joacă un meci, „U” are un atu în plus pe „Cluj Arena”. Dar ca lider, Petrolul ar trebui să fie favorita – se speră! – ultimului derbi în L2 al acestor două branduri din fotbalul românesc.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Gheorghe Flușter)