Festivalul Naţional de Folclor “Dor de munte“ Vălenii de Munte, ediţia 2017, şi-a desemnat câştigătorii

Mihai Ciobanu -

Duminică, 26 noiembrie, sala de spectacole a Centrului Cultural Vălenii de Munte a fost gazda ediţie cu numărul IV a Festivalului Naţional de Muzică Populară „Dor de munte”, un concurs tânăr care, deja, începe să atragă tineri solişti tot mai talentaţi din toate colţurile ţării. 

Organizat de către Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural Vălenii de Munte, evenimentul le-a oferit celor care au luat loc în sală prilejul de a asculta voci de excepţie, cântece mai mult sau mai puţin cunoscute şi, de asemenea, de a admira costume tradiţionale din diferite zone ale ţării. 

Au participat la concurs un număr de 14 tineri interpreţi din toate colţurile ţării, cum ar fi Braşov, Sibiu, Argeş, Gorj şi, desigur, tinere talente din judeţul Prahova. Juriul profesionist, format din specialişti în muzică şi dans popular a avut o misiune grea, clasamentul final reliefând faptul că au participat la eveniment solişti foarte buni şi foarte apropiaţi ca şi calităţi vocale şi interpretative. 

Aceştia au fost acompaniaţi de de orchestra de muzică populară a Ansamblului Folcloric ”Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă ”Tinerimea Română” din București, Ministerul Culturii, dirijor Dan Ionescu, ansamblu care a oferit, la final, şi un deosebit program artistic. Iar în perioada în care juriul s-a retras pentru deliberare, publicului i-a fost oferit un program artistic susţinut de către Iulia Vătafu, Mariana Muşa Trăscău şi Andreea Haisan. Evenimentul a fost prezentat de către Florina Ene – director al Centrului Cultural Vălenii de Munte, cea care s-a implicat de la A la Z astfel încât Festivalul să fie o reuşită. 

Spectacolul a fost suţinut de către Maspex şi Avon. Unul dintre premii, în valoare de 300 de lei, denumit „Premiul Centenar”, gândit pentru a marca marea sărbătoare a tuturor românilor din anul 2018 – 100 de ani de la Marea Unire – a fost oferit de către deputatul Andrei Nicolae

Câştigătorii ediţiei a IV-a a Festivalului „Dor de munte”:

 Trofeul festivalului: Andrada Betej, Gorj

  • Premiul I: Ioviţă Casiana, Braşov
  • Premiul II: Anca Buruiană, Neamţ
  • Premiul III: Cătălina Anton, Argeş
  • Premiul de popularitate: Iulia Druja, Prahova
  • Premiul pentru autenticitatea costumului popular: Iuliana Călin, Argeş
  • Premiul pentru autenticitatea repertoriului: Alin Man, Braşov
  • Premiul „Centenar”: Elena David, Olt.