Cu o zi înainte de primul fluier al celui dintâi derbi al play-off-ului Ligii a II-a, dacă FC Petrolul conduce în ierarhia ante-factum, la suma totală a jucătorilor de pe Transfermarkt lider, în același clasament, este a… treia grupare, FC Hermannstadt Sibiu!

Dragos Trestioreanu -

Cu o zi înainte de primul fluier al celui dintâi derbi al play-off-ului Ligii a II-a, dacă FC Petrolul conduce în ierarhia ante-factum, la suma totală a jucătorilor de pe Transfermarkt lider, în același clasament, este a… treia grupare, FC Hermannstadt Sibiu!

În majoritatea cazurilor, atunci când o echipă conduce, chiar detașat, ierarhia unui campionat, asta se datorează valorii generale a lotului său, rare fiind situațiile în care liderul este devansat din acest punct de vedere. Adică, așa cum se întâmplă în prezent cu șefa de pluton a Ligii a II-a, FC Petrolul Ploiești, cu al doilea efectiv exprimat în euro, devansată – nu cu mult, este adevărat – de… a treia clasată, FC Hermannstadt Sibiu. Dacă Petrolul a „căzut” o treaptă, de pe 1 pe 2, repet, la fel s-a întâmplat, în aceeași ierarhie, și cu Universitatea Cluj – de pe 2 pe 3. Saltul important l-a făcut, în pauza de iarnă, echipa care termina anul trecut, așa cum scriam mai sus, pe ultima poziție a podiumului, sibienii impresionând pentru transferurile făcute. Dar, nu spun o noutate și nici nu am descoperit acum America, nu valoarea totală în euro a unei echipe conduce la o clasare urmărită prin obiectivul asumat la debut de întreceri. Totul se rezumă la forma de moment, la arta de a aborda cel mai bine atât meciurile cu favoritele la promovare, cât și mai ales – de ce nu? – cu trupele fără o cotă importantă . Trupe însă care, nu o dată, pot da peste cap calculele hârtiei. Totuși, nu trebuie ignorată nici cota unei formații, fiindcă niciodată sau – mă rog – mai niciodată o formație cu una slabă nu va putea ataca marea perfomanță. Orice ar fi!

Trecând la obiect, remarcăm că – neocolind amendamentul că unele loturi au trecuți și fotbaliști care erau… împrumutați la alte echipe sau alții ce nu au făcut nici măcar antrenamente cu echipa de seniori – Sibiul se prezintă cu o valoare totală de 5,48 milioane de euro. Apoi, Ploieștiul, cu 5,03 milioane de euro, iar Clujul („U”), cu  4,12 milioane de euro. Sincer, înainte de a vedea sumele de pe www.transfermarkt.de înclinam să cred – după campania fabuloasă făcută de „șepcile roșii” în mercato de iarnă, finalizată recent cu aducerea unui fotbalist liber de contract, fundașul stânga Mihai Dobrescu (foto jos, în stânga), ex-Gaz Metan Mediaș – că trupa antrenată de către Erik Lincar (foto jos, în dreapta) și manageriată de un fost jucător al „alb-negrilor”, Andrei Cordoș (33 de ani), ar fi lider. Evident, deoarece cota achizițiilor, nota bene!, numai din Liga 1 (nouă echipieri) ar fi trebuit să asigure supermația din această ierarhie neoficială. E drept că și Hermannstadt a făcut transferuri interesante din Liga 1, cum notam mai sus, dar nu într-atât de multe și nici într-atât de valoaroase din același eșalon. Dar, sibienii au stat bine la debut de campionat și – chiar dacă s-au despărțit, în iarnă, de anumiți jucători, unii chiar foști divizionari A, cota grupării nu a fost afectată, ci dimpotrivă. La Petrolul, mă așteptam totuși la mai mult decât la Hermannstadt, Mihai Velisar, Georgi Pashov, Marius Cioiu și Răzvan Horj fiind, și ei, foști fotbaliști de pe prima scenă a fotbalului românesc. Și au acum cote destul de bune: 300.000 de euro, 250.000 de euro, 250.000 de euro și, respectiv, 100.000 de euro. Lor l-aș adăuga și pe Vedran Vrhovac, un fundaș central tot de primă ligă, dar din Bosnia-Herțegovina, cu 250.000 de euro. Așa a calculat Transfermarkt că Sibiul>Ploiești sau Cluj, astfel încât asta este!

Clasate în această ierarhie pe pozițiile a doua, respectiv a treia, FC Petrolul și Universitatea vor deschide play-off-ul sâmbătă, 19 martie 2022, de la ora 17.30, pe o arenă, „Ilie Oană” (foto sus), anunțată a „apărea”, de la bun început, dar și în timp, cu unele noutăți. Mai precis, cele referitoare la tabele, nocturnă, scaune și gazon. Petrolul și „U” sunt conduse de pe margine de către doi tehnicieni destul de tineri și aleși ante-factum pentru acest campionat. Este vorba despre Nicolae Constantin (foto mijloc; 48 de ani), instalat pe 26 mai 2021 și având contract până pe 30 iunie 2022, așa cum specifică www.transfermarkt.de, respectiv Erik Lincar (43 de ani), numit pe 11 mai 2021 și cu un angajament neprecizat însă pe același site, pesemne urmând a fi „stabilit” în funcție de bifarea promovării sau nu! Deoarece îi cunosc de destulă vreme pe amândoi și i-am văzut la mai multe meciuri, chiar în mai multe pe Lincar, îndrăznesc să anticipez, de dragul verificării intuiției, care vor fi posibilele formule de echipe din derbiul de sâmbătă: Avram – S. Pîrvulescu, Horj, Huja, Țicu (cpt) – Cebotaru, Seto – Pashov, Cioiu, Bratu – Diarra (Petrolul); Gorcea – Romeo, Ilie, Gugu (cpt), Ispas, P. Pîrvulescu – Tescan, Romario Pires, Hofman – Ely Fernandes – Boiciuc. De băncile de rezerve nu mai amintesc, fiindcă ambii tehnicieni vor avea „probleme” pe care dintre jucători să-i așeze pe bancă, dintre atâția de valoare, la care să se adauge și cei mai buni „underi”!

Foto: Facebook, www.fcpetrolul.ro („FCP TV”) și www.fcucluj.ro