La finalul sezonului de după promovare, cum vor să privească suporterii Petrolului: numai partea plină a paharului sau și cea goală? Epilogul play-out-ului: meci terminat de „lupi” în opt jucători de câmp, după două eliminări, un alt eșec consecutiv și înfrângere la scor de forfait cu Argeșul!

Dragos Trestioreanu -

La finalul sezonului de după promovare, cum vor să privească suporterii Petrolului: numai partea plină a paharului sau și cea goală? Epilogul play-out-ului: meci terminat de „lupi” în opt jucători de câmp, după două eliminări, un alt eșec consecutiv și înfrângere la scor de forfait cu Argeșul!

La finalul play-out-ului și, implicit, a ediției de  campionat 2022-2023, cea de după promovarea în SuperLigă, un suporter al Petrolului, reprezentând o anume tipologie a fanilor, ignoră cele două înfrângeri consecutive, 0-1, acasă, cu FC Hermannstadt, respectiv 0-3, la Pitești, cu FC Argeș, bașca ratarea obiectivului anunțat pentru play-out, adică locul 7. În ochii „grupului” său contează EXCLUSIV că favoriții au rămas în primul eșalon și se va avea unde a se merge și în campionatul următor. Nici nu-i cazul astfel să-și mai facă oareșce probleme în privința bugetului, deci și a banilor pierduți – or fi puțini, or fi mai mulți? – din drepturile TV. Ba chiar, cred că nu există nici gândul că, în februarie viitor, trebuie returnată o sumă importantă, 1,5 milioane de euro, salvatorului din acest an, Marian Copilu. Cel care ar fi recunoscut franc că nu are potența financiară a unor Gigi Becali, Ioan Varga ori Mihai Rotaru. Deci, doar împrumută și i se returnează banii dați, iar asta la termenul stabilit. Bref, acești suporteri sunt cei care privesc numai partea plină a paharului. Dar, mai există și un alt suporter, și el reprezentând o tipologie, un grup de fani. Este genul care nu se mulțumește numai cu atât, visează la vremurile bune de altădată, la o fundație economică solidă a echipei de suflet, la o stabilitate măcar pe termen mediu, la un antrenor care să nu fie fericit că băieții numai s-au salvat de la retrogradare, la un lot cu adevărat competitiv. Și un grup, și altul trebuie însă ascultate, fiindcă fac parte din aceeași familie, a Petrolului. Unii au prins „pe viu” zilele mari de odinioară, alții – numai au auzit de ele. E firesc ca primii să viseze să retrăiască vremurile de atunci, iar ceilalți – să-i combată că prea își doresc luna de pe cer. Și cine să le-o dea? – îi mai întreabă ei.

Ieri seară, la Pitești, lui Florin Pârvu, antrenorul principal al Petrolului i-au lipsit doi titulari, fundașul central Papp și play-maker-ul Budescu. În rest, a avut de unde alege. Felicitări i se cuvin pentru titularizarea lui Diomande, măcar în ultimul meci de campionat! Trebuie recunoscut că Pârvu a trimis pe teren, în condițiile date, un prim „11” pe care sunt convins că și l-ar fi dorit fiecare suporter al „galben-albaștrilor”. Trupa lui a debutat frumos, nu s-a blocat în apărare, ca altădată, fazele de gol astfel alternând de la poarta lui Miclea la cea a lui Vâlceanu. Joc plăcut ochiului, pe un stadion pe care nu l-am mai văzut așa de plin în acest sezon. Firesc însă, deoarece speranța moare ultima. Mai exact, cea de salvare de la retrogradarea directă a Argeșului. Pe acest fond de echilibru în privința ocaziilor, a venit driblingul fin al lui Calcan, în fața unui Doua în scădere de formă, repet ceea ce am mai afirmat, artificiu tehnic urmat de o pasă la noroc, de pe stânga în centru. Dar, cu o minge finalizată de fundașul dreapta Tofan, căpitanul care ajunsese în poziție de vârf de atac! Lipsa de reacție a goal-keeper-ului ploieștenilor, surprins de o deviere, i-a facilitat piteșteanului un gol înscris aproape ca la antrenament. Și totuși, la 0-1, Petrolul nu a predat armele, așa cum se zice. Dimpotrivă, a insistat, a mai irosit oportunități de a marca, în special prin Doua – ce simulare a avut în careul advers! – și Irobiso. Astfel încât, apreciez că acel avantaj de o lungime, consemnat la pauză, a fost nedrept, totuși.

La reluare, toate păreau că merg spre bine, același Irobiso (foto jos, în text) reușind să egaleze, la o fază creată de Grozav. Cu ajutorul VAR, reușita nigerianului a fost anulată total aiurea, deși se văzuse cât se poate de clar că fundașul stânga Rizzi îl scoate din ofsaid pe atacantul găzarilor. Din nou, o decizie a VAR contra ploieștenilor, după cea din meciul cu Hermannstadt! Iar când VAR-ul nu-i cu tine, regulamentar vorbind, desigur, există pericolul să pierzi partida. Așa s-a și întâmplat după ce, abia intrat pe teren de patru minute, Moldoveanu (foto sus, în text) parcă a cerut un „roșu” vizibil din avion! Mare lucru că nu i-a fracturat glezna deja-amintitului Rizzi. Și totuși un arbitru FIFA din București, Marcel Bârsan (foto mijloc, în text), a avut nevoie de VAR, pentru a anula cartonașul galben în favoarea celui pe deplin meritat, în minutul 62, de către fostul dinamovist și echipier al Farului. Apoi, în minutul 72, știindu-l pe Irobiso degrabă „descărcător de nervi” și „apucător de cartonașe de eliminare”, Dobrosavlevici l-a șicanat și nu s-a lăsat până nu a primit, fără minge la posesor, un picior în dos!!! De data aceasta, obiectivă verificarea pe monitorul VAR, Bârsan fiind cu spatele la fază. Evident, nu putea decide altceva decât tot un cartonaș roșu. Și astfel, pentru 25 de minute, le-am adăugat și pe cele de prelungire, FC Petrolul a evoluat cu numai opt jucători de câmp. Nu s-a lăsat totuși nici așa, dar a fost prinsă pe un contraatac, în care mai odihnitul Jobello l-a lăsat în urmă pe Țicu, căpitanul deja obosit al oaspeților, poate și foarte supărat, ex-fotbalistul de la UTA marcând plasat, din careu, pentru 2-0, pe final de joc. Rezultatul l-a stabilit tot o rezervă, Jakolis, autorul golului meciului, în primul minut al prelungirilor. Croatul a făcut de 3-0 printr-un șut fabulos în vinclul din dreapta al porții unui Vâlceanu din nou surprins, în urma unei lovituri libere directe de la vreo 25 de metri, ușor lateral stânga. Scorul de forfait este însă rezultanta directă a deficitului de jucători de pe teren al Petrolului, față de Argeș.

Ținând să mă contrazică în privința celor scrise anterior, Pârvu a reușit să-i debuteze și pe Ioniță, și pe Bucur, pe Rădulescu lăsându-l pe bancă. Dar, spre deosebire de cel din urmă, introdus pe teren în minutul 89 al partidei contra CS Mioveni, prinzând atunci numai 240 de secunde pe gazon, colegii săi de la echipa de tineret au fost mai norocoși. Debutând în minutul 90, au avut norocul deselor consultări VAR și al unor prelungiri de 480 de secunde. Dar, pe acel fond, ce să mai arăți, la vârsta adolescenței?!? Neplăcut a fost că, la final de meci, au existat voci, pe care le dezavuez, că Petrolul ar fi lăsat-o mai moale, pentru a-și salva adversara de la retrogradare directă! Nu marșez deloc la această speculație, fiindcă – dacă era așa – nu s-ar fi băgat Irobiso să marcheze, cum a și făcut-o, și nici nu ar fi fost destule ocazii de a înscrie ale coechipierilor acestuia. A te baza numai pe supoziția că acele cartonașe roșii parcă ar fi fost cerute de către ambii atacanți nu prea stă în picioare. În prima, a fost exces de zel nepotrivit, iar în a doua, nu a mirat pe nimeni că, efectiv, „campionul cartonașelor roșii” l-a mai primit și pe al treilea, în acest sezon, aproape de ceasul al 12-lea. În acest context, cine îi plânge de milă Chindiei, acuzând-o pe Petrolul de ceva care nu cred că ar fi făcut vineri seară, trebuia să știe că echipa care a împărțit patru ani arena Ilie Oană cu Petrolul a fost numai și numai la mâna sa. Trebuia numai să câștige jocul cu FC Voluntari. Dacă nu a făcut-o, ironia sorții, tocmai la inaugurarea refăcutei arene din Târgoviște, nu ploieștenii sunt de vină, ce să mai!

Foto: www.lpf.ro, www.digisport.ro și www.gsp.ro