Final de sezon mai puțin dorit de Petrolul. Miza de la Chiajna: apărarea locului 5 sau vise pentru 4?

Dragos Trestioreanu -

Final de sezon mai puțin dorit de Petrolul. Miza de la Chiajna: apărarea locului 5 sau vise pentru 4?

Până înaintea etapei a XXXIII-a, penultima a ediției 2014-2015 a Ligii I, Petrolul părea sigură de locul 3, așa cum se întâmplase și sezonul trecut, și – respectiv – cu unul mai înainte. Verdictul TAS – reprimirea celor 24 de puncte luate de FRF CFR-ului – a dat însă peste cap speranțele găzarilor de a obține măcar mai mulți bani din drepturile TV. la capătul unui retur de coșamr, generat de intrarea în insolvență. A venit, în aceeași zi, vineri, 22 mai, eșecul de acasă în fața lui Dinamo și pericolul de a cădea și mai multe poziții s-a amplificat.

Miercuri, 27 mai, de la ora 18.45, Petrolul va avea parte, în ultima rundă, de un meci cu miză, una mai mare totuși pentru gazde, Concordia Chiajna, echipă ce are nevoie de victorie pentru a spera să scape de la retrogradare. Dar, în cazul în care și Gaz Metan Mediaș se va impune la Brașov – FC-ul având însă, la rândul său, speranțe de salvare, Petrolul putând fi tocmai… colacul de serviciu al băieților lui Adrian Szabo -, trupa lui Marius Baciu trebuie să câștige la un scor cu cel puțin două goluri mare decât cea a lui Ioan Balaur. Asta pentru că Concordia și Gazul sunt egale la rezultatele directe, criteriul de departajare următor fiind golaverajul general. Din acest punct de vedere, ardelenii au un mic avantaj – un gol în plus față de ilfoveni.

Ce miză există pentru Petrolul? Un succes în dauna echipei care a terminat, în tur, cu scorul de 2-2, pe arena Ilie Oană – deși la ploieșteni evoluau atunci, printre alții, Teixeira și Albin (foto, în mijloc; www.fcpetrolul.ro), dat afară pe parcursul turului, respectiv plecat în Mexic, în iarnă -, coroborat cu o victorie a lui Dinamo în fața Astrei, la București, ar face ca „lupii” să urce pe poziția a IV-a. În caz contrar, adică un eșec la Chiajna, iar CS Universitatea Craiova s-ar impune în fața CFR-ului, care nu mai are niciun obiectiv concret, găzarii ar pica pe locul 6! În situația în care Petrolul ar remiza pe terenul Concordiei, oltenii ar învinge degeaba, ploieștenii având golaveraj mai bun în întâlnirile directe. Dar astfel, Astra ar rămâne pe poziția pe care este în prezent, chiar și o victorie în „Groapă” neajutându-i cu nimic pe giurgiuveni, CFR Cluj fiind bătută în cuie pe treapta a treia a podiumului, datorită celor două izbânzi din meciurile cu „alb-negrii”. Acestea sunt calculele. Rămâne de văzut cu ce lot se vor deplasa la Chiajna petroliștii, existând probleme medicale la unii componenți, așa cum notează www.fcpetrolul.ro, dar se mai aude și de două… rezilieri de contracte chiar în ziua meciului din Ilfov!

Într-o atare situație, nu ar fi exclus ca numărul fotbaliștilor români din primul „11” să-l depășească, pentru prima oară în acest sezon, pe cel al străinilor, mai ales că antrenorul interimar Valentin Sinescu, vorbind despre viitorul campionat, a declarat că, în condițiile financiare actuale, SC FC Petrolul își cam va lua adio de la… importuri, mizând mai mult pe elementul autohton. Și astfel, ar putea-o face – de ce nu? – chiar de la ultimul meci al ediției actuale. Oare, cum o putea arăta Petrolul, miercuri, la primul fluier al lui George Cătălin Găman (Craiova), care va fi asistat de Vasile Marinescu și Adrian Radu Ghinguleac, adiționalii Radu Petrescu și Alexandru Tudor (toți patru din capitala țării) și rezerva tot din Craiova, Daniel Mitruți, întreaga brigadă urmând a fi monitorizată de către bucureșteanca Irina Mârț (de ultim moment, a fost înlocuită cu Augustus Constantin, din Râmnicu Vâlcea), iar organizatorii căzând în sarcina lui Bogdan Niculae, din Voluntari. Să fie vorba, cumva, despre Cobrea – Peteleu, M. Marin, Ipșa, Satli – I. Filip – Al. Coman, Kronaveter, Pastorini, Astafei – Mareș? Sau va apăra tot Pecanha și se va mai miza din nou și pe Nepomuceno, și pe N’Koyi? Răspunsul se află la… Mihai Teja, care i-l va transmite lui Sinescu, suporterii Petrolului aflați la arenă urmând a-l afla când echipele vor ieși la încălzire, iar cei din fața micilor ecrane, când se va da legătura la televiziunile Look Plus, DigiSport 2 și Dolcesport 1.