În așteptarea internaționalului Florin Niță, clujenii de la „U” vin cu pretenții mari la Ploiești, prin prisma unei campanii de transferuri bune! Dar și FC Petrolul a pregătit o replică pe măsură, grație unor achiziții de remarcat!

Dragos Trestioreanu -

În așteptarea internaționalului Florin Niță, clujenii de la „U” vin cu pretenții mari la Ploiești, prin prisma unei campanii de transferuri bune! Dar și FC Petrolul a pregătit o replică pe măsură, grație unor achiziții de remarcat!

Capul de afiș de dinaintea week-end-ului, în media centrală, este ținut de negocierile internaționalul Florin Niță, până de curând portarul titular al echipei naționale a României. Niță a apărat, vreme de cinci sezoane, buturile unor echipe din primul eșalon al Cehiei, mai precis Sparta Praga și Pardubice. Rămas liber de contract și țintă a unor echipe din SuperLiga autohtonă, goal-keeper-ul pare a fi aproape de adversara de peste puțin timp a Petrolului, adică Universitatea Cluj. Dacă părțile vor bate palma, el va întregi o campanie de transferuri bună făcută ardeleni în mercato de vară. Însă, una la fel de bună se poate spune că a făcut și clubul găzarilor, în inter-sezon. Pentru prima oară, eficiența acestor achiziții se va putea vedea astăzi, 16 iulie 2023, începând cu ora 18.30, pe arena ploieșteană Ilie Oană.

În această vară, Petrolul s-a despărțit practic de doi jucători care au evoluat mai mult în campionat, fundașul central Mathaus și atacantul/mijlocașul de bandă Moldoveanu, ceilalți plecați fiind la Ploiești cu titlul de împrumut, portarul Vâlceanu, fundașul dreapta Borța, fundașul central Grigore și mijlocașul Tucaliuc. Evident, și de la echipa fanion a Prahovei au mai plecat tineri fotbaliști la alte grupări, cu același titlu, cel de împrumut. Ultimul a fost Boțogan, care a schimbat o echipă de eșalon secund cu o alta – Unirea Slobozia, respectiv Chindia Târgoviște. În Dâmbovița a ajuns, dar definitiv, și Moldoveanu. Lista de achiziții a fost una de apreciat pentru Petrolul, cu trei portari, Zima (număr pe tricou: 38; Cehia) și românii Gavrilaș (1) și Eșanu (12), trei fundași, polivalentul Hanca (20), Pedro Justiniano (27; Guinea Bissau) și Garutti (34; Brazilia), mijlocașii Mitrov (93) * (under) și Musi (99) *, atacanții Petrović (17), Răducan (13) * și Cojocaru (77) *. Deci, nu mai puțin de 11 noutăți, adică o echipă întreagă, cu șapte seniori și patru underi (câte unul împrumutat de la FCSB și Farul). Drept urmare, ținând cont că Hanca este accidentat, iar Irobiso – suspendat pentru două etape, din cauza unui cartonaș roșu primit la ultimul meci din sezonul trecut, de la Pitești, cu FC Argeș, antrenorul principal Florin Pârvu ar putea opta pentru următorul prim „11” și cele nouă rezerve: Zima (nou) – Doua, Papp, Meijers, Justiniano (Garutti), ambii fiind noi, Țicu (cpt) – Jair, Jefferson – Musi  (nou) *, Budescu, Grozav – Petrović (nou)/Gavrilaș (Eșanu), ambii, noi – Dumitriu, Justiniano sau Garutti, Pătrașcu ori Pașov, Diomande, Seto, Purtic, Rădulescu și Cojocaru. Să vedem dacă astfel îi va și alege Pârvu pe cei 20 de fortbaliști care vor fi trecuți în raportul de joc!

Tot în această vară, „U” s-a despărțit de mai mulți echipieri, printre care și de ploieșteanul de origine braziliană Romario Pires, ajuns la Chiajna, în Liga 2, dar a adus destui alții: fundașii Dimitrov, Mitrea și Vătăjelu, mijlocașii Bordeianu, Popadiuc, Perianu (împrumutat de la FCSB) și Calcan, atacantul Popa și Stoica (aflat în discuții cu FC Petrolul, vara aceasta, dar optând, tot împrumut, încă un sezon, de la FCSB, la aceeași echipă din Cluj, din campionatul precedent). Două pierderi mari pentru noul antrenor principal, Anton Petrea, sunt atacantul-golgheter Thiam și mijlocașul neobosit Remacle, plecați la echipe din afara României. Iată și o posibilă formulă de echipă a lui „U”, adăugându-i și pe posibilii jucători de schimb: Iliev – Dimitrov (nou), Mitrea (nou), Miron, Vătăjelu (nou) – Bic, Bordeianu (nou) – Popadiuc, Nistor, Chipciu (cpt) – Stoica */Gorcea – Oancea, Pițian, Filip, Perianu, Calcan, Tescan, Hofman * și Popa.

De subliniat că, deși este vorba despre un joc între două formații care au evoluat în play-out, în ediția trecută, responsabilul cu delegările din CCA a trimis la Ploiești o brigadă de arbitraj alcătuită din posesori de ecuson FIFA: Marcel Bârsan – Vasile Marinescu (ambii, din București) și Bucsi Imre-Laszlo (Sfântu Gheorghe)/rezervă: Ovidiu Hațegan (Arad). În camera VAR vor fi Marian Barbu (Făgăraș) și Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Barbu, Bucsi și Bârsan vor oficia marți, 18 iulie, la un meci din preliminariile Ligii Campionilor, Flora Tallin (Estonia) – RKS Rakow Czestochowa (Polonia), cel din urmă cavaler al fluierului făcând rocada cu cel dintâi, după partida de pe „Ilie Oană”. Iar Mihai Marica (Bistrița) îl va înlocui pe Marinescu, un membru obișnuit al brigăzii lui Kovacs Istvan (Carei). Singurul dintre arbitrii delegați la Ploiești, astăzi, fără a avea ecuson FIFA este covăsneanul Rusandu.

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.gsp.ro și www.specialarad.ro