FC Petrolul, la jumătatea stagiului din Turcia. Mai vine un fundaș central? Tordai, sâmbătă dimineață la Lara, iar seara, pe… banca Viitorului, contra Craiovei!

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul, la jumătatea stagiului din Turcia. Mai vine un fundaș central? Tordai, sâmbătă dimineață la Lara, iar seara, pe… banca Viitorului, contra Craiovei!

Cele mai importante informații de duminică, 3 februarie 2019, nu au început cu ecourile… primului eșec din meciurile-test ale pauzei competiționale de iarnă al „lupilor”, 0-1 cu KF Drita Gjilan, campioana statului Kosovo, ci cu „bomba” pentru cei care nu văzuseră deja o postare, din aceeași zi, de pe siteul oficial al clubului găzarilor: prezența pe banca Viitorului, în meciul de la Ovidiu, cu CSU Craiova, a portarului… Tordai Arpad Ors Gyorgy, pe numele și prenumele sale întregi! Da, se auzise de ceva timp că se înaintase o ofertă unui apărător al buturilor, de către conducerea Petrolului, însă nu se primise niciun răspuns înaintea plecării la Lara, în Turcia.

Situație în care exista bănuiala că solicitarea fusese refuzată și, pe cale de consecință, antrenorul principal Mugurel Cornățeanu, urma să-i aibă la dispoziție, în cele 17 etape rămase din retur, pe Mirel Bolboașă, nou-venitul Ianoș Brînză și pe… Tordai, fiind greu de crezut că juniorul de 17 ani, Alexandru Radu, ar fi fost adus în Antalya pentru a fi pregătit ca al… treilea goal-keeper al „lupilor”. Acum însă, odată cu plecarea intempestivă din cantonament a detașatului portar de la Viitorul, plus neapariția altuia la Aska Lara Resort & Spa, nu ar fi chiar exclusă această variantă.

Oricum, jos pălăria pentru staff-ul administrativ de la clubul lui Gheorghe Hagi, care l-a făcut bun de joc pe Tordai Arpad la regim de urgență, acesta din urmă plecând de la Lara sâmbătă dimineață, iar seara fiind văzut pe bancă, în calitate de rezervă a lui Valentin Cojocaru, la primul joc oficial din 2019 al Viitorului, contra trupei antrenate de italianul Devis Mangia! De subliniat că, atunci când se zvonea despre posibila sosire a unui nou portar, varianta renunțării la altul îl viza, fără doar și poate, pe același Tordai. Să mai fie speranțe să vină la Ploiești… Alberto Cobrea ori Victor Râmniceanu, ambii foști petroliști? În privința ultimului se zice acum însă că s-ar fi „băgat în vorbă” și… Gigi Becali, supărat pe Bălgrădean, mai ales după remiza echipei sale, FCSB, de sâmbătă, de la Călărași, 1-1 cu nou-promovata Dunărea!

Altfel, potrivit unor zvonuri apărute nu demult, în hotelul în care este cazată și delegația Petrolului ar fi așteptat marți, 5 februarie, să sosească un fundaș central, neaflându-se, la această oră, dacă va fi un român sau un străin. În primul caz, se speculează că ar fi vorba de Ionuț Larie, fostul stoper al Viitorului, CFR-ului și al FCSB-ului fiind acum liber de contract. S-ar putea să fie un sâmbure de adevăr, câtă vreme – s-a observat și la înfrângerea cu Drita, mai ales – folosirea în axul defensivei a celui de-al doilea căpitan, Sebastian Ghinga, devine… „sinucidere”curată, jucătorul neavând totuși nicio vină, fiindcă aproape orice improvizație tot improvizație rămâne!

Numai două jocuri-test în 2019 și niciun succes, deocamdată

Din cauza vremii nefavorabile din țară, după ce inițial nu s-a dorit organizarea vreunui meci amical, dar s-a apreciat ulterior, totuși, că ar fi benefic, Petrolul nu a disputat până acum decât două jocuri-test, primul încheiat cu o remiză cu goluri, 1-1 cu FK Belasica Strumica (locul 10 din 10, din prima ligă a Macedoniei) și o înfrângere, 0-1, cu KF Drita Gjilan, fostă campioană a statului Kosovo, în prezent pe a șasea poziție a celei dintâi divizii locale. Două adversare pe care ploieștenii nu le-au putut depăși poate și că au aliniat un efectiv cu nouă jucători nou-veniți, față de 14 plecați în această iarnă, dar și că au început cam târziu partidele-test. Nici nu ajunseseră bine la Lara, și a trebuit să se combată cu Belasica, iar după trei zile, a venit rândul echipei kosovare. În partea secundă a stagiului de pregătire vor fi bifate tot două meciuri amicale, cel dintâi dintre ele, în sfârșit, cu o echipă de același eșalon, al doilea: Ansan Greeners (Coreea de Sud).

În perioada de pregătire de iarnă, ca și în cea de vară, de altfel, se spune că au importanță mai mică rezultatele din partidele-test, acestea având, de fapt, rolul de a asigura încercarea diferitelor formule de echipe, repetarea unor scheme tactice și omogenizarea unei formații de bază. Situație în care se mai pot înregistra și rezultate negative, contând însă numai cele pe puncte, cu miză, adică. Mai mult ca sigur că așa gândește și principalul Cornățeanu în acest moment, în afara disputelor cu asiaticii și cu ucrainienii de la FK Desna Cernihiv (locul al VI-lea din primul eșalon al Ucrainei, tot lotul acesteia fiind alcătuit din ucrainieni), el mai având la dispoziție, la revenirea acasă, maximum două jocuri de verificare. Or fi destule șase teste, câtă vreme există divizionare secunde autohtone care joacă, tot în Turcia, cinci sau chiar șase meciuri, în afara altora, nu puține, deja bifate în țară? Fiecare își stabilește strategia pe care o consideră cea mai bună!

Până una-alta, potrivit vizionării înregistrării amicalului cu FK Belasica și a transmisiunii live pe internet a celui cu Drita – pentru care clubul merită felicitări, atâta vreme cât alte echipe din L2 a României aflate în Turcia abia de dau rezultatele și formațiile de la partidele de verificare de-acum! -, se poate spune că, nu neapărat prin prisma rezultatului final, cel dintâi test a fost mai bun decât al doilea. Dar, dacă ne-am gândi totuși la scoruri, primul „11” aliniat contra macedonenilor și… rezervele utilizate cu kosovarii, adică titularii din jocul precedent, ar fi peste restul lotului. Asta pentru că Bogdan Rusu a egalat cu trupa de la Strumica chiar înainte ca antrenorul să schimbe „liniile”, iar momentele în care nigeriano-americanul de culoare Kyrian Nwabueze a făcut „franjuri” defensiva Petrolului, punctând o dată și stabilind astfel și scorul final, erau acelea cu… rezervele de marți folosite ca titulari sâmbătă! Q.E.D. Totuși, petroliștii și-au „spălat păcatele”, după eșec, în apa Mării Mediterane, căci așa-i… iarna în Antalya! 

Sigur că nu are rost să se tragă prea multe concluzii în acest moment, însă nu trebuie scăpat din vedere că, după ce a plecat o echipă plus trei rezerve, să zic așa, toți ochii din Ploiești, Prahova, diaspora și de pe unde or mai fi simpatizanții Petrolului sunt ațintiți mai ales asupra nou-veniților, care au astfel o soartă ingrată, făcându-se nu numai comparații, ci cerându-li-se deja, de la distanță, prestații cu mult peste cele ale predecesorilor. Iar asta înseamnă presiune, presiune, presiune… Acesta-i fotbalul! Să mai așteptăm și ultimele două meciuri amicale de la Lara și, apoi, am putea trage concluzii mai aproape de realitate. Poate atunci va fi și lotul complet, pentru drumul spre… promovare! Cum efectivele de la disputa cu Belasica se știu deja, mai jos le postez și pe cele cu trupa de la Gjilan: 

FC PETROLUL: Bolboaşă – Olaru (60 – Borţa), Ghinga (cpt; 60 – Sarris), Ţicu (60 – Cazan), Ţigănaşu (72 – Ţicu) – Puşcaş (60 – Chindriş) – Saim Tudor (60 – Rusu), Nini Popescu (60 – Marinescu), Malakyan (60 – Kozoronis), Ştefănescu (60 – Stoica) – Rusu (45 – Moldoveanu). Colectiv tehnic: Mugurel Cornăţeanu (antrenor principal), Ovidiu Chiribici (preparator fizic) și Vasile Șleam (antrenorul portarilor).

KF DRITA: Rexhepi – Osmani, Limani (cpt), Gerbeshi, Leci – B. Shabani, F. Krasniqi – Vulcaj, X. Shabani, Neziraj –  Nwabueze. Au mai jucat: Ramadani – F. Shaqiri, Mustafa, A. Krasniqi, E. Krasniqi, Burba, Livoreka, Berisha și Haliti. Antrenor: Shpetim Duro.

Foto: www.fcpetrolul.ro