Ca pe „vremea lui Mutu”! Deși este iarnă, FC Petrolul Ploiești își va relua pregătirile, luni seara, pe arena Ilie Oană, la lumina reflectoarelor!

Dragos Trestioreanu -

Ca pe „vremea lui Mutu”! Deși este iarnă, FC Petrolul Ploiești își va relua pregătirile, luni seara, pe arena Ilie Oană, la lumina reflectoarelor!

În urmă cu aproape șapte ani, marți, 14 ianuarie 2014, la ora 18.00, când aproape crăpau pietrele la 0 grade Celsius, cel puțin 10.000 de suporteri pătimași și fideli ai SC FC Petrolul l-au așteptat cu o oră, o oră și jumătate mai devreme, pe internaționalul Adrian Mutu, supranumit „Il Fenomeno” și posibil viitor selecționer în curând al echipei naționale de seniori, să apară pe terenul înghețat de la „Ilie Oană”, sub lumina reflectoarelor. Iar asta în cadrul unei prezentări oficiale cu ștaif, transmisă live de fostul post TV Dolcesport. S-a probat, încă o dată, dacă mai era cazul, cât de mare a fost dragostea ploieștenilor pentru echipa lor favorită, căreia i se alăturase unul dintre fotbaliștii de geniu ai României.

Peste ani, cu patru zile mai devreme decât atunci, dar de la aceeași oră, un alt Petrolul, redevenit FC Petrolul Ploiești din a doua jumătate a lunii trecute, își reia pregătirile pe același stadion și de la aceeași oră. Dar, se speră că nu va mai fi tot temeperatura de îngheț a apei de pe „vremea lui Mutu”! Cu siguranță că nu vor mai fi acum 10.000 de împătimiți în tribune și peluze precum atunci – chiar, unde s-or fi „pierdut pe drum”?!? –  și explicația este una simplă. Echipa de suflet nu mai este în Liga 1, ci în al doilea eșalon. Însă, conducerea și-a adjudecat cele șase mărci – la cererea expresă a fanilor! -, iar Valentin Țicu & Co. iernează pe primul loc în ierarhia L2, la o distanță de nouă puncte de a treia poziție, care va merge la baraj. Pe cale de consecință, se poate visa, deși mai sunt 13 meciuri de bifat, la promovare!

Desigur, actualii componenți, cu o cotă mult mai mică decât cea a lui Mutu și compania, din 2014,  nu atrag ca și cei de-acum șapte ani. Însă, de ei se leagă speranțele revenirii la un nivel de unde se poate începe iarăși ascensiunea. Sigur, Avram nu-i Pecanha, nici Pîrvulescu nu poate fi Alcenat sau Huja, Geraldo. Nici Seto nu mai amintește de Pablo de Lucas, nici Cebotaru de Albin și nici Vajushi de Teixeira. Și nici Diarra ori Jarovic, de Bokila sau Tamuz (cel din vremurile acelea, nu din… liga a doua autohtonă!). Cum nici Nae Constantin (încă) nu este Cosmin Contra! Însă, cu toții, cei de azi, sunt cei care au clădit, cel puțin pe jumătate, deocamdată, „fundația” unei viitoare „clădiri” cu mai multe etaje. Și pentru atât chiar, merită tot respectul și să fie înconjurați cu multă dragostea. Evident, începând de luni, 10 ianuarie, de la șase seara!

E clar că, deocamdată, actualii „lupi” mai au destule de demonstrat, a promova – în primul rând. Însă, fără a fi susținuți de jur-împrejur de către un număr care măcar să se apropie, cât de cât, de cel din seara lui 14 ianuarie 2014 le va fi cu mult mai greu să răzbească. Odată cu antepenultimul meci din sezonul regular, cel de la Timișoara, contra lui SSU Poli, și – mai ales – cu play-off-ul, în care cinci echipe vor ținti tot promovarea, într-o formă sau alta, CSA Steaua, dacă se va califica, neavând acest drept regulamentar. Ținând cont că FC Petrolul Ploiești a câștigat pe teren propriu în fața a trei mai mult ca sigur – încă de două ori – adversare în ultima fază a competiției și că numai secondanta i-a întrerupt o serie ap0roape „fără număr” de victorii, iar pe ultima din „Top 6” o va primi tot acasă, având un atu important pentru încă un succes, menținerea aceluiași trend ar fi de dorit. Fiindcă nu ar avea cum să nu conducă la promovarea directă, de pe locul 1!

În acest context, un stadion cât mai plin lunea viitoare, pe înserat, ar reprezenta un imbold extraordinar pentru „lupii” din prezent de pe teren. Au nevoie de suport moral, au nevoie să știe că nu sunt singuri împotriva a cinci echipe grele, au nevoie să simtă că vor fi ajutați, din tribune și peluze, până la sfârșit. Asta, evident, dacă nu cumva valul 5 le va interzice iar suporterilor intrarea pe arene!  Vom trăi și vom vedea, dar e bine ca suporterii să fie optimiști și să arate că voi fi iar cum au fost – numeroși și la fel de frumoși ca altădată!

Foto: www.fcpetrolul.ro și Ionuț CĂRBUREANU