De ce se pierd, la Petrolul, atât de ușor juniori din propria academie?!? Cel mai sugestiv exemplu: Ianis Stoica, golgheterul Universității Cluj, fost în topul mondial al marcatorilor „U 20”!
Dragos Trestioreanu -
Citeam zilele acestea că, în primăvara lui 2022, un fost produs al Centrului de Copii și Juniori al SC FC Petrolul, cum se numea anterior actuala academie, ajunsese în topul golgheterilor mondiali „U 20”!!! Numai că, Ianis Stoica (foto la titlu și în text), despre el fiind vorba, marca atunci, ca și acum, de altfel, pentru Universitatea Cluj, la care fusese împrumutat, prima oară, de FCSB. Un club care renunțase la el, după ce marcase, pentru o vreme, foarte mult pentru vârsta lui, în Liga 1. Ploieștean get-beget, Ianis – fiul fostului internațional Pompiliu Stoica, un buzoian căsătorit și stabilit în Prahova – a revenit la un moment dat, în eșalonul secund, la FC Petrolul, pe vremea Veoliei. Simțindu-se nu prea apreciat de suporteri, uimit de această reacție neașteptată, internaționalul de juniori, ulterior și de tineret, a acceptat oferta de a reveni la FCSB, mai repede decât fusese convenit.
În vara trecută, Marian Copilu, în căutare de underi competitivi pentru FC Petrolul, a pus ochi pe fostul produs al CCJ Petrolul și i-a făcut o ofertă. Dar, aflat la concurență cu un fost coleg din același CCJ, lui Ianis Stoica nu i- s-a acordat, din nou, atenția necesară. Astfel încât, căutat de fostul lui antrenor de la FCSB, Anton Petrea, ajuns la Cluj, a plecat din nou la „U”. Echipă în care a prins, din vara acestui an și până spre finele lui 2023, poate cea mai bună perioadă a sa, maturizându-se enorm la 21 de ani și ajungând cel mai bun marcator nu numai al echipei lui Ioan Ovidiu Sabău, tehnician care îl apreciază foarte mult, ci și cel care conduce topul marcatorilor „sub 21 de ani” din SuperLigă, cu 7 goluri și 4 assisturi. Asta la o cotă actuală de 750.000 de euro, pe www.transfermarkt.de. Acestor reușite le adaugă și pe cele câteva bifate în actuala ediție a Cupei României, o competiție în care „U” a câștigat una dintre grupe și va combate în sferturi, pe „Cluj Arena”, în compania sibienilor de la FC Hermannstadt, antrenați de prahoveanul Marius Măldărășanu.
Am dat exemplul lui Ianis Stoica, fără ca acesta să fi fost, desigur, singular. Dar fotbalistul ofensiv s-a impus cel mai mult, deocamdată, dintre cei pierduți atât de ușor de FC Petrolul. Mărturisesc, sincer, că atunci când mi-a fost recomandat câte un junior local, iar acesta mi-a plăcut, văzându-l la joc, am căutat, apoi, să-i urmăresc viitorul imediat. Nu este vorba aici numai de Ianis, ci și de alții, pentru că recunosc, franc, că mai am o slăbiciune și pentru Adrian Nicolae (transferat definitiv la Corvinul Hunedoara) și Alin Boțogan (împrumutat la Chindia Târgoviște, după Unirea Slobozia). Iar, de vreo doi ani și jumătate, o am și pentru Mihnea Rădulescu, singurul rămas, din fericire, pe loc, în absența lui Mario Bratu, accidentat multă vreme. Sigur, Adi, Alin și Mihnea mai au destul timp să-l egaleze pe Ianis Stoica din prezent. Dar nu zic niciodată… niciodată, crezând și în ei. Se spune că, împrumutându-i și dându-le astfel minute de joc, juniorii de ieri sau de azi vor crește. Dar, oare, câți dintre ei s-au mai întors? Dacă nici pentru Stoica jr. nu s-a găsit răbdare – iar Petrolul, din vară încoace, NU are vârfuri de atac cu simțul golului! -, ce să mai vorbim?!?
FCSB și Dinamo împrumută foste produse ale Academiei de Copii și Juniori Petrolul la un club de Liga 3 din… Prahova!
Ca un exemplu concret de ce a pierdut și, probabil, va mai pierde clubul găzarilor copii buni, o să fac public un dialog avut cu un fost oficial din club, fără să-i dau numele, însă. Dialogul a avut în momentul în care am auzit că un atacant al uneia dintre grupele de juniori de la FC Petrolul urma să fie cedat la academia similară a FCSB-ului, nu întâmplător președintele acesteia, Valeriu Argăseală, fusese văzut „dând ture”, des, pe la Ploiești! Contrariat de veste, l-am întrebat pe acel conducător de ce se renunță la băiat. Mi-a răspuns pe loc: „Ce să fac, dacă părinții îl vor la FCSB, cum să mă opun?”! Cum adică?!? Da, trebuia să se fi opus din toate forțele, cu orice preț, dacă tânărul fotbalist avea perspective, căci doar de la Berceni nu îl lua pe oricine clubul din Berceni! E drept, cum nici acolo nu se prea „moare” de dragul juniorilor, dar nu numai, vârful de atac a tot fost împrumutat, apoi, fiind și asta o lecție pentru amatorii de a „evada” spre „El Dorado” bucureștean. Mai întâi, a fost direcționat spre defuncta ulterior Unirea Constanța, iar în inter-sezonul în curs a ajuns în Liga a III-a. Culmea, în… Prahova, dar fiind drept că la cea mai bine clasată formație locală. Și joacă, tot de atunci, alături de alte produs ale aceluiași centru/academie al/a Petrolului. Unul este împrumutat de… Dinamo! Exemple de juniori locali pierduți aiurea ar mai fi, dar mă opresc aici, deși merita un text mai amplu acest subiect!
Foto: www.digisport.ro și www.gsp.ro