După Hermannstadt, și UTA a sărit peste FC Petrolul. Fără doi stoperi și fundașul dreapta titulari, nu defensiva a fost „buba” meciului de la Arad. Program dificil pentru „lupi”, în ultimele trei etape ale sezonului regular

Dragos Trestioreanu -

După Hermannstadt, și UTA a sărit peste FC Petrolul. Fără doi stoperi și fundașul dreapta titulari, nu defensiva a fost „buba” meciului de la Arad. Program dificil pentru „lupi”, în ultimele trei etape ale sezonului regular

Ca de obicei, într-un meci bifat de FC Petrolul, fie acasă, fie – cazul celui de la Arad, cu UTA – în deplasare, prima repriză arată urât, urât, dar nu mai reiau mai departe clișeul, îl știți deja, cu baba și dinții lipsă. Tot pe același trend, mitanul secund este mai animat, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și pe arena Francisc Neuman. Deși, acum, nu are de ce a se mai plânge de lipsa atacanților, ba chiar și absența fundașului dreapta Doua și a celor doi stoperi, Papp și Meijers, din primul „11” fiind rezolvată, Petrolul suferă de altă hibă. Concret, superficialitatea marcajului lui Țicu de la unicul gol al meciului, cel al brazilianului Marcelo de Freitaș, din singurul minut de prelungire acordat de centralul Marian Barbu, la finele primelor 45, o pun pe seama compartimentului de la mijloc. Asta fiindcă astfel au completat oaspeții raportul de joc (foto sus, în text). După cum se observă, în modulul 1-3-4-3, chiar dacă pe teren a arătat mai degrabă a 1-4-1-4-1. Astfel încât, căpitanul Petrolului a figurat nu ca fundaș stânga, postul lui de bază, ci ca mijlocaș pe aceeași parte. Culmea, „campioana remizelor” a pierdut, la Arad, un meci în care, vor sau nu să recunoască unii, i-a fost totuși superioară învingătoarei locale, atât ca joc, cât și ca număr de ocazii. O învingătoare mult prea norocoasă, cel puțin așa cred și eu, ca și antrenorul principal al „lupilor”, Florin Pârvu, de altfel.

Față de anticipările personale, exteriorizate în cursul acestei săptămâni, într-un text de pe www.gazetaph.ro, Pârvu a optat, cum am notat în avancronica acestei etape, în formula de început a meciului cu UTA, la Hanca în locul cvasi-inamovibilului de până mai ieri Grozav și la Ișfan, în cel al fostului titular al postului de vârf de atac, Irobiso. Siguranță și ceva fantezie la mijloc, respectiv viteză și ambiție de a arăta cine ar putea fi de fapt. În plus, titularizarea în premieră a eroului meciului trecut cu ACSM Poli Iași, kosovarul Berisha. Hanca a încercat destule, dar nu a găsit corespondentul ideal în ofensivă, Ișfan, ca și până acum, adică vrea, dar încă nu prea poate. La rândul lui, penultimul debutant la FC Petrolul a făcut mare risipă de energie, a luptat „la baionetă”, dovadă că a primit și un cartonaș galben, el, un atacant, nu un fundaș, dar fără mingi utile i-a fost tot mai greu, ce să mai…

După meci, într-o cronichetă a unui site de sport central, lui Zima, care a scos câteva mingi grele, în special pe cea a lui Omondi din prima repriză, i se impută golul ce-a decis partida de pe stadionul Francis Neuman. Dar, haideți să analizam, moment cu moment, cum s-a marcat. Când abia se intrase în minutul 45+1, Dumitriu, înlocuitorul lui Doua, l-a oprit, prin fault, pe stânga, în sensul de atac al „Bătrânei Doamne”, pe Micovschi. Lovitura liberă, just acordată, a fost executată în mijlocul careului mic de către Omondi, specialistul fazelor fixe ale gazdelor, Luckassen a încercat să lovească balonul cu capul, din cădere, nu a reușit s-o facă, dar l-a derutat, cumva, pe portarul Petrolului. Reacționând mai în disperare de cauză, printr-un reflex, cehul a respins aș cum scrie în manualul apărătorilor buturilor, în lateral mai precis. Spre stânga lui, în cazul de față. Eh, ce a mai urmat nu a mai putut fi pus – zic că nemeritat – în cârca lui Zima. Dar a cui? Înainte de toate, este o obligație deontologică să precizez că nu știu pe cine a desemnat Pârvu să facă marcaj la Freitaș, în fazele de acest gen. Cert este doar că Țicu se afla cel mai aproape de mijlocașul de la UTA, dar cu vreo 2-3 metri în spatele acestuia. Prilej ca jucătorul cariocas să marcheze simplu, din apropiere, practic cu poarta goală în față. Un fel de „copy-paste” după reușita decisivă a CFR-ului, prin Deac, la confruntarea pierdută de „lupi”, la Ploiești, după acel gol! Deci, cine a fost mai vinovat? Zima sau Țicu? Știe Florin Pârvu!

După cum scriam mai sus, repriza a doua a fost animată, cu șuturi destule și, totodată, frumoase, din afara careurilor, care i-au remarcat îndeosebi pe Iacob, autorul unor parade de excepție la fazele cu Grozav, Bratu, mai ales ei, în prim-plan, dar și cu Irobiso, parcă speriat de oportunitatea de a înscrie. Apropo de Grozav și Bratu, intrați pe teren după un ceas de joc, au tras cu mult curaj la poartă „de afară”, posibil având acest ordin din partea A1 al echipei lor. Interesant este că un voleu superb a încercat și ultimul intrat din tabăra „lupilor”, debutantul Jyry, pe final de meci, finlandezul fiind debutat exact când mă întrebam dacă îl vom vedea pe teren până la intrarea în faza următoare a competiției. Dintre toți cei folosiți ca jucători de schimb, Bratu chiar a impresionat: a șutat frumos de la distanță, a bătut bine fazele fixe, așa cum sună limbajul specific al fotbalului, a dat dovadă de foame de a juca, pe scurt. Să vedem dacă îl ține cu proximul prilej. În puținul timp în care a evoluat, nordicul aflat la primul său meci la FC Petrolul mi s-a părut a fi mai mult decât a doua rezervă, sau, mă ro0g, prima, eventual. Este mai degrabă un titular. Dar, va fi decizia șefului staff-ului tehnic. Nu a dezamăgit de data aceasta Garutti, semn că și Papp poate fi lăsat pe bancă, până se liniștește cumva. Una peste alta, dacă în zona centrală a apărării se înțelege că s-ar putea acoperi cu bine absențele, în ceea ce privește postul de fundaș dreapta va fi o mare bătaie de cap. Totodată, trebuie rezolvată și lucrarea de armonizare a lui Berisha cu Irobiso, care nu vor putea arăta însă mare lucru fără un creator, un număr 10, mai exact. Nu o fi vreunul liber, măcar pentru ce-o urma după finele sezonului regular?

Deocamdată, și Hermannstadt, și UTA, echipa experimentatului Mircea Rednic (foto jos, în text), cel cu două mandate la defuncta SC FC Petrolul, aplaudat de tot stadionul la final de meci, i-au expediat pe „galben-albaștri” pe locul 8 și ar mai putea-o face pe încă un loc mai jos, Sepsi sau „U” Cluj, ulterior meciului lor direct din această etapă. Marea problemă a găzarilor este că în următoarele trei meciuri, ultimele din sezonul regular, vor evolua, în ordine, contra CSU Craiova, acasă, FCSB, în deplasare, formații grele din play-off, respectiv mai sus-amintita Sepsi, tot pe propriul teren, covăsnenii fiind în luptă să ajungă tot între primele șase grupări din SuperLigă. Dar, mai mult ca sigur, se va ști ce șanse mai au la ora duelului de la Ploiești. Urmează, deci, un tur de forță pentru „lupi”, cu trei confruntări în decurs de puține zile. Altfel, dacă favoriții lor au pierdut la Arad, galeria acestora venită de la Ploiești, de peste 200 de ultrași, a încercat, de lăudat pentru asta, nu numai pentru că a efectuat o deplasare atât de lungă, să țină piept a două tribune și a unei peluze și  jumătăți, pline de suporteri frenetici. Jos pălăria, fiindcă ei au fost câștigători!

Foto: www.gsp.ro