Petrolul a părut adversara perfectă pentru startul ascensiunii FCSB spre zona de play-off! Al patrulea eșec consecutiv al „lupilor” arată că Superliga este și un „tobogan” pentru o echipă lipsită tot mai mult de curaj!

Dragos Trestioreanu -

Petrolul a părut adversara perfectă pentru startul ascensiunii FCSB spre zona de play-off! Al patrulea eșec consecutiv al „lupilor” arată că Superliga este și un „tobogan” pentru o echipă lipsită tot mai mult de curaj!

Se spune, știți clișeul, că nu-i bine deloc să se facă declarații sau comentarii ori… să se scrie imediat după un meci. „La cald”, cum se zice. Ei bine, la cum a arătat FC Petrolul duminică seară, în meciul contra FCSB, chiar că aș fi vrut să aștept a doua zi pentru a așterne rândurile care se impuneau. Dar, programul este program, așa că trebuie să devoalez „la cald” secretul victoriei cu „numai” 2-o a echipei lui Gigi Becali în dauna celei care – premieră absolută, cred, în toate eșaloanele autohtone! – a avut trecută denumirea unui ultim sponsor atât pe spatele, cât și pe fața tricourilor. Off the records, la așa expunere tare, aș fi fost curios să știu câți bani oferă un astfel de sponsor. Însă, evident, suma este confidențială, nefiind vorba despre bani publici. Trecând repede peste această paranteză, să revin la… pardon, să nu se supere învingătorii, înțelegeți dumneavoastră unde bat!

Deși, „albaștrii” au avut ocazii peste ocazii, printre care și două bare, ce tare a mai vibrat transversala buturilor lui Vâlceanu la șuturile lui Olaru și Cordea, din prima repriză!, vreau neapărat să mă aplec mai mult la fazele golurilor bucureștenilor. De ce? Căci doar le-a văzut toată lumea de pe arena ce s-ar fi umplut la capacitate, dacă nu era obligația, o repet, să existe o zonă tampon între galerii. Bașca, din fața micilor ecrane. Simplu, pentru a dovedi, o dată pentru totdeauna, că a învăța – și a presta – mai mult lecția apărării nu înseamnă și că nu se va primi gol în veci. Nu, se poate să se ia măcar unul, dacă nu chiar și încă unul, cazul de față. Semn că-i vorba despre o temă la care rar iei nota 10 cu felicitări, dacă nu se și atacă. Dacă se atacă însă, există șanse să se îndepărteze pericolul, mai bine zis presiunea cvasi-exclusivă de pe umerii compartimentului defensiv. Petrolul nu a reușit s-o facă în prelungirile primei reprize și nici în debutul celei secunde. Au fost două faze aproape identice, cu diferența că prima s-a desfășurat pe stânga, iar a doua, pe dreapta. La una, Omrani aproape că i-a dat cap în cap pe Dumitriu și Meijers – încurcat de cel dintâi – pentru assistul oferit lui Dawa, „uitat” în careul mare de Huja. La cealaltă, Țicu parcă ieșise la plimbare cu Cordea pe bulevard, astfel încât bucureșteanului i-a fost simplu să-i ofere lui Coman, scăpat din marcaj de Pashov, o reușită simplă, de care căpitanul FCSB-ului nu mai avusese parte de nu știu când!

Perceput ca un antrenor hai să-i zic precaut, Nae Constantin este însă și unul care știe să facă schimbări. Cu amendamentul, din păcate, că le face – din ce motiv, oare? – cam târziu. De asta, Dumitriu și Țicu, care au greșit la goluri, au prins prea multe minute față de cât ar fi meritat, de neînțeles în acest context fiind supărarea căpitanului din momentul înlocuirii sale. Și-a ignorat tehnicianul, ba chiar și banca, și s-a îndreptat glonț spre vestiar. Sincer, nu se făcea așa ceva! Mai ales pentru un CĂPITAN! Bine, mi se poate replica, de ce nu?, că așa puteau fi schimbați și Meijers, și Huja, și Pashov. Că și ei greșiseră, nu numai Țicu. Aș zice că până la un punct româno-portughezul poate că da putea fi schimbat, dar ceilalți doi, nu. De altfel, dacă este să fi dat note de trecere, ar fi primit numai Vâlceanu, Seto, Tamaș, Pashov și Meijers, pe aproape fiind Jair și Ivanovski, dar cel din urmă numai pentru dăruire, ceva știut la el, de altfel, nu ți pentru finalizări, care îl trag înapoi, să zic așa. Dacă Nae ar fi avut curajul nu să îl schimbe pe Grozav mai devreme chiar, ci să nici nu îl trimită în „11”-le de start poate ar fi fost ceva mai câștigat. Și asta nu pentru că Gicu a declarat la un post de televiziune că jocul lui atât de modest, de câteva etape, ar fi cauzat de strategia antrenorului principal al său. Nu, nu trebuia să fie pedepsit spunând adevărul, dar pentru ce arată pe teren, cu siguranță că da.

Șirul de eșecuri la rând continuă, a ajuns la patru și, cum urmează o deplasare la „Craiova lui Rotaru”, sâmbătă, 15 octombrie 2022, ar putea, din nefericire, să se și perpetueze. Nici următorul meci de acasă, cel cu FC Argeș, din Superliga asta care arată deja ca un „tobogan” pentru fricoasa echipă ploieșteană, nu va fi ușor. Dimpotrivă, Andrei Prepeliță, nu chiar ca și concitadinu-i Nicolae Dică, dar nu cu mult mai prejos, are la dispoziție, de la mijloc în sus, fotbaliști capabili să câștige și în deplasare, dacă îi lași să vină peste tine. Ce să mai zic de primul meci din retur, de la FC Voluntari, acolo unde nu se iau lesne puncte. Mai exact, acelea de care Țicu și coechipierii săi vor avea mare nevoie. Că tot Nae Constantin a profitat de ocazia înfrângerii din fața FCSB pentru a declara că obiectivul asumat este salvarea de la retrogradare, nicidecum vreun țel performant. Deci, a nu se cere prea mult sau mai mult decât poate duce acum echipa sa!

Ce am mai obseervat aseară, iar cu asta termin, încercând s-o mai las și pe altă zi, este că FCSB a fost ca un tăvălug în repriza întâi și nu s-a liniștit cu acel 0-1 de pe tabele, stabilit în minutul 45+2, ci a rezolvat meciul imediat la reluare (47). Moment ulterior căruia – de ce, oare? – a lăsat-o mai moale, permițându-le petroliștilor chiar să se joace cu totuși numai câteva ocazii. E drept, cea mai mare a fost, de fapt, cea a lui Irobiso din… primul mitan. A mai avut nigerianul încă una și în al doilea, dar mult mai greu de fructificat decât precedenta. În rest, să fiu iertat, s-a cărat apă, popular zis, cu ciurul, s-a turat în gol. Bunăvoință a existat, dar „putirință” deloc, stând mărturie rezulatul final: 0-2! La capătul unui meci în care învingători au fost, din nou, NUMAI suporterii. Cei care au umplut arena, acoperind astfel, sonor, galeria învingătorilor de pe teren. Se putea mai mult? Da, în special că arbitrajul clujeanului Horațiu Feșnic a permis așa ceva. Nu ca altădată alți colegi de-ai lui. Ne revedem, așa cum am promis, să mai despicăm firul în patru și poate să și visăm că partida cu Sepsi, prima din grupele Cupei României și cea mai dificilă, va arăta un ALT FEL de Petrolul. Măcar atunci!

Foto: www.gsp.ro și www.prosport.ro