Festivalul de film Ploieşti – PIFF la final. Cine sunt câştigătorii

Redactia -

Festivalul de film Ploieşti – PIFF la final. Cine sunt câştigătorii

În perioada 19-22 februarie, la Cinema City, în incinta AFI Palace Ploiești a avut loc cea de-a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ploiești, care a adus cele mai noi și provocatoare scurtmetraje aparținând genurilor SF, horror, thriller și acțiune.

Anul acesta premiile festivalului au fost în valoare de 2.500 de euro. La gala de premiere de sâmbătă, 21 februarie, juriul format din Igor Cobileanski, Daniel Cohen și Till Kleinert au desemnat următorii câștigători:

 

Trofeul PIFF 2015 pentru cel mai bun film:

Sir Gawain and the Green Knight (Sir Gawain și cavalerul verde, Franța, 2015, durata: 30 min.),un scurtmetraj prezentat în premieră internațională, ce spune povestea misteriosului Cavaler Verde ce intră călare într-o sală de ceremonii și îi provoacă pe tinerii cavaleri prezenți să îl lovească cu propriul topor, cu condiția ca el să poată returna aceeași lovitura un an și o zi mai târziu. Gawain acceptă și îi taie capul, dar Cavalerul Verde își revine, își recuperează capul și pleacă tot călare, amintindu-i lui Gawain că trebuie să-și țină promisiunea.

 

Premiul PIFF 2015 pentru cea mai bună regie:

Borisa Simovic, pentru regia filmului While They Were Flying to the Moon (În timp ce zburau către Lună, Serbia, 2015, durata: 20 min.), un scurtmetraj prezentat în premieră mondială, a cărui acțiune se petrece în Belgrad, pe 21 iulie, 1969, ziua în care Apolo 11 a aterizat pe Lună. Orașul este părăsit, toți locuitorii se uită hipnotizați la transmisia evenimentului, dar Toni și Vera sunt absorbiți unul de celălalt.

 

Mențiunea specială a juriului PIFF 2015:

Castillo and the Catfish (Castillo și dracul de mare, Brazilia, 2014, durata: 14 min.), un scurtmetraj animat prezentat în premieră națională, ce spune povestea lui Castillo, un tânăr muncitor într-un port de pe coasta ce desparte Brazilia de Uruguay, care își împarte timpul între covoarele pe care le are de cărat, familia sa și pescuitul la dig. Într-o noapte agitată, el întâlnește la capătul opus al undiței un adversar capabil de aceeași brutalitate cu a lui.

 

Premiul publicului PIFF 2015:

While They Were Flying to the Moon (În timp ce zburau către Lună, Serbia, 2015, durata: 20 min.), scurtmetraj ai cărui autori (Borisa Simovic, regizor; Kosta Rakicevic, co-producător; Milan Colic, manager de post-producție)au fost prezenți și la gala de premiere, vizibil emoționați de faptul că atât publicul cât și membrii juriului, au apreciat filmul acestora.

 

644 de filme din 42 de țări s-au înscris la PIFF 2015, iar 21 dintre acestea au făcut parte din Competiția Oficială.Dintre acestea mai bine de jumătate au fost premiere naționale, dar și premiere mondiale,internaționale și europene.

Patru programe speciale (alcătuite majoritatea din scurtmetraje proiectate în premieră națională, dar și internațională și mondială) au diversificat opțiunile spectatorilor la această ediție: Lovestory Special, o secțiune dedicată poveștilor de dragoste neobișnuite; Dark Comedy, filme scurte cu umor negru; programul Experimental, dar și Children’s Morning Fun,animații dedicate celor mici.

în cadrul galei de premiere a fost proiectat în premieră națională filmul german „Der Samurai”, iar în cadrul galei de deschidere a fost proiectat filmul românesc „Domnișoara Christina”, o adaptare după nuvela fantastică omonimă a lui Mircea Eliade.

„Der Samurai” este un thriller independent, scris și regizat de Till Kleinert, regizor care a făcut parte din juriul PIFF 2015. Filmul a fost proiectat în peste 60 de festivaluri din toată lumea, după lansarea la Berlinale 2014 și redă un episod din viața tânărului polițist Jakob, care devine tulburat de prezența unui străin ciudat în satul unde acesta locuiește. Bărbatul misterios, care poartă o rochie albă și este echipat cu o sabie, comite o serie de acte violente, iar Jakob încearcă să îl oprească. Lungmetrajul a fost realizat în ultimul an de studii al regizorului la Facultatea de Film din Berlin (DFFB). În timpul facultății, el a scris și a regizat scurtmetraje („Cowboy”, „Kokon”) care au avut succes internațional în festivaluri, câștigând numeroase premii.

„Domnișoara Christina” este un film românesc regizat de Alexandru Maftei, care îi are în rolurile principale pe actorii Ioana Anastasia Anton, Maia Morgenstern și Tudor Istodor. Pictorul Egor Pașchievici (Tudor Aaron Istodor) împreună cu prietena sa, Sanda (Ioana Anastasia Anton), se mută pe moșia Moscu, în centrul căreia se află conacul familiei. Egor vrea să picteze în liniște, dar viața la conac este bântuită de amintirea domnișoarei Christina, mătușa Sandei ucisă în timpul răscoalei de la 1907.

 

Din juriul de anul acesta a făcut parte și Daniel Cohen (directorul Festivalului European de Film Fantastic Strasbourg) și regizorul Igor Cobileanski.

Daniel Cohen și-a început cariera într-un cinema independent din Strasbourg în 1999, unde a lucrat ca proiecționist. În 2006 a înființat „Spectre Films” și a organizat primul său festival, o retrospectivă a legendarelor „Hammer Studios”. În 2008 a înființat „Festivalul European de Film Fantastic Strasbourg”. Printre activitățile sale se numără descoperirea unor noi filme și talente la piețele organizate de festivaluri, participarea în juriile festivalurilor, ținerea unor conferințe pentru studenți și organizarea unui cineclub de film de gen.

Igor Cobileanski este un regizor și scenarist român din Republica Moldova. După ce a debutat ca actor în filmul „Dunărea”, produs de Moldova Film Studio, Cobileanski a regizat mai multe documentare scurte printre care „Murind pentru Madrid” (1999), „Legendele Țipovei și Răsăritul Bălților”, drame de scurtmetraj: „Când se stinge lumina” (2005), „Sașa, Grișa și Ion” (2006), „Plictis și inspirație”, „Colecția de arome” (2013), un film de televiziune: „Tache” (2008) și un film de lungmetraj: „La limita de jos a cerului” (2013). De-a lungul carierei, regizorul a colaborat cu alți artiști din România și din Moldova (regizori, producători și actori) și a fost premiat în numeroase festivaluri de film naționale și internaționale.În prezent, Igor Cobileanski a încheiat regia primului sezon al serialului „Umbre” produs de HBO România.

 

Un eveniment special al festivalului a fost masterclass-ul susținut de Cristian Tudor Popescu pe tema filmului științifico-fantastic, folosind secvențe din blockbuster-ul Inception, regizat de Christopher Nolan; și Phantom, regizat de F.W. Murnau. Masterclass-ul a avut loc vineri, 20 februarie, la ora 18:00, la sala 5 Cinema City, în incinta AFI Palace Ploiești. Intrarea la eveniment a fost liberă.

 

Joi seară, pe 19 februarie, a avut loc unul dintre evenimentele speciale are festivalului – concert Blue Nipple Boy, de la ora 22:30 în Club Zappa.

Blue Nipple Boy este o trupă formată în București, care combină o varietate de stiluri muzicale, ca raggae, rock și alternativ. Trupa a fost formată în 2010 de Cătălin Boltașu și de atunci a colaborat cu o mulțime de artiști locali. Ceilalți membrii ai formației sunt Fabian Sasu (voce), Sergiu Teslaru (saxofon), Nestor Petrus (tobe), Dragos Popa (bass) și Valera Busmachiu (trompetă). Formația a făcut parte din programul a numeroase festivaluri internaționale – Benicassim FIB, Sziget Festival, B’Eestfest Last Summer Dance Festival, Little Little Woodstock și naționale – Plai Festival Timișoara, Festivalul Femei Pe Mătăsari, Poiana Urbană, Peninsula Felsziget Festival, Street Delivery Festival.

 

Festivalul a fost organizat de Parcfilm, de Fundația Comunitară Prahova și de Helen Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale, Cinema City și AFI Palace Ploiești.