Seria de foc a Petrolului: 3 meciuri, 3 goluri marcate, 11 primite, 0 puncte! Și nu s-a terminat! După Farul, CFR Cluj și FCSB, va sosi la Ploiești, duminică după-amiază, Craiova lui Rotaru

Dragos Trestioreanu -

Seria de foc a Petrolului: 3 meciuri, 3 goluri marcate, 11 primite, 0 puncte! Și nu s-a terminat! După Farul, CFR Cluj și FCSB, va sosi la Ploiești, duminică după-amiază, Craiova lui Rotaru

Se știa că seria de foc a Petrolului, între etapele 26 și 29 va fi cu siguranță greu abordabilă pentru jucătorii lui Florin Pârvu, cel care a preluat ștafeta de la finul său, Nae Constantin, după dezastruosul 0-5 de la FC Botoșani. După un succes, scor: 2-0, acasă, în dauna fostei colege de întrecere din sezonul trecut de eșalon secund, FC Hermannstadt Sibiu, unul care a dat ceva speranțe la debutul lui Pârvu pe banca tehnică, „lupii” s-au prăbușit din nou. Au bilanț horror în 2023: 7 partide, 6 goluri marcate, 19 primite, o victorie, șase înfrângeri, 3 puncte! Desigur, mai sus-intitulata serie de foc a agravat serios bilanțul din acest an: 3 jocuri, tot atâtea goluri bifate, 11 încasate, 0 puncte! Când pierzi de două ori primind cinci goluri și o dată – patru, în trei confruntări, ajungând să ai a doua cea mai slabă defensivă din SuperLigă (43 de goluri primite) este clar se petrece la echipă. Ceva, cert, greu digerat. Când mai sunt doar două meciuri, deloc ușoare și acestea, acasă, contra CSU Craiova, duminică, 5 martie, de la 15.30, respectiv în deplasare, la FC Argeș Pitești, sâmbătă, 11 martie, ora 17.30, iar FC Petrolul are 33 de puncte (parțial, 17 rotunjite acum), viitorul apare drept gri spre… mai bine nu scriu!

Încă o dată, tot cu o singură excepție, Mathaus în locul lui Purtić, sârbul fiind urcat ca mijlocaș central, în cel al lui Seto, am intuit formula de echipă a lui Florin Pârvu, trimisă din minutul 1, joi seară, pe ” Arena Națională”, la meciul cu FCSB, echipă clasată la ora jocului pe locul patru. Cu Vâlceanu din nou în poartă, cu Borța, reveniții după o etapă de suspendare Papp și Meijers, deja-amintitul Mathaus și căpitanul Țicu în defensivă, cu Purtić la închidere, și cu Budescu, fără alte sarcini în afara construcției, Jair și Grozav în spatele lui Irobiso, Petrolul s-a luat la trântă cu trupa de vedete a lui Gigi Becali și chiar i-a rezistat, aproape cu brio, vreme de 20 de minute. Însă, ulterior s-a tăiat precum maioneza. Cu ocazii mai multe în acel prim interval de timp, cu golul egalizator spectaculos marcat de mult hulitul de către suporteri Mathaus, Petrolul a dat impresia că poate. Mai exact, că poate mai mult decât s-o „ia pe coajă”, din nou, fără drept de apel, de la echipe de play-off. Ca și la precedenta apariție a lor pe același stadion din acest sezon, toamna trecută, la disputa împotriva Rapidului, „lupii” au început bine meciul, au dat emoții gazdelor, dar au terminat jocul marcând numai un singur gol și luând destule, atunci trei, aseară, de la FCSB – patru! De ce așa, ci nu altfel, poate or ști antrenorul de atunci, respectiv cel de acum.

Ca adesea, Petrolul a marcat din fază fixă, o conlucrare interesantă care i-a avut în prim-plan pe doi dintre cei trei fundași centrali folosiți, Meijers și Mathaus (foto la titlu, cel căzut) fiind finalizată, în stil mare, de cel din urmă, în minutul 8. Gol venit la numai 240 de secunde după ce Șut… șutase plasat și deschisese repede scorul, contrar totuși cursului jocului. „Galben-albaștrii” au rezistat, apoi, 20 de minute, dând și ceva probleme mai bine clasatei echipe bucureștene, încă pe poziția a patra la acel scor egal. Dar, un penalti provocat de imprudentul Borța și transformat de Compagno, italianul detronat în fruntea ierarhiei golgheterilor SuperLigii de către Dugandzic, a prăbușit eșafodajul gândit de un Florin Pârvu (foto mijloc) tot mai palid în generosul spațiu tehnic de pe cea mai mare arenă din țară. Iar de atunci și până la final, după ce fusese pus la lucru de câteva ori, Târnovanu a „intrat în hibernare”, mai primind un șut pe spațiul porții, abia târziu, în mitanul secund, și acela fără un grad prea mare de periculozitate. Văzând că FCSB a dus scorul la 3-1, în urma unei frumoase lovituri de cap a „macaronarului” din atacul bucureștenilor, în urma căreia acesteia l-a egalat pe croatul Rapidului, și conștientizând că, din acel minut, 57, meciul era deja jucat, mai fiind loc poate de a se mai… primi vreun gol, decât a se marca, tehnicianul Petrolului a purces la patru schimbări. Unele făcute pesemne cu scopul de a mai menaja dintre presupușii titulari de la meciul contra CSU Craiova. Dar, unele fără efect și pe teren, y compris, și pe tabelă. În schimb, una dintre rezervele utilizate de către FCSB, francezul Edjouma (foto sus, în text, cel picat pe gazon), unul dintre cei mai buni fotbaliști din SuperLigă, dar de care însă își bate joc patronul lui și se vede cum, a fixat tabela la 4-1 (minutul 87), printr-o execuție pretențioasă. Adică, „foarfecă” pe spate, Vâlceanu replicând cu o respingere în pământ, acolo de unde balonul a sărit peste el în plasă!

Retitularizat, apărătorul buturilor Petrolului, împrumutat de la FC Voluntari, a salvat câteva mingi grele, fiind vinovat numai de primirea ultimului, „foarfeca” mergând totuși direct spre el. Borța a făcut un meci modest, Coman și Octavian Popescu dându-i mari probleme, Papp a pasat numai la adversar, confirmând opinia unui comentator de pe o rețea de socializare că mai bine se băga un junior în locul lui. Evident, dacă tot s-a pierdut meciul. Meijers a dovedit din nou că are probleme la meciurile din deplasare, în vreme ce Mathaus a fost parcă… altul, de data aceasta. În sensul bun al cuvântului, chiar dacă nu perfect. Țicu, timid la dueluri și neinspirat la centrări, a încheiat cvintetul unei defensive tot mai depășită, cu precădere în acest an. Purtić a încercat să facă față, dar nici lui nu i-au reușit prea multe. Bașca, a primit și cartonaș de suspendare pentru ultimul meci din seria de foc. Budescu (foto jos) a fost el însuși 20 de minute, cât a mers și echipa, apoi – tot ca și echipa – nu a mai fost el. Jair, în schimb, l-aș cataloga dreăt un alt petrolist cu notă trecere – bine, nu foarte mare – în afara lui Vâlceanu și Mathaus. Îmi pare rău, sincer, să afirm că Grozav, cel mai slab de pe teren, nu iese deloc din criza de formă din acest an. A jucat mai slab chiar și decât Irobiso, cel care, de când a slăbit, și-a pierdut din forța de penetrare – ca un kamikaze – a defensivelor adverse. Am mai consemnat cinci rezerve utilizate, în ordine, Bratu, Doua și Seto (toți trei în minutul 63) plus Dumitriu (73). Cei care au jucat, atât cât au jucat, în nota echipei, mai precis fără mai nimic notabil, din nefericire. Și asta a fost tot! Data viitoare, poate se aude (numai) de bine…

Foto: www.digisport.ro