De la atât de scurta „Achimiadă”, la un pic mai lunga „Riciadă”? Suporterii Petrolului speră, acum, la ceva foarte bun de la o fostă vedetă a tineretului fotbalistic al României!

Dragos Trestioreanu -

De la atât de scurta „Achimiadă”, la un pic mai lunga „Riciadă”? Suporterii Petrolului speră, acum, la ceva foarte bun de la o fostă vedetă a tineretului fotbalistic al României!

Săptămâna trecută, lăsându-se a se înțelege, de către numărul 1 actual din clubul găzarilor, Claudiu Tudor (foto sus, în text, al doilea de la stânga) că – hodoronc-tronc – unul dintre transferurile făcute de FC Petrolul în iarnă ar fi venit și ar fi solicitat nici mai mult, nici mai puțin decât rezilierea unui contract pe care de-abia se uscase cât de cât cerneala, la rubrica semnăturilor. Abia după vreo trei zile, s-a amorsat și bomba: Cosmin Achim (foto sus, în text, primul de la stânga, alături de alte două achiziții din iarnă, sârbul Stefan Purtić și ivorianul Zeniko Doua), despre el a fost vorba, era sub anchetă la FRF, din cauza pariurilor, chiar și pe echipele la care a jucat și juca, adică FC Voluntari, respectiv FC Petrolul! De aici, scurta „Achimiadă” bifată la Ploiești s-a lăsat, ulterior, cu o adevărată telenovelă: reclamații la clubul ilfovean și la federație, dări în fapt, cu dovezi irefutabile anexate, infirmări, povești, povestioare etc. Ce să mai, întreg tacâmul pentru un serial cu „n” episoade, de turnat curând pe la Buftea, dar nu la CNF, ci la fostul „Sahia”. Pe repede înainte, Petrolul – Copilu? – s-a mișcat, cu talent chiar, și a trecut de la trista „Achimiadă” la o „Riciadă”!

Cum după Marian Huja, trecut deja pe tușă din iarnă și până la finele acestui sezon, fusese pierdut și Achim, trebuia adus urgent un alt fundaș central. Firesc, câtă vreme cel din urmă s-a „mutat” de la Petrolul printr-un birou al Departamentului de Integritate de la Casa Fotbalului, dând acolo cu subsemnatul. Ca și pe la poliție, de altfel, unde și-ar fi pârât – culmea! – fostul „sponsor” al pasiunii sale, pariatul. Mai exact, o domnișoară patron din HoReCa, care este domiciliată la Bordeaux, în Franța. Dar, repet, pe el nu se mai punea bază, așa cum se va întâmpla în cazul lui Huja, cel ce mai are încă un an de contract cu găzarii. Rămas liber de angajament, tot în iarnă, deși avea unul de împrumut pe un sezon la FCU 1948 Craiova, de la Dinamo București, Ricardo Grigore (23 de ani; foto, la titlu, și jos, în text) a devenit de ieri, fiind și prezentat astăzi, „lup” cu acte în regulă, până pe 30 iunie 2023. Poate fi transferat definitiv aici, la vară, dar numai după achitarea modicei sume de 25.000 de euro către clubul bucureștean. Știindu-l de pe vremea când era junior și urmărind cariera ulterioară a lui Rici, așa cum este alintat, voi afirma ferm că este un transfer bun făcut de FC Petrolul. Nu am uitat deloc că așa am zis și despre Cosmin Achim, dar acesta avea să fi dezamăgit și fotbalistic. În cazul lui însă, poate că m-am lăsat influențat de prestațiile de pe vremea când era preocupat NUMAI de fotbal, ci nu de vicii păguboase. La Grigore, nume… predestinat pentru FC Petrolul, am doar o mică reținere, redusă la o simplă întrebare retorică: de ce, oare, nu o fi reușit, pe măsura valorii sale reale, să se impună mai mult la Dinamo – o fi avut Dușan Uhrin ceva cu el?!? – și mai deloc la Craiova lui Mititelu, cel avid de fotbaliști români de la o vreme încoace, dar reușind rezultate bune (numai) cu străinii aduși de alții din club?

Parte a unei generații de excepție, care a terminat pe locul 4 un turneu final de Campionat European „U19”, desfășurat în Italia și San Marino, și component – drept urmare – al echipei naționale de tineret a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021, Rici avea în față o carieră frumoasă. Una încât, atunci, cred că nici cel mai optimist fan al „lupilor” nu putea visa a-l avea, vreodată, la Petrolul. Dar o accidentare l-a scos din ritm, revenirea nu a fost pe gustul antrenorului ceh, trecerea pe banca de rezerve rezultând imediat și, apoi, plecarea din „Ștefan cel Mare” în „Bănie” l-a transformat dintr-o vedetă a tineretului fotbalistic din țară într-un jucător care nu mai spunea chiar mare lucru. În pofida acestei catagorisiri, cred că Rici – dacă își va dori și va fi și serios – va reuși mai multe și mai bune decât Achim. Cel care, de fapt, nici nu prea a reușit mai nimic pe aici, e adevărat! Voi încheia aici, pentru a nu mai fi acuzat de doi foști colegi de redacție – care mă exasperau, cândva, cu cronici lungi – că scriu texte la fel ca ei. Dar așa-i omul, odată cu trecerea timpului se uită (și) pe sine, iar nicio faptă bună nu rămâne… nepedepsită!

Foto: www.fcpetrolul.ro