FC Petrolul și-a luat „număr 10” din Asia. Armeanul Edgar Malakyan este internațional și a jucat și în Europa

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul și-a luat „număr 10” din Asia. Armeanul Edgar Malakyan este internațional și a jucat și în Europa

În sfârșit, conducerea divizionarei secunde FC Petrolul Ploiești a găsit un număr 10, pe care îl tot căuta de la retragerea din activitate a lui Claudiu Tudor, căpitanul din ligile a patra și a treia al „lupilor”, cel care și-a pus ghetele în cui în vara trecută. Președintele executiv Cristi Vlad și-a îndreptat căutările, acum, și către Asia și l-a ales de acolo pe-un internațional armean având piciorul drept cel de bază, cu 19 selecții la prima reprezentativă a țării fraților gemeni Karamyan, Artyom și Arman, o selecționată antrenată, cândva, și de către un fost antrenor principal al „galben-albaștrilor”, Mihai Stoichiță.

Edgar Malakyan, despre el este vorba, are 28 de ani și 1,71 metri, iar în CV-ul lui figurează, până în prezent, echipe de prim eșalon atât din continentul asiatic, mai precis din Armenia (Pyunik Erevan, o multiplă campioana națională locală, FC Banants, tot din capitala țării, Erevan, Alashkert, din același oraș, și FC Shirak Gyumri) și Kazahstan (Zetysu Taldykorgan), cât și din Europa (Viktoria Plzen, o cunoștință nu prea veche a fanilor Petrolului, și Dynamo Ceske Budojevice, ambele din Cehia, și PFK Stal Feniks Bucha Kamianske, din Ucraina).

După cum se observă lesne, Malakyan – care se preconizează a juca inter, într-un modul schimbat, adică 1-4-3-3, față de 1-4-2-3-1, cu Leo Grozavu ca șef al staff-ului tehnic, sau 1-4-2-3-1, precum în al doilea mandat al lui Octavian Grigore, ca și în ultimele două etape cu Mugurel Cornățeanu la cârmă – are un CV bogat și interesant. A jucat în toamna anului trecut 12 meciuri la Zetysu, echipa de la care a plecat „liber de contract”, la 1 ianuarie 2019. Asta considerând și partidele în care a fost înlocuit în minutul… 89, drept tot unele întregi. În prima ligă a Armeniei a bifat 81 de jocuri, marcând de 11 ori și având 7 pase de gol, 83 de meciuri, cu 6 goluri și 4 assist-uri, în cea a Ucrainei, iar în cea a Cehiei, 11 dispute, fără gol. În Cupa Independenței Armeniei a avut jucate 5 meciuri și înscrise 2 goluri, tot atâtea dispute, dar două pase de gol, în competiția KO din Ucraina. Foarte importante în CV-ul lui Edgar Malakyan sunt prezențele din cupele europene, el având cinci în Liga Campionilor și un gol marcat, plus 10 în Europa League, dar în care nu a mai punctat. Pentru o echipă, precum Petrolul, de pe locul 3 al eșalonului secund din România, în acest moment, trebuie recunoscut că transferul armeanului este unul foarte bun, ținând cont că fotbalistul de creație a jucat și în sezonul de toamnă-iarnă al anului trecut, într-un campionat dificil, așa cum este cel din Kazahstan.

Malakyan – care a semnat un contract până la finele acestui sezon, cu opțiune de prelungire, dacă va confirma așteptările – a fost propus la Petrolul de agentul Bogdan Steriopol, cel care l-a recomandat în tur pe olandezul Jeroen Lumu, un jucător apreciat, atunci, de suporterii trupei găzarilor. Odată cu sosirea armeanului și cu intenția de a se schimba așezarea pe teren, despre care am scris mai sus, s-ar putea încerca, în cantonamentul de la Lara, cristalizarea unui prim „11”, care ar arăta astfel: Bolboașă – Borța, Sarris (dacă va trece de primul test din Turcia, în caz contrar putându-se căuta alt stoper), Ghinga, Țigănașu -Malakyan, Kozoronis, Marinescu – Ștefănescu, Moldoveanu, Stoica. Evident, se pot încerca și alte formule, totul ținând cont însă de folosirea obligatorie pe teren, timp de 90 de minute, a celor trei jucători „U 21”. De subliniat că, dacă astăzi, s-ar mai fi desfășurat meciul amical cu Petrolistul Boldești, ar fi fost urmărit la joc și Edgar Malakyan, ca și Georgios Sarris, în cazul grecului pentru a fi dat un verdict dacă îl ține ori ba genunchiul la care are unele probleme.

Foto: www.fcpetrolul.ro