Cu 12 ore înainte de startul returului sezonului regular, FC Petrolul – între ce a fost bine și ce mai puțin bine. Ultimele zile, cu vești deloc grozave

Dragos Trestioreanu -

Cu 12 ore înainte de startul returului sezonului regular, FC Petrolul – între ce a fost bine și ce mai puțin bine. Ultimele zile, cu vești deloc grozave

Începutul de sezon regular al ediției 2023-2024 a campionatului SuperLigii de fotbal a fost unul nu prea așteptat, și nu în sensul bun, din partea echipei FC Petrolul Ploiești. Însă, autodepășirea ulterioară a atras, pe bună dreptate, imediat, atenția. Chiar dacă Valentin Țicu/Bart Meijers și coechipierii lor au câștigat numai patru meciuri din 15 posibile, nu au trecut deloc neobservate cele doar două înfrângeri. Însă, mai ales, seria de nouă remize a însemnat un „remember” al timpurilor în care SC FC Petrolul era o nucă tare-tare în primul eșalon. Mai precis, atunci când ulterior falimentata grupare era, repet, o formație foarte-foarte greu de învins, indiferent că juca în deplasare sau acasă. Fără s-o dea banii afară din casă, ba chiar aproape deloc în acest sezon, „lupii” s-au unit într-o familie, așa o numesc ei, cei care apar la sincroanele televiziunilor cu drepturi exclusive de transmise a SL. Și astfel au scos rezultate cu mult peste nedoritul marasm din club. Un club salvat, să nu uităm, de Marian Copilu, om de fotbal din altă zonă a țării, printr-o infuzie de capital cât să se obțină licența de menținere în cel dintâi eșalon. A nu se uita nici, totuși, că se apropie termenul final de restituire a împrumutului făcut de Copilu!

Menținându-l ca șef al staff-ului tehnic pe Florin Pârvu, urmaș din trecutul sezon al finului său, Nae Constantin, în prezent secund al lui Răzvan Lucescu, de data aceasta în Grecia, la revelația PAOK Salonic, conducerea Petrolului a mers pe continuitate și bine a făcut, vezi locul 6, unul de play-off. A mers astfel, de fapt, nu că nu ar fi avut bani de vreun nume sonor, ci pentru că rezultatele lui Pârvu chiar au fost mulțumitoare. Tehnicianul a pus bazele unei echipe surprinzătoare, clădită cu bani puțini. În intersezon, a fost adus, cu titlu de împrumut, un under foarte bun, Alexandru Musi. Care a confirmat de la început. A mai venit, apoi, și un mijlocaș bun la toate, adică un polivalent, cum este Sergiu Hanca. Pierderea lui pe termen mai lung a părut, cel puțin la prima vedere, o piatră de moară pe grumazul primului „11”. Un alt mare câștig a fost portarul Lukas Zima, cel care a avut un start la fel ca și… noua lui echipa lui. Dar, ulterior a făcut adevărate minuni ]ntre buturi. Eh, cam acestea au fost achizițiile foarte bune, speranțe părând însă a mai veni și de la junele Iustin Răducan, în penuria de atacanți veritabili din lot.

În rest, așa cum se spune în fotbal, jucători de lot. Mai exact, fotbaliști care te pot ajuta la o adică, după cum sună un clișeu pe care îl apreciez deja a fi demodat. Doi portari, tot nou-veniți, ca și cehul, adică Mihai Eșanu și George Gavrilaș, dar dintre ei numai primul a jucat. Deocamdată, oficial, doar în meciurile din grupele Cupei României. Semn că ex-dinamovistul se încadrează în categoria mai sus-menționată. Guliherme Garutti și Pedro Justiniano Almeida Gomes, doi fundași centrali cu un fizic impunător, dar cu unele lacune în evoluții, au devenit destul de repede back-up-uri pentru titularii din campionatul precedent Bart Meijers și Paul Papp. Tot pentru apărare a fost adus, din Banat, junele Denis Radu, un fundaș lateral care îmi place tot mai mult. Mai ales deoarece Radu mărește numărul de underi care chiar pot fi folosiți fără teamă de Florin. Toutși, să-l mai vedem…

La mijloc, în afara lui Hanca și Musi, s-a mers exclusiv pe jucători tineri, precum românii Zoran Mitrov și Andrei Vraciu, respectiv georgianul Giorgi Abuashvili. Cel din urmă pare a fi un transfer bun, el trecând, de altafel, și pe la un club celebru, FC Porto, deși la echipa a doua. Underii Mitrov și Vraciu mai au totuși de demonstrat, antrenorul principal neîndrăznind, deocamdată, a miza pe serviciile lor mai sus de meciul cu o divizionară C, Progresul Pecica, în Cupă, sau în jocuri amicale. Astfel încât, celor doi autohtoni le-a luat fața cu brio un compatriot internațional „U 19”, ca și Răducan, ploieșteanul Mihnea Rădulescu. Meritoriu, un produs 100% al clubului găzarilor.

În atac, după vinderea lui Christian Irobiso, pe care unii dintre suporteri au cauționat-o, ca decizie de management, s-a dovedit mai apăsătoare însă decât se aștepta. Evident, pentru că, în acest compartiment, s-au dat două rateuri mari, Zoran Petrović și Mihai Roman. Și nu se știe încă dacă nu cumva va fi și al treilea, Billel Omrani. Înainte două, acum vârfuri de atac, despre care tot repet, nu fac cât Irobiso, ca fotbalist, și puși unul peste altul! Nu mă refer aici la nervozitatea excesivă a nigerianului, care a atras destule cartonașe, de ambele culori, cu implicațiile de rigoare, ci numai la calitățile lui de vârf de atac, de marcator abil. Vinderii sale după debutul campionatului i s-a mai găsit o scuză: îi expira contractul la vară. Dar, nu s-a spus niciun moment că el ar fi refuzat vreo ofertă de prelungire. Firesc, dacă nu i s-a propus nimic, era clar că nu se va opune la ceea ce i s-a oferit. Din altă parte! Adică, și de la o echipă din al treilea eșalon al Arabiei Saudite. Eșalon în care se crede că abundă câinii cu covrigi în coadă, ceea ce nu ar fi chiar așa. În fine, a fost, s-a dus, dar și foarte greu de acoperit postul, după cum se vede. Dacă s-ar fi făcut altceva, Petrolul ar fi fost sigură de locul ei în play-off, fără tăgadă!

În afară de lipsa banilor, care se resimte și în prezent, fapt recunoscut, conducerea neascunzându-se după… cireș, fiind de altfel și absolut dificil a se ascunde, pentru multă vreme, ceva de acest gen în fotbalul românesc. Indiferent de nivel, de ce nu? Colac peste pupăză, mai apasă, de curând, și o datorie la CSM Ploiești, pentru câteva meciuri organizate pe arena Ilie Oană, dar nu numai, ca și o penalitate sportivă ulterior partidei de acasă cu FCSB. Astfel, în presa centrală, mai precis pe www.news.ro, s-a scris că s-a dictat o penalitate sportivă de 10.000 de lei clubului FC Petrolul, iar FCSB-ului, de 5.000 de lei, după incidentele de la meciul direct. Penalitatea a fost dată de Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal.

Dar, de-acum, găzarii datorează, cum am scris mai sus, și clubului sportiv al municipalității o sumă restantă. Care, potrivit consilierului local Dragoș Măchițescu, ar fi de 400-450.000 de lei, pentru chirii la arena Ilie Oană, incluzând și spațiile folosite acolo de clubul „lupilor”. Motiv pentru care FC Petrolul a și fost acționat în instanță. Însă, nu numai atât la capitolul „vești deloc bune”. Apelul făcut la Comisia de Recurs de la FRF pentru reducerea suspendării de 16 etape a lui Valentin Țicu, căpitanul Petrolului primind cartonașul roșu după accidentarea gravă a fotbalistului sibian Dragoș Iancu, a rămas în pronunțare pentru ședința de săptămâna viitoare. Până atunci, Țicu urmează a bifa, astăzi, la Cluj, în meciul cu U, și cel de-al optulea joc de stat în afara terenului, adică jumătate din suspendarea primită. De subliniat că, în memoriul adresat la FRF, conducerea găzarilor a cerut o reducere cu 50% a suspendării! Ceea ce, dacă se va întâmpla astfel, i-ar permite lui Țicu să revină pe gazon de la partida următoare din campionat.

Foto: www.fcpetrolul.ro