Bilanțul meciurilor-test ale Petrolului, în Slovenia: o remiză albă și două eșecuri, precum și numai o „dublă” a lui Budescu! În Austria vine și (mai) greul: partide amicale contra echipelor Panathinaikos Atena și NK Osijek

Dragos Trestioreanu -

Bilanțul meciurilor-test ale Petrolului, în Slovenia: o remiză albă și două eșecuri, precum și numai o „dublă” a lui Budescu! În Austria vine și (mai) greul: partide amicale contra echipelor Panathinaikos Atena și NK Osijek

Echipă de fotbal din SuperLigă, FC Petrolul Ploiești are parte, pentru prima oară, de un cantonament nu numai prelungit, de circa trei săptămâni fără revenire în România, ci și de unul desfășurat în două țări, Slovenia și Austria. Apriori, programul de meciuri-test a fost foarte bine structurat, de la (aparent) mai abordabila KF Shkëndija Tetovo (prima ligă a Macedoniei de Nord), la FK Sarajevo, din cel dintâi eșalon al Bosniei-Herțegovina, și – finalmente – la o nou-promovată în Prva Liga, NK Aluminij Kidričevo (Slovenia). Mai greul, să zic așa, ar urma să vină după trecerea în Austria, distanța de la Rogla la Güssing fiind parcursă sâmbătă, 1 iulie 2023, în circa două ceasuri, cu autocarul echipei. În cel din urmă oraș sunt programate și două meciuri-test dificile, așa ca de final de cantonament. Primul va fi pe 4 iulie, cu Panathinaikos Atena, club celebru din Grecia și în continuă luptă pentru titlul și Cupă, și NK Osijek, grupare bine cunoscută din Croația, adesea combătând, ca și „Pana”, de altfel, în cupele europene.

Socoteala de acasă (Ploiești) nu s-a potrivit însă cu aceea din târg(urile) unde s-a ajuns, fie la Rogla, cu Shkëndija (scor: 2-3), fie la Slovenske Konjice, cu Sarajevo (0-5), Petrolul pierzând testele și marcând și numai două goluri, în vreme ce a primit opt! Și cum nici ultimul joc nu a adus o victorie, 0-0, la Kidričevo, cu Aluminij, bilanțul este, oricum am întoarce-o, negativ. Asta chiar dacă a fost vorba despre dueluri ale căror rezultate finale nu contează în vreo ierarhie. Numai că, sincer nu îmi dau seama cum, venind după unele negative, „lupii” vor „rupe gura târgului” contra Universității Cluj și a Botoșaniului, ca să dau numai două exemple de meciuri oficiale de început de sezon.

Așa cum se anunțase înainte de plecarea la Rogla, și cum era și de așteptat, de altfel, pe lângă mai puținele noutăți consemnate la Ploiești înainte de cantonament, în Slovenia a început să „curgă” cu nou-veniți. Dar și cu plecați, asta după cei care au fost anunțați deja, ante-factum. Evident, vor rămâne cei deja prezentați de către președintele executiv Claudiu Tudor, aflat de la bun început în Slovenia și pentru așa ceva: portarul ceh Lukas Dima (20 iunie, VVV Venlo, Olanda), mijlocașul de bandă Alexandru Musi (22 iunie), atacantul Ionuț Cojocaru (22 iunie), ambii fiind underi împrumutați de la FCSB, respectiv Farul, atacantul muntenegrean Zoran Petrovic (25 iunie), de la Buducnost Podgorica, portarul Mihai Eșanu (27 iunie), ex-Chindia Târgoviște, fundașul central portughez, având și cetățenie a Guinei Bissau, Pedro Justiniano Almeida Gomes (2 iulie), împrumutat de la Radomiak Radom (Liga 1 din Polonia, antrenor: Costel Gâlcă), și atacantul Iustin Răducan, fost la CSA Steaua, dar provenind de la Team București (2 iulie), tot un under. Ei s-au adăugat portarului George Gavrilaș (15 iunie), ex-Metaloglobus București, fundașului central brazilian Guilhermo Gomes Garutti (15 iunie), de la CS Mioveni, și mijlocașului de bandă Zoran Mitrov (15 iunie), under aflat ultima oară la FC Brașov.

Totodată, au fost anunțate și plecări pe www.fcpetrolul.ro, mai precis cele ale împrumutaților Octavian Vâlceanu (portar; FC Voluntari), Florin Borța (fundaș dreapta; CSU Craiova), Ricardo Grigore (fundaș central; Dinamo București) și Cosmin Tucaliuc (mijlocaș de bandă; FCV Farul Constanța), ca și ale lui Félix Mathaus (înainte de reunire), Andreas Leitner (25 iunie) și Mihai Velisar (2 iulie), primul și al treilea lăsați liberi de contract, iar al doilea s-a transferat la SV Ried, în țara sa, Austria. Din cantonamentul de la Rogla au mai plecat și alții dintre cei deplasați acolo, cei care nu au mai prins finalul stagiului de pregătire: fundașul stânga Antoniu Manolache, ajuns la Corvinul Hunedoara, în Liga 2, mijlocașii Robert Enache, Vlad Bogdan, Mihai Constantinescu, Andrei Zaharia și atacantul David Ilie, ultimii cinci, underi, nealegându-și încă viitoarele echipe la care să joace în sezonul următor. Ca underi mai sunt, acum, în cantonamentul din Austria, Juan Pătrașcu, Mihnea Rădulescu, Alexandru Musi, Ionuț Cojocaru și Zoran Mitrov. Acestea sunt datele statistice ale prezentului, dar nu trebuie omis nici că la doi jucători aflați în probe, francezul Cheikh Touré (AS Poissy) și croatul Ivan Lozić (NK Zrinski Jurjevac), ambii atacanți, primul folosit în ultimele două meciuri amicale, iar celălalt – în al treilea, s-a renunțat după terminarea cantonamentului din Slovenia.

De sâmbătă, 1 iulie, odată cu Pedro Justiniano, s-a prezentat la echipă – ulterior unei mini-vacanțe – și căpitanul acesteia, Valentin Țicu (substituit în ultimul test, în privința purtării banderolei, de către brazilianul Jair Tavaers da Silva). Fundașul stânga al Petrolului a bifat toate cele trei meciuri din grupa de la EURO 21 ale României, în ultimele două fiind integralist. Numai la debut a prins mai puține minute, pe finalul jocului contra Spaniei. Combătând împotriva Croației pe 27 iunie, Țicu a sosit după numai 3 zile de relaș în Austria, rămânând mai mult cu acelea de vacantă de după terminarea SuperLigii și până la convocarea la lotul antrenat de selecționerul Emil Săndoi! De-acum, s-ar putea spune că „galben-albaștrii” vor aborda în formulă completă partidele cu grecii și croații de la Panathinaikos și, respectiv, NK Osijek. Cu mențiunea că, potrivit jurnalistului ploieștean Iulian Anghel (vezi postarea de pe pagina de Facebook a acestuia), play-maker-ul Constantin Budescu a fost învoit în week-end, pentru a fi naș de cununie. Dar a revenit, imediat, la Güssing, după nuntă.