FCSB versus Dinamo: Un altfel de derby?

Daniel Dimache -

FCSB versus Dinamo: Un altfel de derby?

 

„Clasicul” fotbalului românesc, FCSB vs Dinamo, se joacă pe 5 octombrie, de la ora 20:30, pe Arena Națională din București. Este un altfel de derby față de cele din sezoanele precedente, când diferența dintre cele două echipe era mare, pe hârtie, în favoarea lui FCSB. Acum, „roș-albaștrii” și „alb-roșii” sunt separați de un singur punct după 11 etape.

Concret, FCSB este pe locul 9 în ierarhia Ligii I, cu 14 puncte și golaveraj 13-17, iar Dinamo este pe 10, cu 13 puncte și golaveraj 15-20. Așadar, clasamentul general prefațează un duel echilibrat.

Echipa antrenată acum de Bogdan Vintilă este pe locul 10 în clasamentul meciurilor de pe teren propriu. Totuși, este impropriu spus „teren propriu”, pentru că FCSB s-a întors în București abia în etapa a 9-a, 0-0 cu CFR Cluj. Patru partide considerate „acasă” le-a jucat la Pitești. La rândul ei, Dinamo este pe locul 12 în clasamentul meciurilor jucate în deplasare, cu o victorie și cinci înfrângeri.

În fine, echilibrul este și mai evident prin prisma clasamentului formei. Ambele echipe au înregistrat trei victorii, un egal și o înfrângere în ultimele cinci etape, primind câte 5 goluri. FCSB a înscris 9 goluri, iar Dinamo – 6.

De la Dinamo lipsesc trei titulari

„Din punct de vedere valoric, stăm mai bine, dar derby-ul e tot derby! Eu vreau ca până în decembrie să fiu pe locul unu!”, a declarat Gigi Becali. Echipa sa ar putea alinia cea mai bună formulă contra lui Dinamo, cu o singură excepție: Mihai Pintilii. Filip și Nedelcu și-au reluat și ei antrenamentele. Florinel Coman trece printr-o perioadă excelentă, Florin Tănase și-a mai refăcut moralul grație golului marcat contra Academicii Clinceni (3-0), în etapa precedentă, iar Olimpiu Moruțan a înscris în ultimele două meciuri, din postura de rezervă.

Sunt două semne de întrebare în ceea ce privește primul „unsprezece” al gazdelor. Cine va juca fundaș dreapta: Vali Crețu sau Cristi Manea? Cine va fi vârf împins: Hora sau Gnohere? Manea și Hora sunt favoriți să fie pe teren din primul minut.

De la Dinamo lipsesc trei titulari: Sorescu (suspendat), Fabbrini și Sin (accidentați). Cea mai importantă absență este a lui Fabbrini, care s-a integrat repede în echipă și era un plus important pentru ofensivă. În schimb, defensiva s-a întărit prin venirea lui Ante Puljic, jucător care a pus umărul, sau mai bine spus capul, la victoria din ultima etapă (2-1 cu FC Voluntari).

Apropo de ultimul meci din campionat al „câinilor”, aceștia au avut o evoluție destul de slabă, FC Voluntari dominând și ratând ocazii mari de gol, printre care și un penalty. Dinamo a înscris patru goluri în ultimele două etape, două cu FC Voluntari și două cu Astra, toate din faze fixe executate de Dan Nistor!

Echipe probabile

FCSB: Bălgrădean – Cr. Manea, Planic, Iul. Cristea, Panțîru – Ov. Popescu, Oaidă – Man, Fl. Tănase, Fl. Coman – Hora

Dinamo: Piscitelli – D. Ciobotariu, Puljic, M. Popescu, Corbu – I. Filip, Mrzljak – Moldoveanu, Dan Nistor, Neicuţescu – Montini

Bookmakerii consideră că FCSB are prima șansă la victorie. Casele online oferă cota 1.70 pentru o victorie a „roș-albaștrilor”. Un pariu sigur pare a fi pe selecția 1X, care are cota 1.17.

În 12 din ultimele 13 confruntări directe au înscris ambele echipe. Un pariu pe selecția „ambele echipe să înscrie” are cota 1.83.

Un pariu de încercat ar fi și cel pe selecția „FCSB câștigă cu revenire”, care are cota 8.00, care este câștigător dacă Dinamo conduce la un moment dat pe tabela de marcaj, dar pierde meciul.

Judecând după numărul de bilete vândute în săptămâna premergătoare derby-ului, la confruntarea de pe Arena Națională vor asista în jur de 20.000 de spectatori.

(P)