FC Petrolul – cei mai mulți fotbaliști împrumutați de la alte echipe. Strategia este bună pentru prezent!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul – cei mai mulți fotbaliști împrumutați de la alte echipe. Strategia este bună pentru prezent!

În prezent, cu șapte fotbaliști împrumutați de la alte echipe, patru din categoria „U 21”, respectiv trei seniori, nu ar fi exclus ca FC Petrolul Ploiești să conducă în topul neoficial al grupărilor care apelează la strategia detașărilor, una care se poartă de mai multă vreme, de altfel, și în campionatele din străinătate. La „U” Cluj, de exemplu, o altă candidată autorizată la promovare, sunt șase jucători împrumutați, patru „U 21” și doi seniori, grosul fiind de la Viitorul Ovidiu.

Deși unora dintre suporterii „lupilor” nu le place absolut deloc această tactică a împrumuturilor, nesfiindu-se s-o amendeze vehement pe rețelele de socializare, stând strâmb și judecând drept, la nivelul eșalonului secund această strategie este numai bună. Iar asta deoarece oricare formație care vrea să nu aibă emoții, în primul sezon de după promovarea în Liga 1, musai să-și schimbe aproape tot efectivul, dacă nu cumva chiar pe tot! Așa demonstrează, cel puțin, experiența anilor din urmă din primul eșalon. Astfel, trupe care au crezut că pot face față cu lotul ce-a promovat din L2 au clacat, fiind nevoie de transferuri masive de fotbaliști, în pauza de iarnă sau chiar și mai înainte, unele reușind să scape, altele, însă nu.

Drept urmare, acum se pot aduce jucători pe termen scurt din alte părți, nepunându-se problema că ei ar fi crescuți pentru alții, în condițiile în care este vorba numai de 17 meciuri, în 2019, unul fiind deja bifat. Concret, prin împrumutul tinerilor Ianoș Brînză (FC Botoșani), Florin Borța (CSU Craiova), Alexandru Stoica (Viitorul Ovidiu) și Robert Moldoveanu (Dinamo București) – al doilea și al patrulea debutând la Târgu Jiu, contra Pandurilor – s-a creat plusvaloare, un termen corporatist la modă. Și cei care nu au îmbrăcat încă oficial echipamentul galben-albastru, Brînză și Stoica, mai mult ca sigur că-și vor demonstra valoarea atunci când se va apela la el.

Portarul „U 21” al Petrolului este un caz special. E cetățean al Republicii Moldova, component al selecționatei „U 20” a acestei țări, dar are și carte de identitate din România. Bașca, a făcut și doi ani de juniorat la CSM Poli Iași, înainte de a se transfera la FC Botoșani, echipă la care a debutat în Liga 1. De la sine înțeles, el este perfect eligibil la categoria „U 21”, fapt cunoscut de conducătorii Petrolului la momentul în care a fost împrumutat de la gruparea lui Valeriu Iftime. Numai o accidentare la încălzirea de dinaintea meciului cu Pandurii l-a scos dintre buturi pe Brînză, gândit drept titular la meciul de debut din acest an, alt motiv neexistând, firește, în cazul folosirii lui, cunoscându-se bine situația sa. Înlocuitorul, Cezar Lungu, a demonstrat o formă bună la Târgu Jiu, opunându-se ocaziilor gazdelor, nu multe, dar periculoase.

Apropo de Lungu, și el este unul detașat de la o altă echipă, Dunărea Călărași, împrumutul la Ploiești urmând a expira la finele sezonului, fără vreo clauză de prelungire, așa cum există exclusiv în cazul colegului de post originar din Republica Moldova. Din categoria seniorilor, mai sunt cu același statut de detașat, tot până la finele sezonului, și mijlocașul Cătălin Ștefănescu (CSM Poli Iași) și atacantul Bogdan Rusu (Hermannstadt Sibiu), ambii intrând în categoria seniorilor.

În schimb, de la Petrolul au plecat la alte cluburi, pentru a fi siguri că vor juca mai mult acolo, tinerii fundași laterali Mihai Velisar și Andrei Rus, ambii la SCM Gloria Buzău, liderul turului campionatului Seriei I a Ligii a III-a, un alt „U 21”, ca și cei doi, fundașul central Antonio Ristea, fiind transferat definitiv la CS Mioveni. Tot cu titlu de împrumut mai evoluează încă un „U 21” al Petrolului, atacantul Alexandru Nica, la fel în eșalonul secund, ca și Ristea, dar la Daco-Getica București. Altfel, prin plecarea în iarna aceasta a portarului Tordai Arpad, revenit la Viitorul Ovidiu, înainte de deadline-ul termenului de detașare la Petrolul, a goal-keeper-ului Dan Isvoranu și a mijlocașului de bandă Robert Grecu, ambii la Daco-Getica, și a celui central, Mihai Ene, la ASU Poli Timișoara, Petrolul mai are în lot, așa cum am scris mai sus, numai patru „U 21” aduși cu titlu de împrumut la Ploiești.

Foto: www.fcpetrolul.ro