Festivalul Toma Caragiu, ediţia 2015, la final

Mihai Ciobanu -

Festivalul Toma Caragiu, ediţia 2015, la final

Comunicat de presă

In perioada 12-17 mai a avut loc cea de-a V-a editie a Festivalului Toma Caragiu in organizarea Primariei Municipiului Ploiesti, Teatrului „Toma Caragiu” si Asociatiei Culturale Viitor Art.

Dupa ce anul trecut si-a conturat noua identitate – ca spatiu de reflectie asupra noilor poetici si practici regizorale –, Festivalul de Teatru Toma Caragiu a facut un pas in directia anticipata de programul-pilot „Noul val – chip de regizor”, prezentand la aceasta editie mai multe spectacole ale profesionistilor afirmati in ultimele stagiuni. Sanziana StoicanMariana Camarasan,Andreea si Andrei GrosuHoria Suru si Dragos Alexandru Musoiu s-au regasit pe afis alaturi de regizorii familiari publicului ploiestean, Victor Ioan FrunzaCristi Juncu si Razvan Mazilu. Pe cele doua scene ale Festivalului (sala teatrului-gazda si spatiul inedit pus la dispozitie de Showroom BMW Ploiesti), publicul a avut ocazia sa-i aplaude pe Oana PelleaGabriela PopescuFelicia FilipGeorge MihaitaClaudiu Bleont alaturi de exceptionali tineri actori.

Cele opt productii selectate de criticul de teatru Andreea Dumitru au reflectat diversitatea modalitatilor de lucru cu textul, cu actorul, cu spatiul. Printre acestea s-a numarat si Menajeria de sticla, montata de Sanziana Stoican, regizoare cunoscuta deja pentru curajul cu care abordeaza autori de prima marime, prezentata in premiera sambata, 16 mai. In dorinta de a forma un public nou, cat mai receptiv si informat, Festivalul a pregatit, la actuala editie, o sectiune pentru studenti si liceeni, Artisti in dialog cu publicul tanar, moderata de regizorul Mihai Lungeanu. In data de 13 mai, studentii de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti au avut ocazia sa se intalneasca la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti cu dansatorul, coregraful si regizorul Razvan Mazilu iar o zi mai tarziu, actorul Claudiu Bleont a abordat cu dezinvoltura tema „Psihodrama cunoasterii”. Pe 16 mai, la Biblioteca Judeteana „Nicolae Iorga”, liceenii au aflat amanunte despre viata lui Toma Caragiu, evocat prin auditii ale emisiunilor dedicate marelui om de teatru, pastrate in fonoteca Teatrului National Radiofonic, partener al Festivalului.