FC Petrolul – vineri a fost pe locul 1, duminică a căzut pe 2 și luni a terminat etapa pe 3. Ce vor suporterii: promovare, cu un joc fad, sau spectacol, cu orice preț?

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul – vineri a fost pe locul 1, duminică a căzut pe 2 și luni a terminat etapa pe 3. Ce vor suporterii: promovare, cu un joc fad, sau spectacol, cu orice preț?

După 15 etape din ediția 2018-2019 a campionatului Ligii a II-a de fotbal, FC Petrolul Ploiești – echipă condusă din nou, de pe bancă, de Octavian Grigore, cel care a bifat patru victorii din tot atâtea posibile – a strâns 35 de puncte, ocupă locul 3 și este la o lungime de poziția de imediat de mai sus, pe care stă Sportul Snagov, respectiv la trei de liderul Chindia Târgoviște. Un palmares bun, cu o clasare pe loc de baraj, înaintea ultimelor patru etape din tur, pentru băieții lui Tavi Grigore. Singura problemă a lui ar fi jocul tern practicat de „lupi”. Cei care sunt pragmatici, dar incapabili încă a face și spectacole, pe gustul fanilor.

Și la meciul bifat de Marius Chindriș & Co., vineri seară, pe arena Ilie Oană, mai ales după minutul 70, au existat voci vehemente care au amendat jocul lipsit de sare și piper al fotbaliștilor echipați în galben și albastru. S-a trecut chiar peste amănuntul, deloc neimportant, al absenței de pe teren a singurului fotbalist care știe să ordoneze acțiunile ofensive, care de multe ori rezolvă el ce nu pot s-o facă, singuri, ceilalți. Ia jocul pe cont propriu, pe șleau. S-a observat lesne că, după accidentarea la genunchi din partida de acasă cu Farul, lipsa lui Laurențiu Marinescu nu poate fi compensată eficient. De altfel, și din acest motiv, al tristeții jocului unei echipe ce-și dorește promovarea, a fost și readus la urgență, la Ploiești, Marinescu. Dacă totul era roz bombon, nu ar fi fost deloc exclus – Doamne, ferește! – să nu se mai fi făcut tot posibilul aducerii sale de la prim-divizionara Dunărea Călărași. Lipsa de substanță a jocului comandat de Tavi Grigore, unul la maximă siguranță, nimic nou, însă, nu poate fi acoperită în niciun fel. Este o realitate. Chiar dacă una bizară, ținând cont că din efectivul trupei lui Grigore fac parte nu mai puțin de 15 jucători (din totalul de 26) – Bolboașă, Tordai, Prunescu, Plămadă, Cazan, Țigănașu, Ciocâlteu, Ștefănescu, Herea, Ghinga, Grecu, Danci, Marinescu, Arnăutu și Tamuz – cu un total de 1004 de meciuri disputate în primul eșalon național! Adică, o medie de 67 de partide/fotbalist! Asta fără să-l iau în calcul și pe singurul străin din lot, olandezul Lumu, cel care a bifat meciuri în prima ligă din țara lui, dar și în cele ale Austriei, Bulgariei și Indiei.

Este firesc, până la un punct, ca suporterii să devină vocali pe stadion sau activi în social media, în privința condamnării unui joc urât ca o babă fără dinți. Însă, tot la fel de adevărat este și că depinde acum ce-și doresc: o echipă eminamente pragmatică, care să urmărească exclusiv acumularea de puncte necesare bifării obiectivului asumat și anunțat public, promovarea, sau spectacol, meci de meci, printr-un joc deschis, dar incumbând și riscuri defensive inerente? Evident, se va spune că se vrea și una, și alta. Ar fi minunat să se poată chiar așa, dar nu merge, din nefericire! S-a văzut în mai toate meciurile de până acum, s-a văzut chiar și în fața celui mai modest adversar venit toamna aceasta pe arena Ilie Oană, adică Ripensia Timișoara. Nici măcar instalarea la urgență a lui Alexandru Pelici nu a adus vreun șoc benefic în jocul bănățenilor. Cu toate acestea, deși au deschis rapid scorul, în urma unei faze fixe gânditr inteligent de Paul Antoche, petroliștii nu au mai fost în stare nici să mai înscrie, nici măcar să facă show, fiindcă și… ratările, uneori, fac deliciul spectatorilor! Însă, mai noul antrenor principal a explicat cât se poate de clar, la conferința de presă de dinaintea meciului contra Ripensiei, că echipa – al cărei și vicepreședinte este – are un țel clar, promovarea, și – din punctul său de vedere – spectacolul va fi pe plan secund câtă vreme obiectivul nu va fi în siguranță. A promis și show, dar numai când accederea în Liga 1 ar fi certă. Altfel, nu. Poate că franchețea tehnicianului îi nemulțumește pe cei care nu-și mai reprimă sentimentul chiar de revoltă vizavi de confruntările fade ale favoriților. Dar, câtă vreme Tavi Grigore a dus echipa pe podium, la doar un punct de locul al doilea loc promovabil și la 3 de primul, dreptatea – volens-nolens – e de partea lui. În prezent, cum-necum, Petrolul adună puncte, e sus, în ierarhie, la bătaie, iar finalul de an poate fi abordat cu maximum de optimism. Că nu o face spectacol echipa asta a lui Grigore, în ultimele șase dueluri, va fi altă poveste, importante fiind totuși punctele și locul pe care va ierna. Mai precis, unul care să ofere speranțe pentru promovare, la finele primăverii viitoare. Doar punctele rămân în statistici, nu și spectacolul! Asta este, deocamdată!

Foto: www.fcpetrolul.ro