Finanțatorul de serviciu

Redactia -

Finanțatorul de serviciu

Rămas în afara lumii fotbalului după ce s-a retras de la FC Vaslui, echipă lăsată, la un moment dat, pe mâna unui fin și dispărută apoi din cauza marilor datorii acumulate, numele lui Adrian Porumboiu continuă să fie folosit ca „finanțator de serviciu” pe la un club sau altul. Pe unde câte cineva are interesul, câteodată, să semene vânt și să culeagă furtună. De data aceasta, tocmai o persoană despre care s-a știut mereu a fi fost pe poziții antagoniste, ca să mă exprim elegant, cu Porumboiu îi face lobby omului de afaceri moldovean. Lobby să revină în Liga I, deoarece „moderatorul de ocazie” ar fi auzit că-i rost ca un actual patron să se retragă. Motiv – și prilej – pentru care și-a manifestat iute disponibilitatea de a încerca stabilirea unei întâlniri între ex-patronul Vasluiului și un edil-șef de urbe din apropierea capitalei țării.

Bref, se cunoaște deja că este vorba despre Mircea Sandu și primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu. Potrivit declarațiilor de la un post de televiziune central, fostul președinte al FRF lasă impresia unuia care îl cunoaște foarte bine pe șeful administrației locale din urbea Petrolului și îi poate astfel facilita lui Porumboiu o întrevedere cu Bădescu. Dar, de ce între cei doi, ci nu între agricultor și patronul clubului găzarilor? Că acesta din urmă vinde, nu primarul!  E drept, municipalitatea dispune în patrimoniu de numele de Petrolul, palmares, însemne etc., nu însă și de lotul de jucători și – nota bene! – licența de joc în campionatului Ligii I. Deci, Nașul ar vrea să pună căruța înaintea cailor. Colac peste pupăză, Adrian Porumboiu – întrebat de către un site local asupra intenției de a-i prelua pe „lupi” – îl face… mincinos pe ex-Primul Stătător de la Casa Fotbalului, acuzându-l nici mai mult, nici mai puțin de scorneli! Este pentru a doua oară când vasluianul neagă vreun interes pentru SC FC Petrolul. Parcă și cu o tentă ironică, una ce nu-și are deloc rostul, câtă vreme Sportingul – așa cum se numea, de fapt, echipa – domniei sale este deja istorie, pe când formația „galben-albaștrilor” – măcar teoretic – în luptă pentrui eventul Cupa și campionatul.

În mijlocul discuțiilor efervescente născute ca urmare a bombei amorsate de Mircea Sandu, a intervenit și un reprezentant al staff-ului executiv al Petrolului, directorul Alexandru Crângu. De fapt, nu a fost vorba despre proprie inițiativă, ci doar de o chestionare pe acest subiect a aceluiași site local care a postat și replica de mai sus a lui Porumboiu, urmată de un răspuns. Andi Crângu nu confirmă o implicare acum a fostului arbitru cu ecuson FIFA la Ploiești, dar nici nu infirmă o astfel de eventualitate, însă nu rezumându-se exclusiv la numele ex-fluierașului. Mai important este că recunoaște – prima oară în mod public – că nu s-ar refuza o vânzare a clubului. Până acum, s-a spus doar de asocierea cu alți investitori, care să vină alături de actualul patronat. De data asta, Sandu vorbește despre un Adrian Porumboiu acționar majoritar, susținut de câțiva sponsori mai mici. Ceea ce ar însemna că fostul finanțator al lui FC Vaslui ar trebui să plătească lui Dan Capră pentru licența de joc și jucătorii din lot de care ar fi interesat, presupunând că nu există datorii, altfel neprimindu-se dreptul de a se fi participat în Europa League. La aflarea acestei informații, Adrian_Porumboiu_jurnalul.rosuporterii au reacționat și pro, și contra. Unii deoarece – deși Vasluiul a „murit” din lipsă de bani și pentru nestingerea debitelor – au rămas cu imaginea idilică a unui Porumboiu cărând în spate un „sac fără fund”, iar alții fiindcă decesul unei trupe ce a jucat în Europa League contra unor echipe de top, și le-a pus ceva probleme, a născut semne de întrebare asupra bonității reale a celui propus de Mircea Sandu ca patron la SC FC Petrolul. Și asupra științei lui de a conduce un club care să-și dorească și titlul, și să nu aibă parte nici de litigii cu jucători… fugiți în urma unor scandaluri monstru, rezolvate la FIFA exclusiv în favoarea lor!

După ce a făcut vâlvă știrea conform căreia Gheorghe Mulțescu ar fi fost pe picior de plecare, primind o ofertă din Emirate, Petrolul urmând să fie lăsată brusc fără antrenor, a venit cea cu un nou finanțator la club. Dar unul care să discute eventuala achiziționare mai întâi nu cu patronul, ci direct cu șeful administrației locale. Nu era normal, dată fiind situația specială de la SC FC Petrolul, ca Adrian Porumboiu să fi negociat în același timp și cu Daniel Capră, și cu Iulian Bădescu? Eventual susținut chiar de predecesorul lui Răzvan Burleanu. Însă, așa intrăm pe un tărâm virtual, câtă vreme Porumboiu a negat că ar fi interesat de o asemenea tranzacție. Totuși, și dacă s-au înscăuna la SC FC Petrolul, într-o zi? Nu peste cinci sau 10 ani, desigur. Atunci cum ar fi privită negarea de-acum a lui? Interesant este și ce interes ar avea Nașul să propună la Petrolul tocmai pe unul care l-a atacat aproape tot timpul, pe vremea mandatelor de șef peste FRF. Nu cumva lansarea din senin a acestei informații ar avea un scop ascuns, de fapt? Un fel de, hai să zic, bate șaua să priceapă iapa! Altfel, de la Adrian Porumboiu te poți aștepta oricând să semnalizeze că trage pe dreapta, dar de fapt s-o ia înainte – de la Vaslui spre Ploiești!